Societatea Civila se implica la TVR. Pe când si la Radioul Public? Așteptam dezbateri serioase si nepolitizate

Soluţii pentru TVR. Situaţia Televiziunii Publice, dezbătută cu societatea civilă

www.mediasind.ro

Într-o piaţă media politizată şi sufocată de tot mai multe derapaje, TVR are şansa şi obligaţia să recâştige publicul prin echidistanţă şi neutralitate faţă de politic. Pentru asta, însă, este nevoie de schimbarea legii de organizare şi funcţionare şi de o finanţare corespunzătoare. Pârghii care ar putea garanta asigurarea independenţei politice şi a autonomiei editoriale. Este concluzia la care au ajuns reprezentanţi ai TVR, ai unor instituţii de reglementare în audiovizual şi ai societăţii civile, într-o dezbatere despre soarta televiziunii publice. Înregistrarea dezbaterii „Televiziunea publică în spațiul media din România. Situația actuală – cauze – perspective – soluții” a fost transmisă integral pe TVR News.


Stelian Tănase, preşedintele director general al SRTV, a vorbit despre situația actuală a Televiziunii publice și despre posibilele soluții la problemele instituției media la masa rotundă „Televiziunea publică în spațiul media din România. Situația actuală — cauze — perspective — soluții”.

„M-am gândit că această temă (a televiziunii publice — n.r) poate este prost înțeleasă. Decât să ne văicărim, mai bine organizăm o dezbatere”, a afirmat Stelian Tănase, arătând că ideea organizării unei mese rotunde i-a venit după ce un ministru a pus sub semnul întrebării necesitatea unui post de televiziune public.

Coordonatoarea Departamentului Ştiri al TVR, jurnalista Raluca Stroe Brumariu, a vorbit despre necesitatea unor soluții rapide pentru salvarea Televiziunii publice. „Taxa nu s-a schimbat de la Valentin Nicolau nici cu un leu. Colectarea acestei taxe a fost din ce în ce mai proastă. Televiziunea se află în această situație pentru că este subfinanțată”, a susținut jurnalista.

„Dacă nu avem o nouă lege, degeaba încercăm paliative. Definirea Televiziunii publice este unul din punctele slabe ale legii actuale. Orice discuție despre politica televiziunii ține de definirea rolului public al TVR”, a adăugat Stelian Tănase.

Tănase a subliniat că TVR „a încercat să țină pasul” cu televiziunile comerciale, pe platourile cărora s-au regăsit numeroși oameni politici, invitați în talk-show-uri. Stelian Tănase a opinat că unul dintre cele mai importante roluri ale televiziunii publice este acela „de a crea un spațiu legitim, echidistant”.

Soluţii pentru TVR

Criză financiară, datorii istorice, presiuni politice şi un apetit crescut al politicienilor pentru controlul editorial – cu toate acestea se confruntă Televiziunea Publică. Pentru a ieşi din impas, conducerea TVR propune o nouă reglementare a activităţii serviciului public de televiziune.

Stelian Tănase, Preşedintele-Director General: „TVR trebuie salvată. Şi financiar şi independenţa ei politică. Eu cred că este foarte important să avem o Televiziune Publică independentă, puternică, şi în afara oricărui joc politic şi a imixtiunii politice. Avem profesionişti în televiziune capabili să se ocupe ei înşişi de televiziune, nu trebuie să le spună un ministru ce au de făcut”.

Raluca Stroe Brumariu, coordonator al Direcţiei Ştiri, TVR: „Vorbesc în calitatea mea de coordonator al Ştirilor. Marea majoritate a colegilor mei de acolo sunt profesionişti şi sunt oameni care cred că pot să ţină un echilibru şi să dea credibilitate fără probleme acestui departament”.

Cristi Godinac, preşedinte MediaSind: „Clasa politică să conştientizeze că Televiziunea Publică, Radiul Public sunt instituţii plătite de către cetăţeni şi trebuie în primul rând ca ele să servească doar cetăţeanului, şi nu intereselor politice”.

