CNA a respins delaţiunile şefului radioului public împotriva televiziunii Naşu TV!

Consiliul Naţional al Audiovizualului a publicat astăzi, 30 mai 2013, decizia luată de membrii instituţiei de autoreglementare în cazul reclamaţiei făcute de preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifiuziune (SRR), Ovidiu Miculescu,  împotriva postului Naşu TV, emisiunea By Alexa,  şedinţă ce a avut loc în data de 28 mai 2013. După deliberări, membrii CNA nu au făcut nicio propunere de sancţionare a emisiunilor împricinate, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere juridic, nu au existat încălcări ale legislaţiei din audiovizual. În consecinţă, reclamaţia şefului radioului public a fost respinsă, după cum rezultă din Extrasul Procesului Verbal al şedinţei publicat pe site-ul oficial al CNA la adresa: http://www.cna.ro/Extras-din-procesul-verbal-al,6113.html
Nemulţumit de faptul că pe parcursul mai multor emisiuni realizate de postul NaşuTV în emisiunea By Alexa, moderator Alexa Ionescu şi producător Adrian Horincar,  invitaţii prezenţi –  preşedintele Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România, Adrian Moise, preşedintele FRJ MediaSind, Cristi Godinac, fondatorul site-ului ReporterVirtual.ro, Tiberiu Lovin şi preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Jim Boumelha, – au criticat abuzurile din SRR,  şeful radioului public, Ovidiu Miculescu, a trecut la delaţiuni. În reclamaţia înregistrată la CNA cu nr. 4927/23.04.2013, acesta afirmă că în cadrul emisiunilor „atât realizatoarea/ moderatoarea, cât şi invitaţii s-au lansat în emiterea de acuzaţii nefondate şi afirmaţii defăimătoare la adresa subsemnatului, fără să fie furnizate probe ori dovezi în sprijinul celor declarate, situaţie în care apreciez că au fost direct şi nemijlocit afectate drepturile referitoare la demnitate şi propria imagine.”
Invitaţi la şedinţă alături de realizatorii emisiunii, preşedintele FRJ MediaSind, Cristi Godinac şi vicepreşedintele Adrian Moise au demonstrat membrilor CNA că afirmaţiile şefului SRR sunt neconforme cu realitatea şi rău-voitoare. Liderii sindicali au arătat un dosar conţinând aproximativ 200 de pagini cu dovezi ale abuzurilor administraţiei Miculescu, susţinând că toate afirmaţiile din cele şase emisiuni au fost probate. De altfel, membrii CNA au fost informaţi că însuşi directorul general al SRR a recunoscut  în faţa membrilor Comisiei de Abuzuri a Camerei Deputaţilor  că sediul Sindicatului Unit al Salariaţiilor Radio România a fost evacuat de către o comisie din instituţie iar documentele, bunurile, banii şi ştampila organizaţiei sindicale  au fost introduse în „şapte saci depozitaţi conform legii”. Liderii sindicali au mai explicat faptul că din moment ce nu a existat o hotărâre definitivă şi irevocabilă de evacuare a  sindicatului din propriul sediu, faptele săvârşite de administraţia SRR reprezintă  infracţiuni pedepsite de Codul Penal.
De asemenea, în ceea ce priveşte eticheta de securist atribuită directorului general, s-a explicat că aceasta nu este cauzată în principal de faptul că CNSAS a confirmat oficial că acesta a semnat în anul 1987 un contract cu fosta Securitate (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) pentru a-i urmări pe jurnalişti, ci de metodele folosite în prezent împotriva angajaţilor din SRR, a organizaţiei sindicale şi a reprezentantului salariaţilor din Consiliul de Administraţie, Adrian Moise. Astfel, concedierea abuzivă a liderului de sindicat, spargerea sediului şi confiscarea bunurilor, documentelor şi sumelor de bani ale sindicatului, impunerea unui regulament care pune botniţă libertăţii de exprimare a angajaţilor SRRhotărârea CA de a plăti aproximativ 150 000 de euro pentru urmărirea video a angajaţilor, etc au constituit principalele  motive pentru care aceste acţiuni au fost catalogate drept securiste.
Nu în ultimul rând, acuzaţia de incompatibilitate adusă  directorului Ovidiu  Miculescu este probată de faptul că acesta a deţinut în perioada 2010-2012 funcţii de conducere atât în conducerea Societatăţii Române de Radiodifuziune, cât şi în cea a Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii, fapt care încalcă dispoziţiile  art. 84 şi 99 din Legea nr.161/2003 pentru prevenirea şi combaterea corupţiei.
Comitetul Executiv al FRJ MediaSind apreciază modul profesionist, obiectiv şi curajos prin care toţi membrii CNA prezenţi la şedinţa din 28 mai a.c. – Laura Georgescu, preşedinte, Cristina Trepcea, Narcisa Iorga, Christian Mititelu, Răsvan Popescu, Monica Gubernat, Lorand Turos, Radu Călin Cristea, Valentin Alexandru Jucan,–  au soluţionat acest caz deosebit de important pentru stabilirea adevărului în cazul situaţiei grave din radioul public.
Departament Comunicare FRJ MediaSind 

Un gând despre “CNA a respins delaţiunile şefului radioului public împotriva televiziunii Naşu TV!

  1. Domnul Ovidiu Micuelscu prin faptele sale atat ca simplu cetatean, ca si presedinte al radioului public, ca om, daca putem spune asa ceva, a aratat ce caracter are. Nimeni nu a avut o actiune defaimatoare la adresa lui. Au fost sesizate anumite fapte ale lui. Fapte din trecut si actuale. Este o persoana publica, presedintele unei institutii publice, asa ca trecutul, prezentul si viitorul sunt o carte deschisa. De aceea exista presa libera.
    Apreciez corectitudinea CNA.

    Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s