Update: SANDU RUSU A INVINS CNA

Revin, cum am promis, cu succesiunea evenimentelor privitoare la emisiunea „Maraton de duminică” difuzata in 13 octombrie 2013.

Realizatorul Alexandru Rusu i-a invitat în studio sub genericul « Excelenţa în România » pe Mircea Tudor şi echipa care a câştigat pentru a doua oară (eveniment unic în istorie) Marele Premiu al Salonului de Inventică de la Geneva. De asemenea a fost invitat omul de cultură şi artă Dan Puric, el însuşi un model de excelenţă, care derulează cu ajutorul institutului de cercetare al lui Mircea Tudor diferite proiecte culturale (emisiunea poate fi accesată pe site-ul http://www.romania-actualităţi.ro  la secţiunea Arhivă la emisiunea Maraton de duminică).

Un „ascultător” a sesizat CNA-ul privind unele afirmaţii făcute de Dan Puric în cadrul emisiunii.

CNA-ul pune pe ordinea de zi cazul şi solicită punctul de vedere al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Realizatorul Alexandru Rusu solicită în scris conducerii SRR (PDG) comunicarea punctului de vedere pe care SRR l-a trimis CNA.

Neprimind nici un răspuns, decide să adreseze personal un punct de vedere către CNA şi îşi manifestă disponibilitatea de a fi audiat.

CNA-ul îl invită la şedinţa publică de analizare a cazului.

La întrebarea pe care Alexandru Rusu a pus-o « cine este statul ?»  preşedinta CNA Laura Georgescu a spus că «ea reprezintă statul şi e instigată».

SRR primeşte somaţie publică din partea CNA.

Reacţiile în presă sunt critice la adresa CNA. (se pot consulta articolul Mediafax „Radioul Public somat după ce Dan Puric a spus într-o emisiune că România este un club mafiotic” de Paula Rusanu, 12 dec 2013; articolul Gândul „Ce s-a întâmplat după ce Dan Puric a spus într-o emisiune la postul public de radio că România este un cuib mafiotic” de Mădălina Cerban, 12 dec 2013;  editorialul Adevărul pe blogurile Adevărul, Cristi Dumitru „Românii de teapa lui Dan Puric trebuie să tacă”, 13 decembrie 2013; editorialul Adevărul pe blogurile Adevărul, Vasile Nanea „Dan Puric să vorbească, nu să tacă!”, 15 decembrie 2013).

Cătălin Striblea realizează la România TV, pe 30 decembrie 2013, o ediţie specială a emisiunii „Ultima oră” la care este invitat Dan Puric şi este comentată pe larg sancţiunea dată Radioului pentru emisiunea Maraton (poate fi accesată pe youtube la http://www.youtube.com/watch?v=asWnCBEmqH14 ).

Intuind că SRR nu v-a ataca în instanţă decizia CNA, realizatorul Alexandru Rusu intentează personal o acţiune la Curtea de Apel. Cu această ocazie primeşte întreg dosarul CNA în care punctul de vedere al SRR incrimina emisiunea.

CNA îl sancţionează şi pe Robert Turcescu pentru o emisiune cu Dan Puric, ceea ce duce la o poziţie oficială a Active Watch (comentariu Răzvan Martin 6 februarie şi comunicat „CNA sancţionează din nou dreptul la opinie” 10 februarie 2014 şi comunicatul din 28 februarie împotriva introducerii delayului).

Dan Puric îi adresează o scrisoare deschisă Laurei Georgescu, preluată de întrega presă pe 7 februarie 2014.

Curtea de Apel admite ca primă instanţă acţiunea jurnalistului Alexandru Rusu şi anulează somaţia CNA.

CONCLUZII:

1. Consider ca este o victorie a libertăţii de exprimare şi a liberului acces la justiţie.

2. Avand in vedere ca legea este de partea celor care o respecta si avand in vedere ca, deocamdata, 3 membri ai CD si 2 membri ai CA au fost declarati incompatibili, cer public ca salariatii din Radio sa nu se mai teama de Ovidiu Miculescu si de prepusii acestuia.

3. Va rog sa-mi semnalati orice fel de incalcare a legii, a drepturilor voastre de munca si orice fel de forma de intimidare/hartuire si va pot asigura ca imediat voi actiona, pe caile legale, pe orice persoana care va incerca sa va inspire teama sau frica.

4. Din acest moment lupta pentru curatarea Radioului de indivizi ce nu respecta legea, este IREVERSIBILA. (indiferent de cate tipete si vaicareli vor mai fi de la pupezele sau mercenarii de serviciu!)

Voi pastra confidentialitatea voastra asa cum am facut-o si pana acum!

E-mail: aesiom@gmail.com

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s