Reprezentanţi ai societăţii civile şi jurnalişti consideră deopotrivă că, într-un moment în care pe piaţa media conţinutul editorial este în declin, Televiziunea Publică are o şansă uriaşă să-şi recâştige publicul.

Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch: „Ar putea să devină o televiziune care să fie un model de urmat şi să oblige celelalte televiziuni să vină din discursul pe care-l au acum şi care este terifiant dacă are o lege nouă, care să o protejeze de interferenţele politicului”.

Ioana Avădani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent: „Dacă ne uităm la cifrele de audienţă, vedem că acolo unde se furnizează conţinut de calitate, oamenii vin”.

Mihai Rădulescu, jurnalist, Direcţia Ştiri a TVR: „Este o nişă pe care TVR are obligaţia să o fructifice. Aceea de a face televiziune performantă”.

Televiziunea Publică avea, la sfârşitul anului trecut, datorii de aproape 700 de milioane de lei, din care mai mult de jumătate la bugetul de stat.

Eugen Vasiliu, manager de proiect, TVR: „Falimentarea Televiziunii Publice şi aducerea ei în blocaj economic a fost dorită. Şi menţinerea ei în această situaţie a fost tot dorită. Nu acuz niciun partid anume, ci acuz pe toţi, c-au dorit asta”.

Adrian Bucur, jurnalist şi membru în CA al TVR: „Ferească Dumnezeu de ipoteza în care Televiziunea Publică ar deveni una eminamente şi oficial guvernamentală”.

Preşedintele Comitetului Economic şi Social European a declarat, în exclusivitate pentru TVR, că în condiţiile în care televiziunile private îşi stabilesc politica editorială în funcţie de interesele patronilor, Televiziunea Publică este indispensabilă într-un stat democratic, întrucît este un serviciu public de interes general.

Henri Malosse, preşedintele Comitetului Economic şi Social European: „Cea mai bună televiziune din lume e BBC, televiziunea publică din Marea Britanie. Să suprimi televiziunea publică înseamnă să tai un braţ democraţiei. Să o gestionezi mai bine, să fie nevoie de reforme, poate, e altceva”.

Dezbaterea despre situaţia TVR vine în contextul în care, în Parlament, vor fi luate în discuţie rapoartele de activitate pentru ultimii 2 ani. Dezbaterile au fost amânate deoarece senatorii PNL şi UDMR au lipsit. Opoziţia susţine că PSD vrea doar să schimbe actuala conducere, iar Puterea acuză Opoziţia că blochează discuţiile despre situaţia TVR. Respingerea Raportului de activitate al TVR, în Parlament, atrage după sine demiterea Preşedintelui-Director General şi a Consiliului de Administraţie.

Stelian Tănase, Preşedintele-Director General: „Nu voi demisiona. Aştept să fiu dat afară de către guvern, primul-ministru, majoritatea din Parlament”.

Sursa: ştiri.tvr.ro ( video)

 Publicaţia Bursa a prezentat pe larg opinii ale participanţilor la dezbaterea „Televiziunea publică în spațiul media din România. Situația actuală — cauze — perspective — soluții”


       Situaţia falimentară în care se află Societatea Română de Televiziune (SRTV) i-a adunat, ieri, într-unul din studiorile instituţiei, pe reprezentanţii televiziunii publice şi pe cei ai organizaţiilor media, care au purtat discuţii aprinse pe marginea problemelor grave cu care se confruntă instituţia.

     În timp ce conducerea televiziunii şi şefii asociaţiilor de profil au opinat că situaţia din SRTV se datorează exclusiv politicului, cunoscutul jurnalist Cornel Nistorescu a susţinut că „situaţia televiziunii de stat este o problemă politică, dar şi o problemă a TVR”.

