Astazi este luni, deci este zi de ANI !

Nr. de înregistrare la sindicat: 81/04.11.2013

Nr. de înregistrare la ANI:     /04.11.2013

„Către

Agenția Națională de Integritate

Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 15,

cod poştal 010661, sector 1

Subscrisa, SINDICATUL UNIT AL SALARIAŢILOR – RADIO ROMÂNIA (SUS–Radio România) persoană juridică cu personalitate legal dobândită conform sentinţei civile nr. 167/02.09.1993, pronunţată în dosarul nr. 160/PJ/1993 al Judecatoriei sectorului 1, cu modificările survenite prin sentinţa civilă nr. 10554/05.06.2012, pronunţată în dosarul nr. 22499/299/2012, cu sediul în Bucureşti, Str. G-ral Berthelot nr. 60-64, camera 805, sector 1, CUI 11844234, cu sediul ales provizoriu pentru comunicarea răspunsului dumneavoastră în Bucureşti, strada Aleea Barajul Bistriţei nr. 16, bloc Y4, etaj. 5, ap. 28, sector 3, prin reprezentant legal, preşedinte Adrian Valentin Moise,

În temeiul art. 16 alin. 2 din Constituție, potrivit căruia: ”Nimeni nu este mai presus de lege”,

În temeiul art. 99 lit. k), art. 70, art. 71, art.72, art. 73, art. 84 din Legea 161/2003 și art.8 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice,

Vă sesizăm, prin prezenta, cu o

CERERE

pentru a face cercetări potrivit competenței dvs., cu ceea ce considerăm a fi o situație de incompatibilitate actuală, în care se află doamna Ileana Savu, membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune (CA al SRR).

Astfel, doamna Ileana Savu, actual, ocupă concomitent, o funcție de membru în CA al SRR și o funcție de director administrativ, în cadrul Regiei Autonome de Transport București (RATB).

În drept

 

 Societatea Română de Radiodifuziune este o instituție publică fundamentală a statului,  referită de Constituție prin sintagma ”serviciu public de radio” și înființată prin Legea 41/1994.

Funcțiile de membru în ”Consiliul  de Administrație” şi în ”Comitetul  Director” ale Societăţii Române de Radiodifuziune, în lumina art. 99 din legea 161/2003, fac parte din categoria funcțiilor de demnitate publică și a funcțiilor publice de autoritate.

Potrivit art. 99 alin.1 lit. k) și m) din Legea 161/2003, membrilor Consiliului de Administraţie şi ai Comitetelor Directoare ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, li se aplica, ”dispoziţiile art. 72 şi regimul incompatibilităţilor prevăzut în prezentul titlu pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat, precum şi incompatibilităţile prevăzute în legi speciale ”.

 

Potrivit art. 84 din Legea 161/2003, cităm:

 

”(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu:

(…)

c) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, precum şi la instituţiile publice”

f) funcţia de manager sau membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale;

 

(2) Funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b)-i).

 

4) Membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi persoanele care îndeplinesc funcţii asimilate acestora pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice.

 

Din punctul nostru de vedere, starea de fapt în care se află dna Ileana Savu, ocupând concomitent o funcție de membru al CA al SRR și o functie de „director administrativ” în cadrul RATB, încalcă, în condiții de concurs ideal, art. 84 alin. 1 lit c) si f), alin. 2 și alin.4 din Legea 161/2003.

Motivele pentru care apreciem că se poate interpreta că sunt încălcate,  concomitent, textele de mai sus, sunt urmatoarele:

Punctul nr. 1, privind incompatibilitatea reglementată de art. 84 alin. 1 lit. c) din Legea 161/2003

RATB, este o persoana juridică de drept public, înființată prin act normativ al unui organ de stat, în conformitate cu art. 29 din Decretul 31/1954, făcând parte din categoria unităților referite de Legea 15/1990 sub formula „unitate economica de stat”, respectiv de OUG 109/2011, sub formula „intreprindere publică”.

 Functia de „director administrativ”, pe care dna Ileana Savu o ocupa la RATB, în același timp cu funcția de membru al CA al SRR, face parte din categoria funcțiilor de „directori”, referite la art. 84 alin.1 lit.c) din Legea 161/2003.

