Curtea de Conturi confirmă jaful din Radioul Public!

Preluat de pe MediaSind:

„Informare de presă:

Curtea de Conturi confirmă jaful din Radioul Public!

Membrul afiliat al FRJ MediaSind, Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România, a intrat în posesia Deciziei nr. 1/2014 emisă de Curtea de Conturi a României, document care confirmă acuzaţiile aduse conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune privind gestionarea frauduloasă a banului public în această instituţie plătită din banii cetăţenilor.
Astfel, în Decizie, Curtea de Conturi constată, printre altele, că licitaţia privind vânzarea spaţiului publicitar a încălcat legislaţia deoarece nu s-a luat în calcul „preţul cel mai scăzut” aşa cum s-a stabilit prin Caietul de sarcini, încheindu-se contractul cu societatea care a oferit comisionul cel mai mare. „Modul defectuos de stabilire a punctajelor a condus la distorsionarea rezultatului procedurii, având drept consecinţă alocări suplimentare de 298.998,28 lei pentru plata comisionului numai pentru primul an al acordului-cadru, criteriul preţului celui mai scăzut nefiind astfel atins”- se arată în Decizia Curţii de Conturi. De asemenea, Curtea de Conturi arată că în unele cazuri SRR „nu a calculat, facturat, urmărit şi încasat penalităţile aferente sumelor achitate cu întârziere (total sau parţial), precum şi a celor neachitate, de la firmele cărora SRR le-a vândut spaţiu publicitar, beneficiari ai serviciilor RADOR şi edituri expozante participante la târgurile Gaudeamus.”
O altă ilegalitate o constituie achiziţionarea a 32 de autovehicule pentru care a plătit 420.474,24 euro pe care trebuie să le returneze după 48 de luni, atunci când expiră dreptul de folosinţă. Aceeaşi metodă a fost folosită şi pentru achizionarea unei aplicaţii software în valoare de 260.640 lei fără TVA pentru o perioadă de 24 de luni urmând ca soft-ul conceput pentru studiourile teritoriale Constanţa, Craiova şi Timişoara să fie returnat proprietarului.
Deşi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 26 din 2012 interzice instituţiilor de stat să achizioneze servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare, conducerea SRR a contractat numai în cursul anului 2012 contracte pentru servicii de consultanţă cu diferite case de avocatură în valoare de 172.481,54 lei, deşi avea ca angajaţi 10 consilieri juridici, iar obiectul cauzelor s-a suprapus cu atribuţiile Serviciului Juridic al SRR.
Un capitol distinct în Raportul Curţii îl constituie încheierea contractului de cesiune a drepturilor de transmisie radio a meciului de box dintre Lucian Bute şi Jean Paul Mendy cu SC TINQ Expert SRL în sumă de 60 000 de euro, cu încălcarea procedurilor legale, precum şi alte ilegalităţi în vânzarea creaţiilor radiofonice derulate prin intermediul Editurii Casa Radio, precum şi din exploatarea arhivei sonore a SRR.
Menţionăm că toate aceste ilegalităţi au fost constatate de către Curtea de Conturi pentru anul 2012, urmând să intrăm în posesia rezultatelor controalelor şi pentru următorii ani cînd abuzurile şi suspiciunile de fapte de corupţie în cadrul Radioului Public au împânzit mass-media internă şi internaţională. Menţionăm că pentru aceste cazuri, Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie.
Având în vedere aceste fapte grave, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind reiterează apelul transmis premierului Victor Ponta de a-şi retrage nominalizarea pentru Consiliul de Adminsitraţie al SRR în persoana preşedintelui-director general, Ovidiu Miculescu (amănunte aici). Acesta a fost declarat de ANI incompatibil în două cazuri, într-una dintre speţe existând confirmarea Curţii de Apel Bucureşti. În acelaşi timp, menţionăm că şi CNSAS a certificat faptul că Ovidiu Miculescu a semnat un angajament cu fosta securitate pentru a-i urmări informativ pe jurnalişti. (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) şi a fost acuzat de mai multe abuzuri împotriva propriiilor salariaţi (amănunte aici).
Vă prezentăm în ataşament Decizia nr. 1/2014 a Curţii de Conturi a României.

