Apel către Comisia Europeană – Comitetul de Dialog Social al Sectorului Audiovizual – Bruxelles

Către:

Preşedinţia României,
Parlamentul României,
Guvernul României,
Comisia Europeană,
International Federation of Journalists
International Federation of Musicians
International Federation of Actors
UNI Global Union
European Federation of Journalists
European Broadcasting Union

APEL pentru depolitizarea Radioului si Televiziunii publice!
 
Evenimentele ultimelor zile, care au anunțat schimbări importante pentru SRR și SRTV, provoacă îngrijorare pentru societatea civilă. Din aceste motive, în calitate de organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, în numele organizaţiilor afiliate din SRR şi SRTV, solicită Parlamentului Romaniei adoptarea unor solutii care sa nu permită reeditarea unor experienţe păguboase atât pentru aceste instituţii, cât şi pentru public. În acest sens, FAIR-MediaSind cere modificarea Legii de organizare si functionare a SRR si a SRTV, în regim de urgenţă, astfel încât această lege să corespundă aspiraţiilor democratice ale societăţii româneşti și să garanteze depolitizarea reală a celor doua instituţii.
Federaţia FAIR-MediaSind consideră că eliminarea influenţei politicului asupra Radioului si Televiziunii publice se poate realiza, în primul rand, prin schimbarea configuraţiei Consiliului de administratie din fiecare societate. Apelând la experienţe din alte ţări europene, FAIR-MediaSind propune înlocuirea algoritmului politic care stă la baza formării Consiliului de administratie în acest moment, cu un model care să permită participarea în acest organism atât a specialiştilor, cât şi a reprezentanţilor întregii societăţi.
Legea de organizare și funcționare a SRR și SRTV trebuie să conțină prevederi clare privind asigurarea finanțării și care să fie fundamentate pe calcule riguroase, pentru a nu mai lăsa loc ipocriziei politice și populismelor.
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind îşi exprimă disponibilitatea de a participa la îmbunătăţirea Legii de organizare şi funcţionare a SRR si SRTV. Totodată, FAIR-MediaSind solicită sprijin din partea colegilor din presa românească de a susţine acest demers atât de necesar pentru asigurarea independenţei SRR si SRTV. Asteptăm un semn de sustinere şi din partea publicului care dorește, ca si noi, depolitizarea celor doua institutii şi, implicit, întărirea lor
 În România, din păcate, fiecare schimbare a algoritmului parlamentar determină schimbarea conducerii instituțiilor publice de media. Formatiunea majoritară, în conformitate cu Legea de organizare si functionare a societatilor de Radio si Televiziune, își desemnează, acordând sinecuri clientelei politice, reprezentanții în consiliile de administrație. Deținând majoritatea, tot ea alege și președintele-director general. Toți cei care sunt numiți în aceaste functii, fie că sunt oameni de cultură sau ziarişti, cu simpatii politice clare, sau chiar oameni politici, slujesc interesul de partid. Aceste practici au condus, de cele mai multe ori, la numiri discretionare,care au adus grave prejudicii financiare si de imagine celor doua institutii. Abuzurile la care au fost supuşi angajaţii celor două societăţi, ca urmare a incompetenţei şi comportamentului dictatorial al politrucilor numiţi la conducerile societăţilor, amendate prin reacţia orgnaismelor internaţionale, au provocat zeci de procese judiciare.    
Numirile politice, ca expresie a „democrației originale” din România au condus la decredibilizarea Radioului si Televiziunii publice si, implicit, la scăderea audientelor. În perceptia publică, Radioul si Televiziunea sunt ale formațiunii politice majoritare. De aceea, jurnalistii din cele două societăţi sunt demonizaţi de catre o parte a publicului, fiind considerati, pe nedrept, oameni ai Puterii.    
Starea de pauperitate în care funcţionează instituţiile de Radio si Televiziune, în dauna publicului, se datorează tot amestecului politicului în cele două societăţi. Pentru a le putea controla, partidele politice sunt interesate să menţină aceste instituţii în sărăcie, chiar la cota de avarie. Astfel se explică de ce taxa radio-tv nu a mai fost modificată din 2003, în ciuda puseurilor inflaționiste la care a fost supusă țara. Taxa tv, de doar 4 lei, este cea mai mică din Uniunea Europeană, iar menținerea ei la această cotă este principala cauză a crizei în care se află acum Televiziunea publică, lucru recunoscut pentru prima dată de un înalt demnitar român prin vocea Prim Ministrului Dacian Cioloș (vezi aici). Nu numai că taxa este extrem de mică, dar și mecanismul de colectare a ei este unul deficitar, doar o parte din sume ajungând la cele două societăţi.
Cu toate că poartă răspunderea situației de criză din SRTV, la provocarea căreia au contribuit nemijlocit, politicienii noștri refuză adoptarea unor soluții constructive, responsabile, pentru redresarea economică a TVR. Pentru a-și securiza capitalul electoral, apelând tot la ipocrizie și populism, sugerează, fără a lua în calcul consecințele extrem de contondente ale acestei măsuri, că situația poate fi îndreptată prin declanșarea procedurii de insolvență.                                                             
Atragem atenția decidenților politici că intrarea Televiziunii publice în insolvență este neconstituţională şi va afecta grav atât publicul, cât și pe salariații instituției! Televiziunea Națională nu este o unitate economică oarecare. Oamenii politici trebuie să înțeleagă că nu au niciun drept să distrugă o instituție cu prestigiu cultural și cu un corp de profesioniști valoroși, doar pentru a culege votul cetățenilor.       
FAIR-MediaSind face un apel către politicienii români să dea dovada de înţelepciune şi să înţeleagă faptul că Radioul public şi Televiziunea Română, care sunt acum confiscate de zona politică, sunt suţinute financiar de către plătitorii de taxă. De aceea, ele trebuie urgent înapoiate publicului.
Federaţia FAIR-MediaSind cere sprijinul Preşedinţiei României, Parlamentului României, Guvernului României, Comisiei Europene, International Federation of Journalists, International Federation of Musicians, International Federation of Actors, UNI Global Union, European Federation of Journalists, European Broadcasting Union, să sprijine şi să se implice în procesul de depolitizare a Radioului şi Televiziunii publice.
Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind

   Bucureşti, 25 februarie 2016
Notă: Acest Apel va fi prezentat de delegaţia FAIR-MediaSind şi în plenul şedinţei Comisiei Europene de Dialog Social pe domeniul audio-vizual, ce va avea loc în data de 26 februarie 2016, la Bruxelles.

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s