Punctul nr. 2, privind incompatibilitatea reglementată de art. 84 alin. 1 lit. f) din Legea 161/2003

 

Funcția de „director administrativ”, este o funcție de conducere, care face parte din categoria acelor funcții de conducere,  referite de Legea 161/2003  prin  termenul generic de „manager”.

Întrucât Legea 161/2003 nu definește termenul „manager”, întelesul termenului „manager”,  urmează a fi reținut, de către Agenția Națională de Integritate, în conformitate cu art. 36 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, ca fiind acela cu care, cuvântul respectiv, este folosit, curent, în limba română.

Potrivit DEX, prin „manager” se întelege, cităm: „Persoană care exercită, în mod permanent, conducerea unei entități economice, îndeplinind, integral sau parțial, funcțiile de previziune și organizare a activității, de coordonare și antrenare a personalului subordonat și de control asupra îndeplinirii obiectivelor propuse.”

 La a consolida, echivalența semantică perfectă, între „director” și „manager”, aduce o contribuție  irefutabilă,  și definiția termenului „director” , așa cum e aceasta furnizată de art. 2 pct. 5 din OUG 109/2011.

Astfel, potrivit art. 2 pct. 5, cităm :director – persoana căreia i-au fost delegate atribuţii de conducere a societăţii, în conformitate cu prevederile art. 143 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

În lumina celor de mai sus, dna Ileana Savu, ocupă în același timp cu funcția de membru al CA al SRR, o funcție de „manager” la RATB, ceea ce este interzis de art. 84 alin. 1 lit. c) din Legea 161/2003.

Punctul nr. 3) privind incidența art. 84 alin. 4) din Legea 161/2003

 Art. 84 alin 4) din Legea 161/2003 (Membrii Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi persoanele care îndeplinesc funcţii asimilate acestora pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice.”) coroborat cu art. 99, alin 1 lit. k) si m), interzice cu caracter general, fără nici o distincție, exercitarea oricaror alte ocupații salariazate, concomitent cu funcția de membru în CA al SRR, cu excepția „funcţiilor sau activităţilor  în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice„.

În eventualitatea în care s-ar aprecia, prin absurd, că situația dnei Ileana Savu, nu s-ar încadra în incompatibilitățile prevăzute la art. 84 alin.1 lit. c) și f) și alin. 2 din Legea 161/2003, art. 84 alin.4 din Legea 161/2003 este perfect incident, în cauză.

Față de cele de mai sus, vă rugăm să acționați potrivit competenței dumneavoastră.

Atașăm copie după pagina de internet a RATB (http://www.ratb.ro/conducerea.php) unde dna SAVU ILEANA, membru al CA al SRR, este menționată ca director administrativ.

Cu deosebită considerație,

Adrian Valentin Moise

Președinte

Sindicatul Unit al Salariaților–Radio România”

7 gânduri despre “Astazi este luni, deci este zi de ANI !

 1. Pingback: Stiri (pe surse). Din nou ANI. Urmeaza DNA. | SUSROMANIA

 2. Pingback: CURTEA DE APEL a respins contestatia lui DOBRITOIU COSTIN RADU | SUSROMANIA

 3. Pingback: Operatiunea “Curatenie in SRR” continua! Update! | SUSROMANIA

 4. Pingback: Operatiunea “Curatenie in SRR” continua! Update! | SUSROMANIA

 5. Multi hoti cu tupeu.Mai trebuie trimisi si la DNA, chiar daca unii dintre ei se lauda ca au cunostinte (fireste nu manageriale, asta au dovedit-o, cu varf si indesat) peste tot, in toate structurile statului si nu patesc nimic

  Apreciază

 6. Daca majoritatea celor din conducerea Radioului sunt susceptibili de coruptie, inseamna ca acolo colcaie un musuroi plin de gandaci urat mirositori. De ce ii tolereaza Ponta, Antonescu ?
  Este foarte posibil ca algoritmul acesta al coruptiei sa fie „urzit” in toate structurile Puterii. Poate suntem condamnati ,noi romanii, sa traim intr-o societate bolnava, in care „doctorii” (a se citi politicienii)nu intervin, ba mai mult, asteapta sa moara pacientul , ca sa-i poata fura portofelul.

  Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s