FIJ si FEJ au reactionat !

APELUL Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor

către autorităţile române pentru a preveni incriminarea insultei şi calomniei în România!

Federatia Internaţională a Jurnaliştilorşi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor îsi exprima profunda ingrijorare la recent adoptatele amendamente legislative referitoare la reincriminarea insultei si calomniei si lanseaza un apel la autoritatile romane sa faca tot ce le sta in putinta pentru ca aceasta lege sa nu fie promulgata.
In data de 10 decembrie, Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei a adoptat doua legi care, printre altele, contin si amendamente la Codul Penal referitoare la reincriminarea insultei si calomniei.
Cele doua federatii mai sus mentionate sustin ca aceste legi submineaza progresul facut de Romania pentru implementarea dreptului la libera exprimare, mentionand faptul ca totul s-a facut fara o consultare prealabila si ca aceste amendamente reprezinta incalcarea libertatii presei in aceasta tara.

Jim Boumelha‘‘Reintroducerea in Codul Penal a infractiunilor de insulta si calomnie, fara consultarea prealabila a publicului si a organizatiilor abilitate reprezinta un serios atac la libertatea de expresie si are ca scop intimidarea celor ce lucreaza in interesul public monitorizand structurile puterii in societatea romaneasca ‘’ arata presedintele FIJ, Jim Boumelha.
Este absolut imperativ ca sa se renunte definitiv la aceste amendamente si ele sa fie scoase din Codul Penal.” Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, afiliata la FIJ, protesteaza impotriva acestor amendamente si sustine ca va trimite o petitie Parlamentului European pentru a lansa procedura de infringement, in eventualitatea adoptarii acestor amendamente.
Potrivit presedintelui Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher-Bjerregård, ‘‘amendamentele in discutie reprezinta o incalcare flagranta a tratatelor internationale, a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a dispozitiilor Curtii Europene a Drepturilor Omului referitor la libertatea de expresie’’.
‘‘Dar acestea nu pot primi caracter de lege daca presedintele tarii, Traian Basescu, isi va exercita dreptul de veto. In acest caz, legea va fi supusa unei noi sesiuni de vot in Parlament. Facem un apel la autoritatile din Romania pentru a nu precupeti niciun efort si a face tot ce le sta in putinta pentru ca aceste amendamente scandaloase sa nu devina legi.’’
Comunicat al Federatiei Internationale a Jurnalistilor

Un gând despre “FIJ si FEJ au reactionat !

  1. Guvernantii vor sa reincrimineze insulta si calomnia. Presa tace – Ziar de Cluj spune:
    […] “Un proiect de lege vechi din 2011 (Pl-x 680/2011) propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, respectiv articolul 74/1. In conditii cel putin suspecte, acest proiect de lege a fost radical schimbat cu o noapte inainte de a fi adoptat de Camera Deputatilor in sedinta din 10 decembrie 2013 (chiar de „Ziua drepturilor omului”), prin introducerea, pe langa alte prevederi, a infractiunilor de insulta si calomnie. Aceasta decizie, luata fara consultare publica, arunca la cos zece ani de eforturi facute de societate pentru dezincriminarea insultei si calomniei. Ea elimina Romania din randul democratiilor care nu accepta ideea ca un om poate sa fie condamnat penal pentru cuvintele pe care le spune”, atrag atentia organizatiile media. […]

    Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s