Congresul jurnaliştilor europeni a votat în unanimitate moţiunea împotriva abuzurilor din Societatea Română de Radiodifuziune publicat de www.mediasind.ro

Congresul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), ce a avut loc la Verviers, Belgia, în perioda 13-15 mai a.c.,

a votat în unanimitate moţiunea propusă de Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind împotriva abuzurilor conducerii Societății Române de Radiodifuziune asupra Sindicatului Unit al Salariaților din SRR și a liderului acestuia.

Jurnaliștii europeni au aflat cu stupoare că sediul Sindicatului Unit al Salariaților din SRR a fost spart, că documentele organizației sindicale împreună cu ștampila au fost sechestrate de către angajator, iar liderul sindical și reprezentantul salariaților în Consiliul de Administrație, Adrian Moise, a fost concediat în urma unui simulacru de cercetare disciplinară, fapte care încalcă flagrant Convențiile Organizației Internaționale a Muncii, directivele europene din domeniul relațiilor de muncă, Constituția României și Codul Penal.

În calitate de delegat – mandatat de către Comitetul Executiv al FRJ MediaSind la Congresul Federației Europene a Jurnaliștilor, vicepreședintele organizației, Adrian Moise, a cerut liderilor jurnaliștilor europeni să transmită moțiunea votată Președintelui României, Primului-Ministru, președinților celor două camere ale Parlamentului, reprezentanților ambasadelor României din Bruxelles și reprezentanților ambasadelor României în statele unde FEJ are organizații afiliate.

De asemenea, s-a convenit cu președintele Federației Internaționale a Jurnaliștilor (FIJ), Jim Boumelha, ca în cazul în care autoritățile române refuză în continuare să sancționeze abuzurile administrației conduse de Ovidiu Miculescu, să fie discutate și aprobate noi forme de protest la Congresul FIJ ce va avea loc la Dublin în iunie 2013, proteste care pot culmina cu pichetarea ambasadelor României în cele peste 100 de state unde FIJ are federații afiliate, pichetarea Parlamentului European, Comisiei Europene și a altor instituții internaționale.

Delegații prezenți la Congresul FEJ, reprezentând 320 000 de jurnaliști din 29 țări europene, susțin și celelalte probleme semnalate de FRJ MediaSind privind blocarea dialogului social în România, pericolul desființării clauzei de conștiință a jurnalistului și a Codului Deontologic din Contractul Colectiv, depolitizarea instituţiilor publice din media, lipsa măsurilor de redresare a industriei de media etc.

Vă prezentăm în continuare textul moțiunii votate de toți reprezentanții țărilor prezente la Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor.

MOTIUNE DE URGENTA  Federaţia Română a Jurnaliştilor MEDIASIND

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliştilor (FEJ), ce a avut loc la Verviers, în perioada 13-15 mai 2013,

condamnă vehement concedierea, de către Societatea Română de Radiodifuziune, a lui Adrian Valentin Moise, președintele Sindicatului Unit al Salariaților-Radio Romania, repezentant ales al salariaților în Consiliul de Administratie și vicepreședinte al Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind, afiliată la Federatia Europeană a Jurnaliștilor.

Crede că Adrian Valentin Moise a fost concediat ilegal, după mai bine de 6 ore de audieri in comisia disciplinară, conform unor capete de acuzare inventate.

Deplânge atacul continuu al managementului SRR asupra bunurilor sindicale, mai ales schimbarea yalei de la ușa biroului unde sindicatul își avea sediul, pe data de 22 aprilie, precum și posibila sustragere a documentelor sindicatului.

Susține acțiunile întreprinse de MediaSind în sprijinirea lui Adrian Valentin Moise și cu privire la protestul împotriva tacticilor de intimidare a sindicatului prin violarea Constituției României, a Legii Dialogului Social și a Codului Penal.

Această Adunare Generală

– ia notă de lupta pe care MediaSind a duce pentru stabilirea unui Contract Colectiv de Muncă la nivel de Mass-Media înainte de termenul limită de 14 ianuarie 2014,

– ia act că eșecul semnării CCM la nivel de Mass-Media va duce la desființarea asigurărilor salariale și ale condițiilor de muncă, cât și la anularea clauzei de conștiință și a codului deontologic al jurnalistului,

– sprijină eforturile MediaSind:

(i) pentru modificare legislației în vederea separării sectoareleor Mass Media și Cultură în cadrul economiei naționale;

(ii) pentru amendarea legislația muncii cu scopul de a oferi noi impulsuri dialogului social și

(iii) de a solicita întâlniri pe tema depolitizării conducerilor mediilor publice.

Adunarea Generală cere reîncadrarea imediată a lui Adrian Valentin Moise și îndeamnă toate Sindicatele afiliate să transmită printre membrii lor petiția MediaSind în sprijinul colegului nostru.

De urgenţă, cerem să i se redea sediul sindicatului, toate documentele şi bunurile Sindicatului Unit al Salariaţilor-Radio România.

Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor, Verviers, Belgia, 13-15 iunie 2013.

3 gânduri despre “Congresul jurnaliştilor europeni a votat în unanimitate moţiunea împotriva abuzurilor din Societatea Română de Radiodifuziune publicat de www.mediasind.ro

 1. NARAVU DIN FIRE NU ARE LECUIRE
  S-A INTAMPLAT LA UN POST DE RADIO PARTICULAR, ACUM SE INTAMPLA IN RADIOUL PUBLIC!!!!!!!

  Cenzura la EuropaFM – 04.04.2003

  Conducerea redactiei este determinata sa demisioneze in urma difuzarii unei stiri compromitatoare pentru Adrian Nastase.

  Rodica Culcer, sef la departamentul stiri, Cosmin Prelipceanu, redactor-sef, si Nadina Forga demisioneaza de la Europa FM. Neintelegerile au aparut in urma recomandarilor de a scoate o stire de pe post, o stire in care era vorba despre gazonul stadionului Lia Manoliu (si implicit despre cei care au promis ca-l fac cum trebuie), a declarat Rodica Culcer pentru Amos News.
  Intre cei trei demisionari si conducerea manageriala a postului a aparut un conflict care a determinat aceasta plecare in grup.

  Neintelegerile au aparut in urma recomandarilor de a scoate o stire de pe post, o stire in care era vorba despre gazonul stadionului Lia Manoliu (si implicit despre cei care au promis ca-l fac cum trebuie), a declarat Rodica Culcer.

  In zilele urmatoare demisiile vor fi depuse pe biroul directorului general, Ilie Nastase.
  (Amos News)

  Criză în conducerea postului Europa FM
  Rodica Culcer, directorul Departamentului stiri al postului de radio Europa FM, a demisionat din această functie, împreună cu redactorul-sef, Cosmin Prelipceanu, si unul dintre prezentatorii postului, Nadina Forga. În scrisoarea de demisie, dată publicitătii, Rodica Culcer îl acuză pe directorul delegat de proprietarii acestui post de radio, Ovidiu Miculescu, de presiuni politice exercitate asupra departamentului de stiri prin eliminarea unor stiri si promovarea unor prersoane, unele dintre ele compromise public.

  Demisia celor trei a fost determinată de solicitarea lui Ovidiu Miclescu de a fi eliminat un insert vocal cu Adrian Năstase, în care acesta îsi exprima pozitia fată de gazonul de pe stadionul Lia Manoliu. Redactorul-sef nu a respectat recomandarea si a fost retrogradat din functie si la salariu, fără ca directorul departamentului de stiri să fi fost consultat.
  BBC

  Culcer, Prelipceanu si Forga au denuntat presiunea politica exercitata asupra lor
  Directorul departamentului de stiri al postului de radio Europa FM, Rodica Culcer, redactorul-sef, Cosmin Prelipceanu si redactorul-prezentator Nadina Forga au demisionat ieri din functiile ocupate in cadrul departamentului de stiri al postului. ?Motivele deciziei mele de demisie tin atat de desconsiderarea calitatii mele de sef de departament, cat si de presiunile politice care se exercita asupra departamentului de stiri prin Ovidiu Miculescu, delegat de Ilie Nastase sa se ocupe de stiri in cadrul EDI Romania,? spune Rodica Culcer, citata pe FreeEx. La randul sau, Cosmin Prelipceanu si-a expus motivele care l-au detarminat sa plece: ?Mentionez ca in mod oficial am fost instiintat ca desfiintarea postului de redactor-sef a fost dictata de ratiuni economice, dar atat domnul Ovidiu Miculescu cat si doamna Cristina Zegheru au recunoscut in fata intregii Rdactii stiri ca, de fapt, sunt pedepsit pentru ca am nesocotit ordinul domnului Ovidiu Miculescu de a cenzura o declaratie a premierului Adrian Nastase. In acelasi timp, nu mai pot accepta presiunile la care domnul Ovidiu Miculescu supune in mod repetat Redactia stiri, presiuni dictate atat de interese politice, cat si de cele personale.? Ultima demisionara, Nadina Forga spune ca ?modul discretionar si total neprofesionist in care este coordonata activitatea Redactiei stiri de domnul Ovidiu Miculescu, de presiunile politice si din interes pur personal pe care dumnealui le exercita asupra redactiei. Consider ca in acest moment Europa FM nu mai este un radio independent, iar credibilitatea sa este grav afectata.? Ilie Nastase, directorul postului nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri, singura persoana care raspundea la telefonul sau fiind soferul.

  Apreciază

 2. De ce trebuia sa se ajunga pana aici? Organele abilitate de ce nu au luat masurile necesare astfel incat nu fie nevoie de interventia UE. Romanii nu sunt in stare sa se lepede de rau.Punem la conducerea unor institutii publice persoane nepotrivite, cu trecut discutabil, fara competente manageriale si cu obiceiuri indoielnice. Asteptam in ultimul ceas sa se rezolve aceasta problema.

  Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s