Important: Comunicat de presă PNL despre Radioul Public

Preluat de pe site mediasind (News):

Guvernul pregătește în secret OUG pentru blocarea în continuare a numirii unui nou Consiliu de Administrație la Radioul Public

Comunicat de presă PNL:

 
Guvernul pregătește în secret OUG pentru blocarea în continuare a numirii unui nou Consiliu de Administrație la Radioul Public
Solicităm public Executivului României și majorității PSD din Senat și din Camera Deputaților să respecte decizia Curții Constituționale și numească săptămâna viitoare un nou Consiliu de Administrație la Radioul Public pentru a scoate instituția din ilegalitate. În caz contrar, PNL va depune plângere penală pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Guvernul pregătește în secret un proiect de Ordonanță de Urgență prin care să ocolească urgența numirii unui nou Consiliu de Administrație la Societatea Română de Radiodifuziune. OUG ar urma să delege pe perioadă nedeterminată atribuțiile Consiliului de Administrație către Colegiul Director și către Președintele — Director General al instituției, eludând astfel în mod flagrant prevederii legii de funcționare a radioului public.
În momentul de față, Radioul Public funcționează de aproape 6 luni fără Consiliu de Administrație, organism menit să asigure conducerea Societății Române de Radio (SRR), alături de președinte și de colegiul director. Majoritatea parlamentară încalcă în mod grav legea și o decizie a Curții Constituționale. Legea 41/ 1994 (republicată și actualizată) prevede în mod clar condițiile în care Consiliul de Administrație.
Atribuțiile consiliului de administrație a SRR în ceea ce privește bugetul și fondurile de care dispune SRR, sunt aproape exclusive. În acest sens, lipsa unui consiliu de administrație a SRR blochează practic toată activitatea Radioului public deoarece, conform legii (art. 27), CA al SRR este singurul organism care aprobă bilanțul, investițiile, volumul de credite, relațiile cu alte organisme internaționale, deciziile comitetului director, precum și multe alte activități care fac în acest moment imposibilă funcționarea în condiții bune și de legalitate a SRR. Inclusiv prezentarea de rapoarte în fața Parlamentului trebuie să fie aprobată de CA al SRR. Ori neexistând un CA, practic toată activitatea instituției este pusă sub semnul ilegalității.
Ordonanța de urgență pregătită de Guvern va duce la monopolizarea activității Radioului Public, la conducerea unilaterală a instituției, netransparentizarea cheltuielilor și a bugetului, precum și la afectarea gravă a activității editoriale.
Miza principală a acestui OUG este, de fapt, subordonarea de către guvernul PSD a politicii editoriale a Radioului Public în perspectiva alegerilor din 2016.
În luna iunie, la termen, conform calendarului, Societatea Română de Radiodifuziune trebuia să aibă un nou consiliu de administrație, investit pentru următorii patru ani. PSD nu a respectat algoritmul parlamentar și a numit, pe locurile partidelor de opoziție, reprezentanți proprii, interpretând abuziv și discreționar legislația în vigoare. Opoziția a atacat la Curtea Constituțională această hotărâre a Parlamentului și a avut câștig de cauză, astfel încât, Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului trebuiau să pună imediat în aplicare decizia Curții și să investească un nou consiliu de administrație, respectând cu strictețe algoritmul parlamentar. Însă, PSD a încălcat, iarăși, în mod grav legea și refuză să pună în aplicare o decizie a Curții Constituționale.
Este un fapt fără precedent, un fapt cu consecințe penale, de care reprezentanții PSD se fac direct vinovați. De asemenea, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, SRR a fost scos de sub reglementarea consiliului de administrație prin refuzul majorității parlamentare de a respecta decizia CCR și de a numi un nou consiliu de administrație.
Este un fapt fără precedent în ultimii 25 de ani.
Facem, astfel, pe această cale, și un apel public la populație să privească cu maximă atenție și circumspecție activitatea audiovizualului românesc în ultima perioadă și în prezent.
Instituțiile europene vor fi informate despre acest abuz grav, menit să controleze un domeniu fundamental și sensibil, așa cum este cel al radioului public național.
Solicităm public Executivului României și majorității PSD din Senat și din Camera Deputaților să respecte decizia Curții Constituționale și numească săptămâna viitoare un nou Consiliu de Administrație la Radioul Public pentru a scoate instituția din ilegalitate. În caz contrar, PNL va depune plângere penală pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s