Spuneti “NU” lui Balaci si lui Dobritoiu, pentru Consiliul de Onoare al Radioului public! Inseamna un “DA”, pentru apararea independentei jurnalistilor!

Spuneti “NU” lui Balaci si lui Dobritoiu, pentru Consiliul de Onoare al Radioului public!

Inseamna un “DA”, pentru apararea independentei jurnalistilor!

 

Stimati colegi,

Alegerea unui nou Consiliu de Onoare, in perioada 20-21 iulie 2015, este unul dintre cele mai importante evenimente interne ale SRR, eveniment care prezinta interes colectiv, pentru grupul social al jurnalistilor din SRR, dar si interes personal, pentru jurnalisti ca indivizi.

In lumina art. 10 din Legea 41/1994, Consiliul de Onoare, un organ colegial, este o “instanta interna de arbitraj” avand ca rol, solutionarea divergenţelor privitoare la aplicarea statutului ziaristilor si realizatorilor de emisiuni din SRR (statut = norma care cuprinde drepturile si obligatiile jurnalistilor din SRR).

Una dintre conditiile sine qua non de eficacitate ale acestui Consiliu este neutralitatea acestuia, independenta Consiliului de Onoare, fata de angajatorul SRR.

O a doua conditie fundamentala de eficacitate a Consiliului, din perspectiva servirii scopului pentru care a fost conceput, este inalta moralitate a fiecaruia dintre membrii Consiliului.

Retinand cele doua conditii susmentionate care sunt absolut dezirabile pentru un Consiliu de Onoare eficient pentru protectia independentei jurnalistului si a drepturilor sale, suntem de parere ca trebuie sa cantariti foarte bine atunci cand va simtiti tentati sa votati candidatii sustinuti de Viorica Balaci si Sindicatul “Liber”, si in mod special ca este o mare greseala sa il votati pe Costin Radu Dobritoiu, membru al Comitetului Director din SRR.

Orice candidat sustinut public de Viorica Balaci naste o indoiala rezonabila asupra neutralitatii sale viitoare, in eventualitatea ca va obtine un loc in Consiliul de Onoare, date fiind legaturile murdare deja dezvaluite de sindicatul nostru, intre Viorica Balaci si Ovidiu Miculescu.

Nu se poate exclude total suspiciunea rezonabila ca orice candidat sustinut personal, public sau pe la colturi, de Viorica Balaci, ar putea face parte dintr-un plan al gastii Balaci – Miculescu de obtinere a controlului asupra Consiliului de Onoare, plan care nu credem ca ar servi apararii independentei jurnalistilor ci, din contra, incalcarii acestei independente care este deja una fragila.

Cu cat Viorica agita mai tare vuvuzelele “libere” in sprijinul unuia sau altuia, cu atat trebuie sa deveniti mai circumspecti la acordarea votului dumneavoastra celui sau celor pentru care Viorica face lobby.

In ceea ce priveste pe membrul in Comitetul Director al SRR, Radu Dobritoiu, consideram ca acest personaj nu poate aduce nici o contributie pozitiva la calitatea morala si la neutralitatea Consiliului de Onoare.

Dimpotriva, respectivul are “calitati” care il fac ultimul om din SRR indreptatit sa merite un loc, in Consiliul de Onoare al jurnalistilor, prin votul dumneavoastra.

In primul rand,

Dobritoiu este membru in Comitetul Director, facand deci parte din conducerea SRR, ceea ce atrage automat o solidaritate de pozitie a acestuia cu “angajatorul” SRR.

Pe cale de consecinta, bunul simt ne spune ca nu este nici o sansa ca acest individ sa fie “impartial”, intr-un conflict nascut intre un jurnalist si “angajatorul” SRR.

In al doilea rand,

Este de domeniul evidentei ca Dobritoiu, folosindu-se indirect de autoritatea care decurge din functia de conducere pe care o detine in Comitetul Director al SRR, este, alaturi de Tanase (actual membru supleant in CA al SRR), un membru de baza al echipei Balaci-Miculescu de “crowd control”, avand misiunea de a le apara spatele lui Ovidiu Miculescu si Vioricai Balaci, cel putin in mediul online.

Analizand modul in care isi indeplineste Dobritoiu, pe grupul angajatilor SRR de pe FB, aceasta insarcinare (necuprinsa in fisa postului, dar care nu o face mai putin reala), calitatea “morala” a acestui individ apare ca fiind nula, nerecomandandu-l, sub nici o forma, pentru un loc in Consiliul de Onoare al jurnalistilor.

Onoarea, demnitatea, respectul fata de celalalt sunt concepte intrinseci moralitatii, dar care nu fac parte din compozitia spirituala a acestui personaj.

Hartuirea, atacurile, ofensele la care am fost supus, nejustificat, eu, timp de trei ani pe grupul angajatilor SRR de pe Facebook (securizat prealabil, impotriva mea, de Tanase), de catre acest membru CD al SRR, in asociere cu Balaci si cu Cerasela Radulescu, exclusiv in scopul de a-mi distruge credibilitatea, onoarea, reputaţia ca profesionist si ca lider de sindicat, arata ca, din punctul de vedere al moralitatii, acest Dobritoiu este un individ nul si fetid.

