Comunicat: MediaSind solicită Parlamentului anchetarea jafului din SRR şi SRTV!

Astazi 4 Octombrie 2016, Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Radiodifuziune a transmis Parlamentului Romaniei urmatoarea solicitare:

MediaSind solicită Parlamentului anchetarea jafului din SRR şi SRTV!

preluat de pe site Mediasind

ovidiu miculescu
FRJ MediaSind a luat act de informaţiile apărute în mass-media privind risipirea banului public de către conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune. Astfel, potrivit informaţiilor publicate de către jurnalistul Cătălin Tolontan în urma unor documente primite din partea Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România, preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu (foto), a cheltuit, în doi ani de zile, aproximativ 110 000 de euro, bani proveniţi din taxa radio, pe diverse deplasări în străinătate. (vezi aici)

Aşa cum organizaţiile afiliate la FRJ MediaSind au semnalat în nenumărate rânduri, nu este prima dată când conducerea SRR este acuzată de cheltuirea, în mod discreţionar, a fondurilor publice. Chiar în ultimul său Raport, Curtea de Conturi a confirmat jaful din Radioul Public. Astfel, inspectorii instituţiei de control au constatat, printre altele, remunerarea ilegală a membrilor Consiliului de Administraţie şi ai Comitetului Director prin contracte civile, încheierea unor contracte de achiziţie de servicii prin eludarea prevederilor legale, înregistrarea incorectă a veniturilor realizate cu scopul ocolirii obligațiilor către Bugetul de Stat, repartizarea profitului, încheierea unor contracte preferenţiale cu diverse societăţi comerciale, fapte ce au produs serioase prejudicii bugetului instituţiei. (vezi aici)
 Conducerea Societăţii Române de Televiziune a fost acuzată, de asemenea, de aceleaşi practici. Deşi Tribunalul Municipiului Bucureşti a confirmat statutul de instituţie publică care trebuie să respecte prevederile Legii nr. 544-2001 (vezi aici), conducerea SRTV a refuzat să pună la dispoziţia membrilor afiliaţi din instituţie, răspunsuri la următoarele întrebări, 1. Ce sume a cheltuit administraţia SRTV pentru achizionarea a 140 de autoturisme, în urma contractului încheiat cu BCR leasing? 2. Cum au fost repartizate aceste autoturisme, având în vedere faptul că societatea are aproximativ 60 de conducători auto angajaţi? 3. Care au fost funcţiile de conducere ce au beneficiat de aceste autoturisme şi care au fost criteriile după care au fost repartizate? 4. Cum au fost decontate cheltuielile privind carburanţii necesari pentru funcţionarea autovehiculelor primite în adminsitrare de unii salariaţi? 5. Ce sume a cheltuit SRTv în perioada 2012 – până în prezent pe contracte de asistenţă juridică? 6. Care sunt casele de avocatură cu care SRTv a încheiat contracte de asistenţă juridică, în perioada 2012 – până în prezent? 7. Care au fost sumele cheltuite de SRTv cu fiecare casă de avocatură, în parte, în perioada 2012 – până în prezent? 8. Care au fost cheltuielile totale ale SRTv în perioada 2012 – până în prezent cu salarizarea personalului propriu de specialitate juridică? 9. Care au fost cheltuielile SRTv cu tertii, persoane fizice sau juridice, pentru domeniul de specialitate juridic în perioada 2012 – până în prezent, altele decât case de avocatură? 10. Tranzacţia încheiată de conducerea SRTV cu dl. Marian Traian Drumcea privind reangajarea acestuia, fără concurs, la Serviciul Juridic şi apoi numirea acestuia în funcţia de director al Departamentului juridic al SRTV. 11. Sentinţa judecătorească şi Încheierea Tribunalului Bucureşti, secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Dosar 25660/3/2013 de respingere a cererii SRTV şi Marian Traian Drumcea de a se lua act de această tranzacţie. 12. Expunerea de motive, Nota de fundamentare inclusiv anexe, Avizele Consiliului Director, Hotărârile Consiliului de Administraţie şi Ordinul PDG privind reangajarea, transformarea Serviciului juridic în departament şi numirea dlui. Marian Traian Drumcea în funcţia de director al Departamentului juridic.
Având în vedere aceste repetate încălcări ale legii de către conducerea celor două instituţii publice de presă, săvârşite şi cu complicitatea unor membri din Consiliile de Adminsitraţie, FRJ MediaSind solicită Parlamentului crearea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care sunt cheltuiţi banii publici în Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune.

FRJ MediaSind 
Bucureşti, 4 octombrie 2016 

Un gând despre “Comunicat: MediaSind solicită Parlamentului anchetarea jafului din SRR şi SRTV!

  1. Iaca nu mai poate Parlamentul de rapoartele Curtii de Conturi! Pai de aia au salarii grase Vacaroiu & co, sa faca rapoarte si sa nu se intample nimic.

    Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s