Sindicatele din Radioul Public contestă modul în care administrația Miculescu foloseşte evaluările drept armă de epurare a salariaţilor „nealiniați”

Sindicatele din Radioul Public contestă modul în care administrația Miculescu foloseşte evaluările drept armă de epurare a salariaţilor „nealiniați”

Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind se solidarizează cu protestele organizaţiilor salariaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune, Sindicatul Unit al Salariaților Radio România și Sindicatul Profesioniștilor din Media și Cultura Română, care contestă modul ilegal și abuziv în care administrația condusă de Ovidiu Miculescu (foto) a pregătit aşa-zisa evaluare profesională a angajaților, ce ar urma sa aibă loc în perioada 1-15 februarie 2015.
Sindicatele consideră că evaluările, organizate pe principii de intimidare şi forţă, lasă loc pentru abuzuri și răzbunări, afectand obiectivitatea acestui proces. Metodologia de evaluare încalcă, în mod flagrant, prevederile Codului Muncii.

Sindicatul Unit al Salariatilor Radio România susţine că administrația a dat dispoziție ca cel puțin trei persoane din fiecare departament să primească calificativul “nesatisfăcător”, aceştia urmând să fie pe lista de concediere. O astfel de optică aminteşte de practici comuniste, de care nu credeam că vom mai auzi în societatea noastră.

„Aceste evaluări, atâta vreme cât nu au stipulate criteriile în CIM (în conformitate cu legislatia în vigoare, art.17 alin.(4) din Codul muncii, republicat) pot derapa, devenind o armă menită să lapideze profesional, servind diverse interese”, se arată în sesizarea SPMCR.

Acest abuz ce se pregateste se adaugă numeroaselor nereguli şi ilegalităţi comise în Radioul Public şi semnalate în nenumărate rânduri decidenţilor politici.

„Lipsa precizării obiectivelor care ar trebui realizate în grile, în emisiuni, a intenţiilor concrete care să deosebească grilele de programe (în acest moment, la rândul lor, cel puţin neclare), lipsa bugetelor emisiunilor – reprezintă o stare de fapt simptomatică şi îngrijorătoare la nivelul SRR, care tinde să decadă din rolul şi statutul de Societate Natională Publică, la acela de simplu radio comercial. Dovezi ale acestei direcţii periculoase pe care s-a angajat actualmente SRR sunt: structurile emisiunilor, clock-ul ce nu ţine cont de conţinutul intervenţiei, dispariţia emisiunilor care promovau genurile publicistice majore-ancheta, dezbaterea, interviul de personalitate, studiul de caz, campaniile de interes naţional etc. – şi actuala “selecţia muzicală” care reprezintă o fractură gravă faţa de tradiţia cladită în cei peste 85 de ani de activitate a postului public”, precizeaza SPMCR.

Aceeaşi organizaţie reaminteşte de „existenţa unor flagrante şi multiple situaţii de incompatibilitate şi ilegalitate (stabilite prin hotărâri judecatoreşti) în care se află persoane ce deţin funcţii de conducere în SRR”.

FRJ MediaSind, prin organizațiile afiliate din SRR, va sprijini orice demers întreprins pentru anularea acestor „evaluări”, susţinând,totodată,necesitatea adoptarii unor criterii de apreciere a muncii bazate pe fundamente ştiinţifice, corespunzătoare normelor europene în domeniu. Radioul Public, instituție plătită din banii cetățenilor trebuie, în acelaşi timp, să se elibereze de controlul politic, pentru a se manifesta ca un adevărat catalizator al energiilor naţionale, continuînd în felul acesta o tradiţie de peste opt decenii.

Comitetul Executiv al FRJ MediaSind Bucureşti,
28 ianuarie 2014

Foto: AGERPRES

IMG_3573-0.JPG

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s