Sentință definitivă în procesul informațiilor publice privind acuzațiile de căpușare a Radioului Public!

Informare de presă

Sentință definitivă în procesul informațiilor publice privind acuzațiile de căpușare a Radioului Public!

Curtea de Apel București a respins Recursul declarat de Societatea Română de Radiodifuziune – SRR împotriva Sentinței Tribunalului București prin care se solicita administrației SRR mai multe informații publice. Sentința este definitivă și irevocabilă (vezi aici).  

Prin această hotărâre, Curtea de Apel confirmă  Sentinţa Civilă nr. 3021 pronunţată în data de 22 aprilie 2014 de către Tribunalul Municipiului București prin care obligă Societatea Română de Radiodifuziune să pună la dispoziţia Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, mai multe contracte suspectate de acte de corupție încheiate prin intermediul unor persoanecu funcții de conducere în SRR și care dețin, în același timp,  diverse societăți comerciale.

“Prin cererea înregistrată de pârâtă sub nr. 321/25.06.2013, reclamanta Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a solicitat pârâtei Societatea Română de Radiodifuziune să comunice următoarele informaţii:

1. Dacă și ce tip de contract/e și în ce cuantum a/au fost încheiat/e între SRR și publicația Cotidianul.ro în ultimul an de zile.

2. Dacă și ce tip de contract/e a/au fost încheiat/e între Societatea Română de Radiodifuziune și SC NEW WAVE WEB DEVELOPMENT SRL, cu sediul în Mangalia, acționar/administrator Balaci Nicoleta Viorica, realizator SRR, și Dumitru Florin, Redactor șef New Media SRR.

3. Dacă și ce tip de contract/e a/au fost încheiat/e între Societatea Română de Radiodifuziune și SC. SEASIDE NEW MEDIA SOLUTIONS SRL, acționari Balaci Georgel, angajat SRR și Dumitru Ramona Mihaela, redactor SRR.

4. Dacă între Societatea Română de Radiodifuziune și dna. Cerasela Rădulescu existau în perioada 4-7 iunie raporturi de muncă/convenții civile.” 

–  se arată în motivarea instanţei.”

Deşi adminstraţia SRR condusă de preşedintele-director general Ovidiu Miculescu  a refuzat să furnizeze aceste informaţii, susţinând că Radioul Național nu este o instituţie publică (foto), instanţa a respins această motivare, apreciind că „pârâta Societatea Română de Radiodifuziune se încadrează în categoria subiectelor de drept prevăzute de art. 2 lit.a din Legea nr.544/2001, cărora le incumbă obligaţia de a comunica informaţiile de interes public.”

De asemenea, instanţa obligă SRR să furnizeze FRJ MediaSind în termen de 10 zile de la comunicare, informaţiile de interes public solicitate. Menţionăm că este prima oară când o instanţă de judecată obligă SRR, definitiv și irevocabil, să furnizeze informaţii de interes public, în baza Legii nr. 544/2011.

În data de 28 iunie 2013 cotidianul Replica din Constanţa a publicat o anchetă potrivit căreia mai multe persoane din conducerea Radioului Public sunt suspectate că au căpuşat instituția de presă (vezi aici) iar în data de 31 iulie 2013, FRJ MediaSind anunţa opinia publică despre motivele inițierii acestui proces (vezi aici).

 Departament Comunicare FRJ MediaSind                           București, 4 mai 2015


Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s