     Domnia sa a fost extrem de vehement: „De ani şi ani, această instituţie este o problemă a celor care au condus-o şi mă refer la partipriurile oamenilor din conducere şi a redacţiilor.

     Televiziunea publică este o mare armată care nu se mai coordonează şi nu se mai justifică. Nu puteţi cere respect atâta vreme cât televiziunea este atât de băltită. Există operaţiuni de genul «dăm 3000 de euro redactorului şef şi directorului şi avem o emisiune de o oră la TVR». Televiziunea publică a devenit un fel de televiziune privată pe persoană. De aceea, demersul oamenilor din televiziune pentru ca aceasta să-şi revină din punct de vedere financiar nu mai are ecoul scontat din cauza partipriurilor politice, economice şi chiar morale, în unele cazuri”.

     Deşi afirmaţiile sale au fost susţinute de Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie al SRTV, directorul de programe Irina Radu s-a arătat profund deranjată de afirmaţiile lui Cornel Nistorescu şi a intenţionat chiar să părăsească dezbaterea, menţionând că, şi în situaţia în care există astfel de cazuri, acestea nu trebuie generalizate.
     * Stelian Tănase: „Avem emisiuni obligatorii, care nu au rating şi nu sunt bine făcute”

     Stelian Tănase, preşedintele-director general al televiziunii publice, a ţinut să precizeze că, la televiziunea de stat, o serie de emisiuni nu sunt de calitate şi nu au rating

     „Avem emisiuni obligatorii, care nu au rating şi nu sunt bine făcute”, a precizat domnia sa, adăugând: „Emisiunile cu Ministerul Apărării ar putea ieşi foarte bine, pentru că ei (n.r. Ministerul Apărării) au subiecte, dar noi nu o facem aşa cum trebuie. (…) Unii (n.r. dintre jurnaliştii televiziunii publice) au problemele lor, poate îşi doresc o casă, au vreun interes, nu fac jurnalism”.

     Domnul Tănase a spus că mai mulţi şefi de partide politice i-au „cerut anumite decizii”, pe care le-ar fi refuzat, fără să dorească să ofere mai multe detalii legate de acest aspect.

     „Deşi la început am vrut să renunţ la această funcţie, pentru că mi se părea prea greu, acum nu am de gând să demisionez, aştept să fiu dat afară, a început să-mi placă războiul cu politicul”, a mai declarat şeful SRTV. 
     Eugen Vasiliu, manager de proiect din cadrul TVR, a completat că falimentarea televiziunii publice şi menţinerea ei în acest stadiu sunt aspecte „dorite de toată clasa politică”.

     Printre alte măsuri care au provocat pierderi instituţiei se numără reducerea taxei TV şi menţinerea ei la nivelul de 4 lei pe lună, dar şi eliminarea reglementării care preveder eliminarea TVA, a mai spus acesta.
     Mesajul a fost susţinut şi de Mircea Toma, directorul Active Watch, care a precizat că piaţa informaţiei de interes public de la noi este în criză şi că asistăm la o degradare a informaţiilor din spaţiul televizat, anumite posturi care ar fi trebuit să transmită informaţii transformându-se în posturi de propagandă.

     „În aceste condiţii, alternativa care ne rămâne este televiziunea publică, dar în cadrul acesteia se manifestă o voce a politicului”, susţine domnia sa.

     La rândul său, Cristian Godinac, preşedintele MediaSind, a subliniat că organizaţiile de profil au avut diverse solicitări la Parlament – majorarea numărului membrilor CA cu specialişti şi oameni din societatea civilă, despărţirea funcţiei de preşedinte de cea de director general etc., dar că orice acţiune de acest gen „a murit”.

