postat de Office Mediasind
Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România, iniţiatoarea, alături de Grupul de Dialog Social şi de alte organizaţii a Petiţiei împotriva desfiinţării Revistei literare Radio, a transmis astăzi, 8 august a.c., un comunicat de presă prin care protestează împotriva manierii prin care conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune, reprezentată de Ovidiu Miculescu, preşedinte- director general (foto), a înţeles să soluţioneze conflictul cu societatea civilă. Potrivit AZIR, textul comunicatului nesemnat transmis opiniei publice în data de 7 august a.c. din partea Serviciului de Comunicare al Radio România, reprezintă „o teribilă sfidare la adresa celor peste 1000 de semnatari (din „România literară”, nr 28, 29, 30, 31, 32 și de pe petitieonline.com), personalități de înaltă valoare, care meritau cel puțin un răspuns oficial din partea conducerii Radio-ului, răspuns care nu a venit nici acum, și, deopotrivă, o încercare de manipulare a opiniei publice pentru a abate atenția de la politica anticulturală promovată de administrația Miculescu în Radioul Public.”
Vă transmitem în continuare Comunicatul de Presă al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România.
Departament Comunicare FRJ MediaSind
Comunicat AZIR 8 august 2013
Stimați semnatari ai Petiției împotriva desființării Revistei literare Radio,
Vă mulțumim din suflet și ne exprimăm întreaga noastră recunoștință pentru sprijinul pe care l-ați acordat Revistei literare Radio, eliminată fără niciun motiv din grila postului Radio România Cultural.
Permiteți-ne să vă punem în gardă în privința circulației unui comunicat trimis pe mail, ieri, 7 august, din partea Serviciului Comunicare al Radio România.
În primul rând, textul nu este asumat de nimeni, nefiind semnat, fără ștampilă și număr de înregistrare. (Îl atașăm ca anexă.)
În al doilea rând, este o teribilă sfidare la adresa celor peste 1000 de semnatari (din „România literară”, nr 28, 29, 30, 31, 32 și de pe petitieonline.com), personalități de înaltă valoare, care meritau cel puțin un răspuns oficial din partea conducerii Radio-ului, răspuns care nu a venit nici acum, și, deopotrivă, o încercare de manipulare a opiniei publice pentru a abate atenția de la politica anticulturală promovată de administrația Miculescu în Radioul Public.
Comunicatul emis ieri, 7 august, nu lămurește nimic:
– De ce a fost eliminată emisunea Revista literară Radio? Ea se bucura de un mare prestigiu datorat invitaților de marcă, prezenți la microfon, și strădaniei atașante a redactorilor, Teodora Stanciu și Constantin-Cristian Bleotu. Apoi emisiunea nu presupunea, ca și altele scoase din grilă (Essentialia, Reviste și cenacluri literare, Amintiri cu și despre artiști plastici, Etică-Estetică, Dicționar de personaje literare), niciun ban cheltuit, întrucât, din noiembrie, 2012, PDG actual al SRR, Ovidiu Miculescu, și redactorul-șef, Oltea Șerban Pârâu, au suprimat totalmente orice fel de buget al emisiunilor de la Radio România Cultural!
– De ce în locul Revistei literare Radio se transmite numai teatru radiofonic, gen care ne place tuturora, dar care este în exces la RRC?
– Pentru importantul eveniment care este „Festivalul George Enescu”, există postul România Muzical, Revista literară Radio preocupându-se, după cum îi spune titlul, preponderent de domeniul literaturii. De ce trebuie legată Revista literară Radio de acest eveniment?
-De ce trebuia„relansată” Revista literară Radio? De ce „o nouă formulă” doar pentru această emisiune? Au fost redactorii ei refractari la nou? Niciodată! Și atunci, de ce au fost scoși de la microfon? Constantin-Cristian Bleotu, de pildă, nu mai are niciun minut de emisie.
– De ce consideră conducerea Radio-ului că, în timpul verii, grila trebuie golită de conținuturi? Creativitatea scriitorilor intră, oare, vreodată, în vacanță?
– Care este „echipa tânără și dinamică de realizatori”? Nu aflăm nimic din comunicatul lipsit de orice fel de substanță, cu fraze fără predicat, făcut, parcă, doar ca un spot publicitar (și acela foarte slab!).
De fapt, acesta este, din păcate, stilul imprimat de redactorul-șef, Oltea Șerban-Pârâu, la Radio România Cultural. Dânsa nu a învățat, de 8 ani, de când se află ilegal în această funcție, ce înseamnă conținuturile unui radio cultural național.
Comunicatul, așadar, nu are nicio valoare.
În protestul nostru, ceream reintroducerea urgentă, în programele RRC, a emisiunilor eliminate, la orele și în zilele cu care s-au obișnuit ascultătorii și repunerea în drepturi a redactorilor care-și continuă activitatea.
Teodora Stanciu, Președinte AZIR
Se relansează Revista literară radio la Radio România Cultural
(7 august 2013)
Duminică, 1 septembrie, ascultaţi la Radio România Cultural o ediţie specială a emisiunii Revista literară radio, într-o nouă formulă! O dată cu deschiderea Festivalului Internaţional “George Enescu”, eveniment de tradiţie care va fi transmis, on air şi online, la postul Radio România Cultural, o emisiune de tradiţie este relansată la Radio România Cultural. Începând cu 1 septembrie, în fiecare duminică, ascultaţi ediţii speciale ale emisiunii Revista literară radio, iar din 29 septembrie,Revista literară radio revine în grila de toamnă a postului Radio România Cultural! O echipă tânără şi dinamică de realizatori, interviuri, cronici, dezbateri, transmisii în direct, înregistrări valoroase, texte şi fotografii de la evenimente. Un produs multimedia ce rămâne tradiţional, on air, dar este şi mai actual, online. Revista literară radio – în miezul evenimentelor lumii literare! Postul Radio România Cultural confirmă astfel evoluţia sa din ultimii ani, oferind emisiuni premium realizate de echipele sale de profesionişti, prin care îmbină tradiţia şi mijloacele clasice cu multimedia. Alături de Revista literară radio, alte două emisiuni, Revista teatrală radio şi Revista muzicală radio vor fi lansate, on air şi online, în grila de toamnă a postului Radio România Cultural, în preajma aniversării a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public. Prin complexitatea lor, cele trei proiecte multimedia se ridică la nivelul cerinţelor radiofonice contemporane, păstrând totodată legătura cu tradiţia, aşa cum este cazul emisiunii Revista literară radio, iniţiată în urmă cu multe decenii de Vasile Voiculescu. Serviciul Comunicare |
În RevistaRomania Literara 9 august 2013 puteți citi un articol interesant scris de Nicolae Manolescu.
Pingback: Sindicalistii cer debarcarea sefului radioului public dupa modelul Saftoiu-TVR | Reporter Virtual – stiri exclusive | Pe urmele stirilor
Pingback: FRJ MediaSind solicită Parlamentului să demită şi Consiliul de Administraţie al Radioului Public! | SUSROMANIA