Recomandari cu privire la procedura de semnare a noilor fise de post

Recomandari cu privire la procedura de semnare a noilor fise de post

Din informatiile noastre, conducerea SRR incearca abuziv  sa impuna salariatilor modificari ale contractelor de munca actuale, fara nici o  negociere.  

Fisele de post  sunt infatisate, salariatilor,  gata semnate de catre PDG-ul Ovidiu Miculescu, in scopul clar de a se infrange orice  eventuala rezistenta  a salariatului, la anume elemente de continut ale fisei de post,  considerate neconvenabile.

Mai mult in unele dintre fisele de post ce se prezinta salariatilor spre semnare,  sunt mentionate atributiuni vagi, de genul  „exercită şi alte sarcini stabilite de catre angajator  sau de conducătorul subdiviziunii”.

Conduita conducerii SRR,  daca se manifesta in conditiile de mai sus,  este una ilegala, din urmatoarele motive:

Contractul de munca este un contract consensual si comutativ.

„Consensual” inseamna ca drepturile si obligatiile partilor  se stabilesc prin consens ( prin acord de vointe). A se vedea in acest sens prevederile art. 37 din Codul Muncii, potrivit caruia ”  Drepturile şi obligaţiile privind relaţiile de muncă dintre angajator şi salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere”.

Este „comutativ”  contractul în care, la momentul încheierii sale, existenţa drepturilor şi obligaţiilor părţilor este certă, iar întinderea acestora este determinată sau determinabilă.

In masura in care se prezinta salariatului,  aflat intr-o pozitie de certa inferioritate, o fisa de post gata semnata de catre PDG-ul Miculescu, este evident ca se actioneaza in acest mod, cu rea credinta,  in scopul de elimina orice tentativa a salariatului de a-si exercita dreptul legal de a-si negocia atributiile si, implicit,  salariul. Cu alte cuvinte, se impune salariatului, ilegal, un contract de ” adeziune”.

Pe de alta parte, mentionarea in fisa postului a unor sarcini si atributii vagi, de genul  „exercită şi alte sarcini stabilite de catre angajator  sau de conducătorul subdiviziunii” este un alt aspect de ilegalitate,  de abuz, fiind inlocuit caracterul ” comutativ” al contractului de munca ( in care drepturile si obligatiile partilor sunt bine determinate!) cu un caracter ” aleatoriu” , cum este de exemplu contractul de loterie sau contractul de asigurari.

In aceasta conjunctura, sfatul nostru pentru membrii de sindicat este urmatorul:

In masura in care sesizati in fisa postului care va este oferita pentru semnare, unele aspecte care nu va convin, refuzati sa o semnati si anuntati imediat pe superiorul dvs,  ca doriti  sa fiti asistat/-a de catre un reprezent al sindicatului dvs., in conformitate cu art.17 alin 6 din Codul Muncii 
( „(6) La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă, oricare dintre părţi poate fi asistată de terţi, conform propriei opţiuni”).

In acelasi timp, contactati si pe reprezentantul sindical, in vederea asistarii dvs. la negocierea si semnarea fisei de post.

Cu stima,

A V Moise
Presedinte
SUS – Radio Romania

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s