      Tănase: „Dacă nu va exista o nouă lege pentru televiziunea publică, degeaba se încearcă paliative”

     Dacă nu va exista o nouă legea pentru televiziunea publică, degeaba se încearcă paliative, a afirmat, ieri, Stelian Tănase, precizând că schiţa pentru realizarea unei legi doar pentru televiziunea de stat este într-un stadiu avansat.
     Şeful SRTV a declarat: „Televiziunea publică a încercat să ţină pasul cu noul fenomen în care politicienii s-au înghesuit pe toate televiziunile comerciale. Este un marş al politicienilor noştri la televiziunile private. (…) În alte ţări nu vezi preşedinţi şi premieri pe ecrane, iar la noi se amestecă politicienii cu vedetele din revistele glossy, fotbaliştii cu infractorii etc. (…) TVR serveşte interesul public, nu de ce ăla şi-a luat amantă şi cât a furat el. Sper ca o lege nouă să reglementeze toate aceste distorsiuni”.
     Printre altele, reprezentanţii TVR propun definirea în amănunt a menirii televiziunii de stat, înfiinţarea unui Consiliu de supraveghere a misiunii publice a televiziunii format din 13 membri din care doar patru din domeniul politicului, durata mandatului preşedintelui să fie de şase ani, directorul general să fie ales prin licitaţie – pe baza unui proiect managerial.
     De asemenea, se propune indexarea taxei TV, automat sau la hotărârea CA, în funcţie de cheltuielile anuale, coroborat cu renunţarea la serviciile de publicitate şi prezentarea Raportul TVR în Parlament o dată la trei sau la şase ani, precum şi lărgirea bazei de taxare la toţi deţinătorii de contracte de furnizare a energiei electrice şi recalcularea comisionului plătit către companiile de electricitate care colectează taxa TV.  

     * Situaţia TVR la finalul anului 2014:

     VENITURI – 544,2 milioane lei
     CHELTUIELI – 625,8 milioane lei
     PIERDERI – 81,5 milioane lei
     DATORII – 699,4 milioane lei
     * 
     * Godinac: „Parlamentarii sunt gata să aprobe unificarea SRR cu SRTV şi cu Agerpres, personalul urmând să fie redus la jumătate”

     Parlamentarii pregătesc aprobarea proiectului care vizează unificarea Societăţii Române de Radio cu SRTV şi cu agenţia de presă Agerpres, potrivit lui Cristian Godinac.
     Domnia sa ne-a precizat: „De ani există un proiect de copiere a modelului falimentar unguresc prin unificarea celor trei instituţii publice de media, sub conducerea actualului PDG al SRR.
     Proiectul ar urma să fie aprobat în această toamnă.
     Se doreşte crearea unei companii naţionale de media cu aproximativ 2000-2500 de angajaţi plăţi de la bugetul statului, pentru ca instituţiile publice să fie mai uşor controlate. Acum, în cele trei instituţii lucrează circa 5.500 de angajaţi. 
     Va fi redus numărul salariaţilor în detrimentul misiunii publice a celor trei societăţi de a informa corect cetăţeanul”.
     În opinia domnului Godinac, efectele vor fi dezastruoase în primul rând pentru cetăţeni.
     „Din punctul de vedere al libertăţii de exprimare ar fi un dezastru pe plan european şi mondial, iar noi vom fi nevoiţi să reacţionăm. Vom face proteste, ne vom duce la Bruxelles. Este un atac la democraţie. Să suprimi activitatea a trei instituţii care, prin lege, au anumite misiuni publice este destul de grav. Sper să se renunţe la acest proiect cât mai curând”.
     Potrivit preşedintelui MediaSind, în afară de Ungaria, nicio ţară nu mai are un astfel de model.
     „Nici în timpul comunismului Agerpres nu a fost unită cu radioul şi televiziunea. Este cea mai veche agenţie de presă din ţară. Noi tragem un semnal de alarmă pentru ca aceste intenţii să nu se pună în practică”, ne-a mai spus domnia sa.

Sursa: 

 BURSA 07.05.2015, autor, 

EMILIA OLESCU

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s