JIM BOUMELHA: PRACTICILE FOSTEI SECURITATI SE APLICA INCA LA RADIOUL PUBLIC DIN ROMANIA

„PRACTICILE FOSTEI SECURITATI SE APLICA INCA LA RADIOUL PUBLIC DIN ROMANIA

A fost o vreme cand in Comunitatea Europeana, cum s-a numit initial Uniunea Europeana, nici nu se punea problema admiterii unui stat in care libertatile civile erau incalcate in mod flagrant. Multe state au batut ani de zile la usa Uniunii si pana nu si-au creat un sistem de institutii si politici care sa promoveze drepturile omului si libertatile universal-valabile, cum ar fi libertatea de expresie, de asociere si de circulatie, integrarea lor nu a fost posibila.

Extinderea recenta a Uniunii a permis insa admiterea unor state, in care concepte precum libertatea presei si pluralismul sunt inca fragile, situatie ce pare sa nu se schimbe in viitorul apropiat. Unele democratii mai vechi tind sa intoarca privirea, dar nu toate. Un raport publicat de catre Comitetul pentru Uniunea Europeana a Camerei lorzilor din Parlamentul britanic avanseaza ideea, potrivit careia Uniunea Europeana ar trebui sa se asigure in avans ca noii membrii sunt cu adevarat hotarati sa implementeze principiile democratiei si ca reformele asumate de aceste tari sunt cu adevarat ireversibile.

Sa luam spre exemplu cazul Romaniei in care Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, afiliat la FIJ si care reprezinta majoritatea jurnalistilor romani, se afla de mai multa vreme intr-un conflict acerb cu conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune, condusa la momentul actual de catre oameni numiti politic, care au transformat-o intr-un bastion al intereselor personale, netinand cont de reguli sau legislatie.

Potrivit MediaSind, actualul Presedinte-Director General al societatii, Ovidiu Miculescu, a incheiat un acord in trecut cu fosta politie politica in care se angaja sa-i spioneze pe jurnalisti. Si ca si cum acest lucru n-ar fi fost de ajuns, Miculescu este in prezent angajat intr-o inversunata vanatoare de vrajitoare impotriva sindicatului si a liderilor acestuia. Adrian Moise, care ii reprezinta pe salariati in Consiliul de Administratie si presedintele Sindicatului Unit al Salariatilor din corporatia amintita a avut parte de cel mai dur tratament. El a intrat in colimatorul conducerii si, dupa inscenari repetate, a fost concediat rapid pe baza unor acuzatii nefondate. Potrivit dlui. Moise, adevaratul motiv este faptul ca a indraznit sa se ridice impotriva repetatelor incalcari flagrante ale contractului colectiv de munca si ca ar fi pus in discutie (la Parlamentul European) practica neintrerupta a numirilor politice in functiile de conducere ale radioului public.

Conducerea Societatii Romane de Radiodifuziune continua sa hartuiasca sindicatul mai sus mentionat, comandand spargerea sediului acestuia din cladirea Radioului, de unde s-au sustras documente si arhive, chiar faptasii admitand lucrul acesta (la Comisia de Abuzuri a Camerei Deputatilor).

Intr-o scrisoare pe care am primit-o din partea lor acestia sustin, „Documentele apartinand sindicatului condus de dl. Adrian Moise sunt depozitate in conditii optime in conformitate cu legislatia in vigoare si regulamentele interioare, iar d-l Adrian Moise poate sa le consulte oricand doreste, dar refuza sa-si exercite acest drept.”

MediaSind a depus o plangere la Parchetul pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si cu ajutorul FIJ isi vor prezenta cazul si in fata Organizatiei Internationale a Muncii.

Hartuirea sindicatelor, concedierea liderilor acestora precum si spargerea birourilor acestor sindicate sunt binecunoscute ca practici ale Securitatii comuniste, dar ele nu ar trebui sa-si aiba locul in Europa anului 2013.”

Acesta este articolul pe care la scris presedintele Federatiei Internationale a Jurnalistilor, Jim Boumelha, pe blogul acestuia, dupa ce Adunarea Generala a Federatiei Europene a Jurnalistilor a votat in unanimitate o motiune  prin care se cererea reangajarea mea, redarea sediului, a documentelor si arhivelor Sindicatului Unit al Salariatilor-Radio Romania.

Dupa mai bine de 1 an situatia este la fel!

Singura diferenta este ca Presedintele-Director General al SRR, Ovidiu Miculescu a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate si de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Mulțumesc, JIM!

Thanks, JIM!

 

 

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s