Justiție și injustiție la Radio Romania. Episodul 2

Braghina Dinicu

Vă prezentăm astăzi încă un coleg care nu se lasă călcat în picioare:

Dinicu Braghină – corespondent de Bihor de la Radio România Cluj

Pe Dinicu l-am cunoscut indirect, pe când era membru al Sindicatului liber al lucrătorilor din SRR (SLLSRR), de fapt, era chiar vicepreședinte al SLLSRR, și care, nu tăgăduia să se bată pentru drepturile membrilor de sindicat.

Pe vremea aceea, în birou cu mine, era Dragoș Mircescu, care-i tot dădea sfaturi (la telefon), ce și cum să facă, pentru că, de multe ori, Dinicu nu aștepta un ordin de la centru, ci acționa așa cum îi dicta conștiința.

Deși nu-l cunoșteam, deși nu era de la mine din sindicat, l-am admirat pentru curajul său.

Îmi aduc aminte cum, la un moment dat, dl Calora (Dumnezu să-l odihnească!) a zis de față cu mine spre cineva de la telefon: ”Ce vrei să-i fac lui Dinicu, nu știi că el o ia mereu înainte!”

Nu am înțeles prea mare lucru atunci dar, după trecerea anilor, acum, îmi dau seama ce însemna acele fraze, și cine era Dinicu Braghină.

Cred că nu ne-am văzut decât de vreo 2 ori în Radio, dar, se pare, avem lucruri în comun care ne leagă: principii.

Principii de la care unii au abdicat pentru câteva sute de lei/lună.

Cine sunt cei care au abdicat ? Pentru cei care au uitat cine sunt, vă reamintesc mai jos:

No. 1Zubin Constantin Tudor (”acest Iuda al zilelelor noastre”) = cel care a primit cea mai mare majorare salarială în decursul a 2 ani de zile, din toată istoria Radioului (avem un articol special pentru el!) și care acum, trage după el ceea ce ”și-a clădit” (vezi aici). Ia priviți cum îi ceartă Zubinache pe parlamentari (vezi aici);

No. 2Mircescu Dragoș (”sfătuitorul cel de taină”) = cel care s-a ascuns cel mai bine în spatele lui Zubin, manevrându-l pentru interesele sale personale și încercând să obțină maxim de profit (vom reveni asupra acestui personaj, pe larg!);

No. 3Ursu Liliana (”dna profesoară”, pe nume de poetă, Hinoveanu) = este persoana de la care mă așteptam cel mai puțin să trădeze, pentru că, au fost momente grele, în care, a demonstrat rezistență și verticalitate. Se pare că totul are o limită iar Liliana a atins acea limită și a cedat. Păcat, Liliana !

No. 4 –  Florea Radu (”artistul”) = este persoana la care am ținut foarte mult pentru că era dintr-o bucată și avea acel aer de artist neînțeles. Nu am să mai spun multe pentru că mă doare, deși au trecut mai bine de trei ani de la marea trădare, la care a participat și el. Îți este mai bine acum Radu ?

No. 5Valeriu Ștefan (”cântărețul”) = este cel (Dumnezu să-l ierte!) pe care nu l-am cunscut la Radio ci la o întâlnire sindicală la Predeal, cred că prin 1998 sau 1999. Întâlnirea nu era organizată de cei din radio ci de o Confederație. Atunci am cunoscut, cu adevărat, ce înseamnă Busuioaca de Bohotin și legenda acestui vin, prin povestirea lui Vali. Mai tărziu s-a legat o prietenie între noi, încercând să-l sprijin pe el și pe colegii lui de la Radio Iași în problemele cu care se confruntau (îmi aduc aminte de greva foamei din februarie 2006 pe mandatul Mariei Toghină). Din păcate și el a cedat atunci.

No. 6 – Remus Nistoran = venit relativ de curând în mișcare sindicală am crezut că într-adevăr dorește binele semenilor dar am constatat că, de fapt, a fost doar o oportunitate de a fi în față fără a face nimic concret pentru oameni. A cedat și la bani dar și la mișcarea sindicală. Cred că îi este mult mai bine acum. A obținut ce și-a dorit: mai mulți bani la salariu fără bătaie pe cap. Nu-i așa Remus ?

No. 7 – Cătălin Donose (înățimea sa) = este omul care s-a dat după cum a bătut vântul. Dacă vântul a bătut să trădeze a facut-o și el. Îmi aduc aminte că m-am întâlnit cu el pe lajă la Mamaia și tot încerca să ascundă ceea ce a făcut. Din păcate, pentru el, l-am mirosit de la o poștă. Cum e Cătăline, ești ok ?

