TVR dă în judecată FRJ MediaSind, Ministerul Muncii şi Patronatele Presei pentru a se sustrage de la plata unor drepturi salariale

Comunicat FRJ MediaSind: TVR dă în judecată FRJ MediaSind, Ministerul Muncii şi Patronatele Presei pentru a se sustrage de la plata unor drepturi salariale

Societatea Română de Televiziune – SRTV, sub semnătura preşedintelui-director general Stelian Tănase,  Stelian Tanasea directorului Departamentului Juridic, Marin Drumcea şi a avocatei  Ştefania Duţu, a acţionat în judecată Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Patronatul Presei din România-ROMEDIA şi Uniunea Naţională a Patronatului Român – UNPR invocând „încetarea existenţei şi a efectelor”Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media. Totodată, reclamanţii solicită instanţei să constate şi „nulitatea eventualelor acte prin care s-a stabilit prelungirea existenţei şi efectelor CCM Mass-media, după termenul de 24 de luni, cu deosebire a actului adiţional nr. 2 din 14.04.2008 şi a actelor adiţionale următoare acestora.”
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post/New%20Doc%203_2.jpg?attredirects=0Demersul SRTV este unul  forţat, abuziv şi tardiv, întrucât aceeaşi speţă a mai fost judecată şi în cazul Radioului Public, instituţie care, prin semnătura preşedintelui-director general Ovidiu Miculescu, a solicitat acelaşi lucru, şi anume, ca instanţa să constate încetarea valabilităţii CCM din Mass-Media.
Atât Tribunalul Bucureşti prin Sentinţa Civilă nr. 10967 din 20.11.2014 (vezi aici) cât şi Curtea de Apel Bucureşti prin Decizia Civilă nr. 2326 din 16.06.2015, au respins cererea SRR constatând valabilitatea CCM din Mass-Media până la 14 ianuarie 2014. Decizia este definitivă şi irevocabilă. (vezi aici)
De fapt, prin aceste acţiuni, şefii SRR şi SRTV urmăresc să nu le plătească salariaţilor celor două instituţii drepturile prevăzute în CCM din Mass-Media. Este vorba, în special, de sporul de fidelitate în cuantum de 25%  din salariul de bază lunar, câştigat deja în instanţă  pentru o parte dintre salariaţi de către Sindicatul  2002 din SRTV  şi solicitat  în cadrul mai multor acţiuni  introduse în justiţie de către Sindicatul Unit al Salariaţilor – Radio România, ambele organizații fiind afiliate la Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind.

De menţionat este faptul că pentru această acțiune în instanță, fără să aibă acceptul Consiliului de Administraţie sau al Comitetului Director, Stelian Tănase a apelat la serviciile unui avocat plătit. Decizia sa este de neînțeles pentru că SRTV dispune de un Departament juridic mamut, condus de Marin  Drumcea, (foto) un fost disponibilizat şi apoi reangajat fără concurs în condiţii frauduloase (vezi aici), pentru a aviza juridic diverse comenzi ale conducerii SRTV îndreptate împotriva salariaţilor TVR. (vezi aici decizia ilegală privind micşorarea timpului de lucru).

În timp ce angajaţii celor două instituţii sunt în continuare păgubiţi, atât SRR cât şi SRTV îşi permit, iată, să plătească cu sume uriaşe tot felul de avocaţi sau Case de avocatură, deşi Ordonanţa de Urgenţă nr. 26/2012 interzice expres instituţiilor publice să achiziţioneze servicii juridice dacă au înfiinţate compartimente de profil.
Deoarece demersul lui Stelian Tănase este lipsit de temei, fiind menit să temporizeze doar acțiunea de recuperare a unor drepturi legitime,  FRJ MediaSind îndeamnă salariaţii SRR şi SRTV să acţioneze în judecată, prin sindicatele afiliate la FAIR-MediaSind sau individual, conducerile celor două societăţi pentru a-şi recupera drepturile din Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media.
Totodată, FRJ MediaSind solicită Curţii de Conturi a României şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie să ancheteze toate acuzaţiile de corupţie aduse administraţiei celor două instituţii, inclusiv modul în care s-au cheltuit banii proveniți din taxa radio-tv, plătită de către cetăţeni, în diverse procese demarate împotriva propriilor salariaţi.
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind                                                                            Bucureşti, 7 august 2015
Comitetul Executiv

Un gând despre “TVR dă în judecată FRJ MediaSind, Ministerul Muncii şi Patronatele Presei pentru a se sustrage de la plata unor drepturi salariale

  1. Nu trebuie sa ne mai intrebam de ce angajeaza avocati, este clar, prin contractele incheiate, se deschid supape de furat banii poporului
    Domnilor sefi de SRTv si SRR nu le ajung miile de euro luate sub forma de salarii, vor mai mult ! Probabil, au „datorii” catre cei care i-au pus pe functii. Au dovedit, cu varf si indesat, ca aceasta le este „misiunea” – sa pradeze banii publici, prin toate caile, iar institutiile pe care le conduc se prabusesc. Perfid management !
    Sa vina DNA-ul ! Dar, pana acum, toate institutiile statului platite, tot din banii poporului, sa controleze si sa asigure normalitatea ce au facut ? Cum si-au facut datoria ? De ce s-a ajuns la asa coruptie si la asa dezastru national ?
    Ne putem incuraja cu idea ca niciodata nu este prea tarziu…

    Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s