Societatea civila nu doarme!

ConducereaTVR încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administrație

„Organizațiile semnatare condamnă decizia Comitetului Director al TVR de a bloca alegerea persoanelor din afara instituției în Consiliul de Administrație al TVR ca reprezentanți ai salariaților și cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii. Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice și limitează controlul public asupra instituției.

Consiliul Director al TVR a hotărât, pe 8 ianuarie 2014, ca reprezentanii salariailor din TVR să poată fi aleşi doar dintre persoane din interiorul instituţiei. Practic, această măsură restricţionează dreptul angajaţilor instituţiei de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societăţii civile.

Această decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea care SRTV şi SRR care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.

Art.19 (2) d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective;

Singura incompatibilitate accepatată de lege, pentru toți membrii CA al SRR și SRTV apare în Art. 20 (2) al legii: Art. 20 (1) Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.

(2) Membrii Parlamentului şi ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administraţie ale celor două societăţi. Astfel, Comitetul Director își atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere și vot parlamentar.

În plus, măsura este discriminatorie – și ca atare încă o dată ilegală – deoarece impune astfel de criterii de selecție doar reprezentanților angajailor din cele două instituții publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA

Experiența a demonstrat că reprezentanții salariaților aleși din afara instituției au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcționat independent de interesele politice și au apărat interesele TVR. Ele au acționat, totodată, și ca garanți ai transparenței, prezentând în public activitatea CA și semnalând riscurile de derapaje. În plus, reprezentarea intereselor salariaților de persoane din afara instituției aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentanților angajaților în CA al TVR doar la persoane care au relații contractuale cu această instituție adâncește eventualul conflict de interese din interiorul CA.

Organizațiile semnatare cer Comisiilor de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă ale Senatului și Camerei Deputaților să verifice legalitatea acestei decizii și să dispună măsurile care se impun pentru restabilirea legalității.

De asemenea, facem un apel către membrii Comitetului Director al TVR să revină asupra acestei decizii și să mențină posibilitatea salariaților de a-și alege reprezentanți și din exteriorul instituției.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul de Resurse Juridice

Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind”

Publicat Joi, 9 Ianuarie 2014

Un gând despre “Societatea civila nu doarme!

 1. Aceasta lege, asemenea multor legi din Romania, are multe lacune si lasa loc de interpretare si aplicare, dupa vointa interesatilor, in toate articolele.
  Sa nu uitam cum s-a ales si actualul CD-SRR, iar un membru CD, daca tot avea sustinere, s-a facut director in SRR si pompeaza sute de mii de euro spre firme simpatice.
  Este o necessitate categorica schimbarea, de urgenta, a legii de organizare si functionare a celor doua institutii mass-media publice, alimentate 100%din banii poporului (taxa radio-tv si buget alocat de guvern). Este necesara depolitizarea – reala- a acestora. Daca poporul le plateste, iar ele deservesc poporul, poporul sa propuna si sa aleaga, direct-fara influente din partea politicului (infect, care a stricat toata tara), componenta manageriala a acestor institutii. Multi spun ca si politicienii sunt alesi de popor. Gresit, se aleg, doar, intre ei, cu voturi, fara voturi, cu aliante, fara aliante, etc.. Noi ne plimbam degeaba pe la urne! De aceea, nu mai suntem reprezentati. Ei cu ei si noi – vai de noi….
  Cat despre reprezentantii salariatilor, in CA, sa fie din randurile salariatilor!!! Salariatii SRR si SRTv (cei cu state vechi) nu sunt prosti, sunt doar prostiti de catre conducerile politice (hoate si fudule). Isi iubesc si respecta institutia, cunosc toate problemele si au solutiile corespunzatoare, mai bine decat managerii pusi, doar, ptr. dezastru si interese de gasca.
  Cei din afara nu mai inspira incredere.
  Hossu a venit, din afara SRR, ca varianta de siguranta ptr. Toghina Maria sa ocupe, cu orice pret, un loc in CA, daca ea nu gasea niciun fraier de politician s-o propuna, Hossu ii oferea locul lui. Oricum, numarul de voturi prin care a fost ales este sub semnul intrebarii. Si, ce a facut Hossu in CA? Cu cati salariati si platitori de taxe a interactionat spre cunoasterea si rezolvarea problemelor – destule? Doar, s-a dat sef, a facut echipa la vot ptr. rele si hotii cu ceilalti membri CA si si-a vazut de afacerile si interesele personale…
  Tu, Adrian, ai fost votat, cu adevarat, de catre colegii tai, te-ai implicat sa rezolvi problemele salariatilor, sa le dai o orientare sindicala europena si te-au dat afara!!!
  Apreciem ca actiunea ta de a dezvalui raul ascuns si a-l combate nu s-a oprit!!! Sa ai reusita totala!!!!

  Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s