Modificarea articolului 277 din Codul penal restrânge dreptul la informare

Modificarea articolului 277 din Codul penal restrânge dreptul la informare

Publicat Marti, 30 Septembrie 2014

30.09.2014

În atenția membrilor Camerei Deputaților

Stimați deputați,

Organizațiile semnatare vă solicită să respingeți modificările aduse articolului 277 din Codul Penal de proiectul de lege inițiat de senatorul Șerban Nicolae. Proiectul a trecut de Senat, prin aprobare tacită, deși primise aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Senatului.

Considerăm că modificarea art. 277 vizează direct difuzarea de către mass-media a informațiilor din dosare și include nejustificat jurnaliștii printre subiecții legii, aceștia riscând pedepse cu închisoarea pentru difuzarea unor informații. Susținem menținerea variantei actuale a articolului 277, în care sunt enumerate categoriile de persoane cărora li se aplică prevederile acestui articol („martor, expert sau interpret”).

Responsabilitatea păstrării informațiilor din dosare aparține exclusiv persoanelor care au atribuții în acest sens. În momentul în care astfel de informații ajung la presă, decizia publicării sau a nepublicării lor revine exclusiv corpului editorial, în funcție de evaluarea proprie. Jurnaliștii au obligația profesională de a oferi informații de interes public.

Articolul 277 pune în pericol dreptul profesional al jurnaliștilor de a proteja confidențialitatea surselor. Orice restrângere a acestui drept constituie un atac la dreptul cetățenilor la liberă informare. Jurnaliștii au dreptul profesional de a publica inclusiv documente clasificate sau secrete de stat, atunci când publicarea acestora servește unui interes public superior (ex: comiterea unei infracțiuni).

Senatorul Șerban Nicolae aplică un dublu standard atunci când face referire la jurisprudența CEDO. Pe de o parte, invocă rezonabil jurisprudența CEDO în favoarea libertății de exprimare atunci când justifică modificarea articolului 276 (oferind protecție jurnaliștilor care pun în discuție modul în care sunt instrumentate anumite dosare); pe de altă parte, ignoră aceeași jurisprudență prin modificările aduse articolului 277, restrângând jurnaliștilor dreptul de a publica informații și/sau opinii în legătură cu anumite dosare.

Organizațiile semnatare vă cer să țineți cont în votul dvs. atât de normele internaționale la care România a aderat, cât și de contextul național, în care discutarea, expunerea actelor/dosarelor de corupție și buna funcționare a Justiției sunt de interes public major.

Mircea Toma, Președinte – ActiveWatch
Ștefan Cândea, Președinte – Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație
Ioana Avădani, Director executiv – Centrul pentru Jurnalism Independent

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

cristian sabau

allez, allez, revenez...

Sky under construction

A great WordPress.com site

SUSROMANIA

Acest blog apartine SUSROMANIA

stiri9media

urmărim doar interesul public

Gorepirgu's Blog

Just another WordPress.com site

Bogdan Calciu

Desen. Grafică. Pictură. Portrete în creion.

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

My Blog

Just another WordPress.com site

Sare'n Ochi

Dezbateri publice. Intri cu nervii tăi, ieși cu ai altora.

Blogu' vostru

"Poate de-asta citim, si de-asta in momentele de cumpănă ne întoarcem la lectură: pentru a găsi cuvinte pe care deja le cunoaștem."

Vasile Cucu - Blog

Din dragoste de viaţă îmi cresc aripi! Blog Cucu Vasile

Bisofficiallan

World in your eyes!

I'm feeling free RO

Ce nu văd alţii vedem noi

%d blogeri au apreciat: