Candidații respinși la alegerile pentru CA al TVR intenționează să sesizeze CNCD

Candidații respinși la alegerile pentru CA al TVR intenționează să sesizeze CNCD

image

Candidații respinși la alegerile pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație al TVR intenționează să sesizeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD).

Anunțul a fost făcut miercuri de patru dintre cei cinci candidați respinși, în cadrul unei conferințe de presă, la sediul organizației Active Watch din Capitală. Aceștia sunt Stelian Damov, Adrian Valentin Moise, Laurențiu Năstase și Traian Drumcea. Alături de ei a mai fost respins de la alegerile pentru CA al TVR și Cezar Ion.

Comitetul Director al TVR a hotărât, pe 8 ianuarie 2014, ca reprezentanții salariaților din TVR să poată fi aleși doar dintre persoane din interiorul instituției. Potrivit unui comunicat al Active Watch, „această măsură restricționează dreptul angajaților instituției de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societății civile” și „contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea SRTV și SRR care prevede dreptul salariaților de a-și alege doi reprezentanți în Consiliul de Administrație, fără nicio restricție”.

Damov a spus că este prima dată când este introdusă o asemenea restricție în ceea ce privește alegerile pentru reprezentanții salariaților în Consiliul de Administrație al TVR. Adrian Moise a povestit că și-a depus candidatura pentru un post în Consiliul de Administrație al TVR pe 13 ianuarie și, după ce a aflat că a fost refuzat, a solicitat o motivare în scris. Cei patru au spus că vor folosi astfel de motivări pentru a contesta decizia CD.

Damov a adăugat că procedura de lansare a alegerilor pentru CA al TVR este „prematură și fără vreun suport legal”, deoarece este făcută într-o perioadă în care Parlamentul se află în vacanță.

Aflat la întâlnire, președintele Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind, Cristian Godinac, a calificat decizia  Comitetuluii Director drept „un grav abuz”.

image

„Conducerea interimară a comis o ilegalitate, o discriminare”, a spus acesta, referindu-se la faptul că angajații TVR sunt obligați astfel să își aleagă reprezentanții doar din interiorul TVR.

Acesta a spus că Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind a sesizat în acest sens Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor, lansând de asemenea o atenționare la adresa parlamentarilor care se gândesc să valideze această decizie.

Cei prezenți la întâlnire au spus că, din 24 de candidaturi depuse pentru CA al TVR, doar 19 au fost acceptate.

TVR organizează alegeri interne pentru desemnarea reprezentanților salariaților în Consiliul de Administrație, în urma hotărârii Comitetului Director din 8 ianuarie. Potrivit unui comunicat al TVR transmis pe 9 ianuarie AGERPRES, decizia a fost luată ca urmare a respingerii de către Parlament a Raportului de activitate al TVR pe 2012 și a demiterii Consiliului de Administrație.

Astfel, potrivit hotărârii, „orice salariat al SRTv poate candida pe baza unei solicitări scrise adresate Biroului Electoral București sau Birourilor Electorale Teritoriale din cadrul SRTv, conform Regulamentului privind organizarea și desfășurarea alegerilor reprezentanților salariaților pentru Consiliul de Administrație al SRTv, aprobat de Comitetul Director”.

Votul va avea loc în data de 17 ianuarie, între orele 8,00 și 20,00, iar rezultatele finale vor fi afișate duminică, 19 ianuarie, după soluționarea eventualelor contestații.

Sursa:  AGERPRES (autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin)

Foto: AGERPRES FLUX: Cristian Nistor (vezi aici mai multe imagini de la eveniment)

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s