O ALIANŢĂ ISTORICĂ PENTRU ANGAJAŢII DIN CULTURĂ ŞI MASS-MEDIA!

Stimați colegi,

În cele două zile sfinte ale neamului românesc, Sf. Andrei și Ziua Națională a României, a avut loc un eveniment istoric pentru sectorul Cultură și Mass-Media!

Aveți mai jos Comunicatul emis de 1 Decembrie 2013, de către Federaţia „Cultură şi Mass-Media” FAIR-MediaSind:

 
O ALIANŢĂ ISTORICĂ PENTRU ANGAJAŢII DIN CULTURĂ ŞI MASS-MEDIA!
Federaţia Artiştilor Interpreţi din România – FAIR şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi-au unit forţele pentru a înfiinţa cea mai mare organizaţie din sectorul Cultură şi Mass-Media. Evenimentul a avut loc în zilele 30 noiembrie şi 1 decembrie 2013 într-un spaţiu cu semnificaţie istorică, respectiv la sediul Uniunii Generale a Sindicatelor din România – UGSR din Bdul. Regina Elisabeta nr. 45, clădire care a aparţinut Senatului României în perioada interbelică 
Noua organizaţie a intelectualilor români cuprinde aproximativ 10 000 de membri din 36 de sindicate şi este afiliată  internaţional la Federaţia Internaţională a MuzicienilorFederaţia Internaţională a Actorilorşi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor.
Delegaţii  prezenţi la Congresul de constituire au votat mai multe rezoluţii prin care cer Puterii să modifice strategia anticulturală promovată de Ministerul Culturii împotriva acestui important sector al economiei naţionale, depolitizarea instituţiilor publice de radio şi televiziune precum şi modificarea, în regim de urgenţă, a legislaţiei muncii:
 
 
 

4. Reinstauraţi legalitatea în Radioul Public!


(semnare Protocol unificare FAIR – MediaSind, 1 decembrie 2013)
 
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind îşi propune să relanseze dialogul social cu angajatorii din domeniu, inclusiv cu reprezentanţii Ministerului Culturii, precum şi să negocieze un nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector.
Noua conducere este asigurată, în următorii patru ani, de următoarele persoane:

Leonard Pădureţ, Preşedinte, Cristi Godinac, Preşedinte Executiv, Adrian Ionescu, Adrian Valentin Moise, Ion Moraru, Răzvan Dumitrescu, Mihai Ailenei, Radu Sorescu, Georgeta Stoica, Adrian Dumitraşcu, Teodora Stanciu, Dumitru Mangu, Marius Ciulică, Dan Mihăescu, Victor Stan, Rareş Sângeorzan, Horea Repede, Paul Buta, vicepreşedinţi, Florin Istrate, Secretar General.
Departament Comunicare FAIR-MediaSind
(Fotografii realizate de Alex Tudor, fotoreporter ANP AGERPRES)
MOTIUNE: Modificaţi de urgenţă legislaţia muncii !
Congresul de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind cere Parlamentului şi Guvernului României să acţioneze cu instrumentele legale pe care le au la dispoziţie pentru respectarea Convenţiilor Organizaţiilor Internaţionale a Muncii, a Directivelor europene în domeniul relaţiilor de muncă şi a respectării libertăţii de exprimare.

Congresul Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind consideră că modificarea Legii nr. 62/2011 privind dialogul social şi a Codului Muncii se impune de urgenţă, având în vedere dezastrul creat pe piaţa muncii  ca urmare a ultimelor modificări legislative.

 

În  cazul în care legislaţia muncii nu va fi modificată  în conformitate cu Directivele europene din domeniu şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii, începând cu anul viitor Sectorul “Cultură – Mass-media” nu va mai avea un contract colectiv de muncă în vigoare din cauza imposibilităţii negocierii unui astfel de document. 