Departament Comunicare FRJ MediaSind Bucureşti, 8 decembrie 2014″

4 gânduri despre “Curtea de Conturi confirmă jaful din Radioul Public!

 1. Domnule Moise, ne puteti afisa grila actuala de salarizare – SSR. Nu intelegem de ce grila de salarizare este tinuta la secret si sunt platiti la maximul grilei doar pilosii politici, cum ar fi sotul lui Toghina Maria sau sotii Balaci sau…

  Apreciază

 2. Domnule Moise, va rugam frumos, completati informatiile despre situatiile dezatruase identificate, in repetate randuri, de echipele de control ale Curtii de Conturi, in activitatile managerilor din SRR.
  Platitorii de taxe si toti contribuabilii merita sa cunoasca si Decizia Curtii de Conturi nr.1 din 2011, insotita de procesul verbal corespunzator, prin care se critica mangementul defectuos asigurat de Toghina Maria&”company” !!!
  Totodata, va rugam, sa faceti publica Hotararea Consiliului de Administratie SRR nr.38/20.04.2011, prin care aceiasi gasca, prin Andras Istvan Demeter, spala o datorie de miliarde de lei a CLIR Media fata de SRR. Toata lumea cunoaste cum, cand si de ce s-a infiintat CLIR MEDIA ! Aceasta firma, nou infiintata, fara niciun istoric/nicio experienta in activitatea de gestionare a spatiului de publicitate, numai lui Toghina Maria, PDG-SRR, la acea data, putea sa-i trezeasca INTERESUL si sa-i atribuie, in baza contractului nr. 50/28.02.2007, cu prelungiri ulterioare – asa cerea comisionul (sic) – toata activitatea de publicitate din SRR.
  Cine a urmarit realizarea „tranzactiei” propusa ptr.stingerea litigiului ?

  Putregaiul afacerilor murdare – juridice, publicitare, economice, administrative etc – ale activitatilor mangeriale din SRR este adinc !

  Salariatii sunt tinuti sub presiunea amenintarii cu datul afara, cu nu ai voce de microfon, cu rapoarte de activitate NON – SENS – spre intimidare si nu spre rezolvarea problemelor profesionale, cu pierderea drepturilor – pe merit si cu efort uman castigate – s.a.. Scopul il cunoastem toti: „Ciocul mic…” si cutivarea sentimentului de teama, iar teama distruge omul !
  Este nevoie sa constietizam pentru a sti ce urmeaza sa facem !

  In completare, va solicitam sa recititi/publicati Hotarararea Consiliului de Administratie al SRR nr.137/12.05.213 (inclusiv nota de fundamentare) si daca aveti informatii despre costatarile Curtii de Conturi cu referire la legalitatea cheltuirii sumelor enorme de bani prevazute in aceste documente, va ramanem recunoscatori, daca ni le prezentati si noua.

  Apreciază

  • Ca si in cazul celorlalte rapoarte nu se va intampla nimic

   CURTEA DE CONTURI A ROMANIEI
   DEPARTAMENTUL IX
   DECIZIA
   nr.1//2011
   Avand in vedere prevederile Legii nr. 94/1992 privind organizarea §i funcjionarea
   Curfii de Conturi, republicata, §i ale Regulamentului privind organizarea §i desfa§urarea
   activita^ilor specifice Cuitii de Conturi, precum §i valorificarea actelor rezultate din aceste
   activity, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 832 din 13 decembrie
   2010,
   examinand deficien^ele consemnate in Procesul – verbal de constatare nr.
   3611/08.11.2010, mcheiat in urma efectuarii ac^iunii de control tematic la Societatea
   Romana de Radiodifuziune (SRR),
   SE CONSTATA:
   ^

   Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s