No. 8Florin Helmis (”pescarul de pe baltă”) = toată isprava sa profesională s-a înecat acum în prag de pensionare. Dl Florin (cum îi spuneam, cu respect) a ajuns să se facă singur de râsul lumii. Păcat, dle Florin Helmis. Cu CAR-ul cum stai? Bine ? Ok! Fir întins, că de drepturile membrilor de sindicat ai avut singur grijă! Ai ajuns cel mai vârstnic salariat din Radio și cu cea mai mare vechime în Radio (parcă 47 ani?), dar degeaba. Te-ai făcut de râs, nea Florine! Păcat!

No. 9 – etc…..(Cei menționați mai sus (mai puțin unul) au dreptul la replică și aștept să-l postez pe blog!)

Dar să vedem ce apare pe net despre isprăvile lui Dinicu.

Pe vremea când la cârma ”vaporului” numit radio România era Maria Toghină, Dinicu și-a permis luxul să o cheme la judecată pentru ”abuz în serviciu” (vezi aici).

Pentru nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești (vezi aici) tot Dinicu a făcut plângere la Parlamentul României – Comisia pentru cercetarea abuzurilor, în 18 mai 2010.

După această dată și, odată cu decesul domnului Calora, Dinicu a fost dat la o parte din conducerea Sindicatului Liber și cocoțat un individ ascultător față de cerințele de la ”centru”,  cu nume de Alin Pop (vezi aici), de către Daniela Aurelia Ciobanu, proaspăt numită în funcția de președinte al SLLSRR.

Tot Dana Ciobanu ( pe numele scurt) a fost cea care s-a deplasat la radio Cluj și a convocat o ședință cu oamenii din sindicat cărora le-a cerut să-l dea afară pe Dinicu și să-l voteze pe Alin Pop.

Să nu uităm de prietenia foarte apropiată a Danielei Ciobanu cu Maria Toghină, amândouă fiind unite de aceeași redacție politică din cadrul SRR, încă de pe vremea dlui Ștefan Naciu (Dumnezeu să-l odihnească!).

Dar să revenim la Dinicu.

Dinicu este un tip pe care nu-l poți cumpăra și nici nu-l poți prostii!

El dacă are dreptate, se bate ”până-n pânzele albe” pentru a demonstra această dreptate.

Din păcate, nu sunt mulți ca el în Radioul public.

Ce a făcut Dinicu mai nou. A câștigat împotriva SRR un proces. Și ce proces. Unul care deschide drumul pentru toți salariații care se simt nedreptățiți prin modul cum au fost, așa zis ”evaluați”.

În dosarul înregistrat pe rolul Tribunalului Bihor (vezi aici):

Nr. unic (nr. format vechi) : 2443/117/2015
Data inregistrarii 30.06.2015
Data ultimei modificari: 30.05.2016
Sectie: Secţia I Civilă
Materie: Litigii de muncă
Obiect: contestaţie decizie modificare unilaterală contract de muncă DISJUNS DIN 6402/117/2014
Stadiu procesual: Fond

Părţi

Nume Calitate parte
BRAGHINĂ DINICU – MIRCEA – cu dom.proc.ales în Cluj-Napoca, Contestator
SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE Intimat

Şedinţe

30.05.2016
Ora estimata: 10:00
Complet: Civil LM 5
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune pentru capetele de cerere nr.1, 2, 3, 4, 5, 7 şi 8 invocată de intimata SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE. Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune pentru capătul 6 de cerere, invocată de intimata SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE.

Admite în parte contestaţia modificată formulată de contestatorul BRAGHINĂ DINICU-DINU-MIRCEA, în contradictoriu cu intimata SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE şi în consecinţă: Constată nulitatea parţială a actelor adiţionale nr.1 şi nr.2/01.10.2014 doar în ceea ce priveşte locul muncii, cu consecinţa modificării fişei postului corelativ actelor adiţionale modificate prin prezenta hotărâre.

Constată nulitatea evaluării individuale profesionale a contestatorului din data de 12.02.2015.

Respinge restul pretenţiilor. Obligă intimata la plata către contestator a sumei de 350 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bihor. Pronunţată în şedinţa publică din 30.05.2016.
Document: Hotarâre  365/2016  30.05.2016

Dinicu a deschis astfel poarta pentru ca toți salariații din SRR să poată contesta o evaluare, făcută la comandă.

Atenție însă! Această acțiune în instanță se poate face numai în termen de 30 de zile de la primirea raspunsului la contestația depusă la SRR!!!

AV Moise

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s