Toate drepturile obţinute de către partenerii sociali în cei  10 ani de existenţă a contractului colectiv de muncă vor fi pierdute. Codul Deontologic, clauza de conştiinţă a jurnalistului şi aproximativ 50% din veniturile angajaţilor  din Cultură şi Mass-media sunt în pericol de a fi eliminate!
Congresul FAIR – MediaSind atrage atenţia guvernanţilor că asigurarea libertăţii de exprimare este o condiţie primordială pentru existenţa unui stat de drept şi pentru democraţie.
Rezoluţie a Congresului  de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, Bucureşti, 30 noiembrie 2013.
Motiune: Salvaţi artiştii şi instituţiile de cultură de Strategia Ministerului Culturii !
Delegaţii prezenţi la Congresul FAIR- MediaSind solicită Ministerului Culturii :
Demararea unei reale consultări privind „STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII ȘI PATRIMONIULUI NAȚIONAL PENTRU PERIOADA 2014-2020”, cu partenerii sociali reprezentativi conform Legii nr. 62/2011.
Modificarea şi completarea actualului document intitulat „STRATEGIA SECTORIALĂ ÎN DOMENIUL CULTURII ȘI PATRIMONIULUI NAȚIONAL PENTRU PERIOADA 2014-2020” în spiritul legislaţiei din România şi Uniunea Europeană, după cum urmează:
Îndreptarea gravei erori menţionate în Strategie referitoare la activitatea şi acţiunile sindicatelor şi recunoaşterea organizaţiilor sindicale reprezentative ale artiştilor conform realităţii şi hotărârii Tribunalului Bucureşti;
Renunţarea la concesionarea, externalizarea şi privatizarea unor servicii din instituţiile de cultură. Concesionarea cinematografelor şi a caselor de cultură a sindicatelor a avut un efect de suprimare a activităţii culturale desfăşurate în aceste instituţii.
Anularea prevederilor din strategie cu privire la suprimarea contractele individuale de muncă pe durată nedeterminată, pentru salariaţii din instituţiile de spectacol.
Legislaţia din România (Codul Muncii) şi din Uniunea Europeană (Directiva 1999/70) instituie regula generală a contractelor individuale de muncă pe durată nedeterminată. O eliminare a acestor contracte pentru salariaţii din instituţiile de spectacol constituie un abuz şi o discriminare evidentă.
Rezoluţie a Congresului  de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind, Bucureşti, 30 noiembrie 2013.
 
 
Motiune: Depolitizaţi Radioul şi Televiziunea Naţionale!

Delegaţii prezenţi la Congresul de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind solicită Parlamentului să modifice, în regim de urgenţă, Legea nr. 41/1994 de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Televiziune şi  Societăţii Române de Radiodifuziune în sensul depolitizării conducerilor acestor instituţii publice de presă.
Congresul FAIR- MediaSind se solidarizează cu angajaţii din Societatea Română de Televiziune – SRTV şi cu sindicatele afiliate din acest serviciu public, cu demersurile acestora demarate  în justiţie împotriva măsurilor de concediere colectivă. Congresul consideră că solicitările acestora sunt legitime şi respectă legislaţia internă şi internaţională.
De asemenea, FAIR-MediaSind cere Parlamentului României să pună capăt abuzurilor conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva propriilor salariaţi prin demiterea Consiliului de Administraţie şi numirea unei conduceri profesioniste şi apolitice.
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind susţine că nu salariaţii sunt de vină pentru haosul produs de managementul dezastruos din ultimii ani, constatat şi de rapoartele succesive ale Curţii de Conturi şi asumate de Comisiile de specialitate, ci întreaga clasa politică.
 Lipsa unor criterii profesionale clare pentru desemnarea candidaţilor pentru conducerea instituţiilor de presă, precum şi  lipsa unui mecanism eficient de finanţare a acestora, au transformat aceste instituţii publice fundamentale pentru statul de drept, în simple anexe ale partidelor politice.
Rezoluţie a  Congresului  de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind: Bucureşti, 30 noiembrie 2013.
Motiune: Opriţi abuzurile din Radioul Public!

Delegaţii prezenţi la Congresul de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind condamnă concedierea liderului Sindicatului Unit al salariaţilor Radio România, Adrian Moise, spargerea biroului organizaţiei şi confiscarea tuturor documentelor de către persoane care au acţionat la ordinul conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune,

 
Congresul condamnă lipsa de reacţie a Comisiilor de Cultură ale Parlamentului României de a instaura legalitatea în această instituţie publică de presă, plătită din banii ceteţenilor.
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR- MediaSind cere Parlamentului României să pună capăt abuzurilor săvârşite în Societatea Română de Radiodifuziune de către preşedintele-director general Ovidiu Miculescu împotriva propriilor angajaţi şi ai membrilor Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România.
 
Rezoluţie a  Congresului  de constituire a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind: Bucureşti, 30 noiembrie 2013.

2 gânduri despre “O ALIANŢĂ ISTORICĂ PENTRU ANGAJAŢII DIN CULTURĂ ŞI MASS-MEDIA!

  1. Pingback: Reporter Virtual – stiri exclusive » Sindicalistii cer debarcarea sefului radioului public dupa modelul Saftoiu-TVR

  2. Pingback: FRJ MediaSind solicită Parlamentului să demită şi Consiliul de Administraţie al Radioului Public! | SUSROMANIA

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s