„ActiveWatch: Un director al Radioului public garantează pentru un primar infractor
autor Razvan Martin – ActiveWatch
Jurnaliști SRR sunt cercetați disciplinar după ce expun abuzuri editoriale sancționate și de CNA, în timp ce directori ai SRR își exprimă sprijinul în instanță pentru politicieni corupți.
În luna martie, doi jurnaliști SRR dezvăluiau presiunile și abuzurile editoriale ale conducerii în cadrul unei dezbateri despre soarta serviciilor publice de radio și televiziune. Evenimentul a fost organizat de Frontline Club și găzduit de Centrul Cultural Ceh din Capitală. Cei doi jurnaliști, Alexandru Rusu și Cătălin Gomboș, au vorbit despre campania de imagine demarată de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 de funcţionare a SRTV şi SRR. Această campanie a fost amendată de Consiliul Național al Audiovizualului, în integralitatea ei, printr-o somaţie publică aplicată SRR. O dovadă în plus că jurnaliștii au acționat cu bună-credință și în interes public, fiind sub adăpostul legii avertizorului de integritate.
Ce a făcut conducerea SRR? Nu, nu a identificat și sancționat pe cei responsabili de situația care a dus la amendă, ci a declanșat o cercetare împotriva celor care au semnalat-o. Conducerea SRR a făcut inițial apel la documentele interne de autoreglementare, pentru ca mai apoi să apeleze la o cercetare disciplinară, în baza contractului de muncă (sancțiunile sunt mai aspre în acest caz). Mai mult, conducerea le refuză celor doi calitatea de avertizori, argumentând că instituția nu intră în sfera de aplicare a legii, ceea ce ar însemna că radioul public nu este instituție publică!
Eh, ce se întâmplă în paralel? Directorul Studioului Regional Radio România Reșița, Laura Sgaverdea, depune în fața instanței un document ce poartă antetul SRR în care se exprimă sprijinul pentru primarul Reșiței, judecat pentru fapte de corupție și ulterior condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru luare de mită. Adică, se folosește de funcția sa și de prestigiul instiției pentru a sprijini un politician infractor.
Deocamdată nu există nicio reacție instituțională față de acest caz. Poate că nici nu au aflat de isprava Laurei Sgaverdea.Noi vom sesiza conducerii SRR această situație și vom cere să analizeze dacă s-au încălcat sau nu regulamentele interne.
Cităm câteva articole din aceste documente interne de autoreglementare.
Misiunea SRR (document care enunță viziunea, misiunea valorile și principiile SRR)Viziune
Servim exclusiv interesul public.Principii
Încrederea publicului se află în centrul preocupărilor noastre.Respingem orice asociere cu persoane sau grupuri de interese care ar putea aduce atingere credibilității organizației noastre.
Suntem observatori, nu actori implicați în declarații sau acțiuni controversate.
Suntem un serviciu public de interes național, autonom și independent față de orice interese politice, economice sau de altă natură.
Suntem independenți și echidistanți în tot ceea ce facem, indiferent de opiniile și interesele personale.
Cod de conduită etică (document ce normează comportamentul intern al salriaților SRR)Art. 7. Principiile care guvernează activitatea salariaților SRR sunt următoarele:
Prioritatea interesului public – principiu conform căruia, în exercitarea atribuțiilor, angajații au îndatorirea de a considera interesul public mai presus de interesul personal.d) Imparțialitatea și nediscriminarea – principiu conform căruia, în exercitarea atribuțiilor, angajații SRR sunt obligați să aibă o atitudine obiectivă, neutră față de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură.
Art. 11 (2) În exercitarea atribuțiilor, angajatul SRR are obligația să aibă un comportament profesionist precum și să asigure, în condițiile legii, transparența administrative pentru a câștiga și a menține încrederea publicului în integritatea, imparțialitatea și eficacitatea SRR.
Statutul ziaristului SRR (document ce normează activitatea corpului editorial din SRR)I.3.2. Integritate şi independenţă
Jurnalistul de radiodifuziune trebuie să păstreze independenţa editorială faţă de orice interese, fie ele ale instituţiilor statului sau private, ale partidelor, formaţiunilor social-politice, înregistrate sau nu, ale organizaţiilor sindicale, organismelor comerciale şi economice sau ale oricăror grupuri de presiune. Urmărirea unor interese personale pe traseul culegerii, prelucrării şi difuzării informaţiei are ca efect ştirbirea credibilităţii .
(vezi art. 8 alin. 1 din Legea nr. 41 / 1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)II.3.2. b. Jurnalistul de radiodifuziune are dreptul să aducă la cunoştinţa Consiliului de Onoare orice
demers pe care îl consideră a fi o formă de cenzură, de presiune politică sau de manipulare a informaţiei, impusă de persoane sau organisme cu atribuţii administrative ori editoriale în Radio România.”
Dep. Comunicare
SUS-Radio Romania
Pingback: Cei 9 curajoși de la Radio Oltenia Craiova au mai castigat un proces cu SRR. Felicitari! | SUSROMANIA
Mai cititi din cand in cand: http://www.sfin.ro/recomandari/parlamentul-romaniei-favorizeaza-jefuirea-s-r-r-de-catre-ovidiu-miculescu-si-oamenii-lui/ De acolo ni se trage!
ApreciazăApreciază