Chiar daca eu, presedinte al sindicatului SUS-Radio Romnia, am fost o tinta cu predilectie a grupului B&D&R pe FB, nici alti angajati care l-au iritat spontan pe distinsul membru CD, nu au scapat de “scuipaturile” feisbuciene ale acestuia, urmate aproape intotdeauna, in timp extrem de scurt, de solicitarile perfide si slugarnice ale Ceraselei Radulescu, de exilare a nefericitului/nefericitei din grupul SRR de pe FB.

Acest personaj respingator este un mare pericol, atat pentru voi, jurnalistii, cat si pentru orice alt angajat onest al SRR, in conditiile in care talentele respectivului nu se marginesc doar la agresiuni directe, la vedere, de verbalizare suburbana impotriva adversarilor.

Cu o inventivitate proportionala cu lasitatea, cu lipsa de barbatie care il caracterizeaza, acest individ este pretabil sa creeze pe Facebook, identitati false de angajati SRR (a se vedea identitatea “Stanciu Gabriela” pe grupul FB), cu complicitatea lui Tanase si totodata sa se foloseasca de site-uri si bloguri cu administratori ascunsi (cel mai probabil create si administrate tot de Dobritoiu), pentru a-si completa atacurile murdare impotriva victimei, site-uri la care trimit linkuri, pe grupul FB, tot el si cu Tanase.

Asa ca, in conditiile in care nu v-am spus nimic nou, tuturor celor care il cunoasteti pe membrul Comitetului Director al SRR, Radu Costin Dobritoiu, va rugam sa va ganditi de doua ori, mai inainte de a acorda votul dumneavoastra acestui individ.

In al treilea rand,

Dobritoiu face parte din seria neagra a membrilor CD si CA din SRR declarati incompatibili, de catre ANI, la sesizarile Sindicatului SUS-Radio Romania. Este oare aceasta imprejurare, un motiv ca Dobritoiu sa intre in Consiliul de Onoare al jurnalistilor din Radioul public? Eventual sa ajunga, respectivul, chiar presedintele Consiliului? Moral ar fi ca “distinsul” membru CD sa faca un pas in spate sau macar sa stea pe loc, pana cand isi clarifica problema in justitie (vezi aici).

Stimati colegi,

Exista in randurile candidatilor actuali, persoane recunoscute unanim ca avand o inalta tinuta morala si profesionala, si in special neimplicate in relatii suspecte cu actuala conducere din SRR, de natura sa le influenteze impartialitatea ca membri ai Consiliului de Onoare.

Doar ii enumeram in cadrul acestui articol, ca o recunoastere a reputatiei acestora (si nu ca o forma de promovare), pe jurnalistii Balica Liviu Sorin Gabriel (Radio Craiova), Lipovan Radu Mircea (Radio Iasi), Ursuleanu Răzvan (Radio Bucuresti Fm), Negrea Corina (Radio Romania Cultural), Manolache Dan (Radio Romania Cultural).

In incheiere,

Votati cu intelepciune, pentru un Consiliu de Onoare care sa garanteze integritatea si independenta jurnalistilor la Radioul public !

Nu va stricati voturile pe Dobritoiu, pentru ca daca nu-l votati, oricum o sa-l vedeti in Consiliul de Onoare, urmand sa fie propus, cu siguranta, de catre Miculescu si Consiliul de Administratie.

Cu stima,

AV Moise

Un gând despre “Spuneti “NU” lui Balaci si lui Dobritoiu, pentru Consiliul de Onoare al Radioului public! Inseamna un “DA”, pentru apararea independentei jurnalistilor!

  1. Ce Consiliu de Onoare? A cui onoare? Ce-a facut fostul consiliu cand a fost sesizat de incalcarea de catre insusi Consiliul de Administratie al SRR a Statutului jurnalistilor din radiodifuziune? Cand, sesizati ca Dan Preda nu avea dreptul – conform Statutului jurnalistilor SRR, sa candideze manager timp de 5 ani dupa 2010, dupa ce a fost membru al CA din partea PSD, nici ca le-a pasat, da-l in ma-sa de Statut! Si iaca ca Dan Preda a ajuns manager cu incalcarea statutului si e bine mersi. Conteaza sa bifam ca avem Statut, ca avem Consiliu de Onoare, ca avem cod de etica si consilier de etica. Se gasesc niste fraieri sa candideze si niste fraieri sa voteze, oricum dam dreptul sa voteze fiecare pe cati vrea, asa, ca sa nu se vada ca au votat 1/4 dintre jurnalisti, si nici atat, cu tot cu colaboratorii externi. De fapt cei din mandatul trecut al CO s-au prins, nu a mai candidat niciunul si nici un nume greu. Pe cine credeti ca prostiti voi, cei din ocupatia Miculescu? Hai, mai e putin si scapam si de voi!

    Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s