Comunicat: Desfiinţarea taxei Radio-Tv va transforma Radioul şi Televiziunea în instrumente de propagandă politică!

Sindicatul Unit al Salariaților-Radio România, membru al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MEDIASIND își exprimă îngrijorarea, temerea și nemulțumirea față de consecințele negative ce ar putea fi generate de adoptarea inițiativei susținută de Liviu Dragnea-președintele PSD, prin care se dorește desființarea a 102 taxe, printre care și taxa Radio-Tv.

Comunicatul de presă al Federației FAIR-MEDIASIND: Desfiinţarea taxei Radio-Tv va transforma Radioul şi Televiziunea în instrumente de propagandă politică!

download

Federația Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind își exprimă nemulţumirea față de consecințele ce ar putea fi generate de adoptarea recentei inițiative legislative a unui grup din Partidul Social Democrat, care a supus votului Parlamentului, în regim de urgență, o lege care desființează 102 taxe, printre care și taxa Radio-Tv.

Această taxă, care este principala sursă de finanțare a Radioului și Televiziunii publice, garantează, într-o anumită măsură, independențaeditorială a acestora.

Raspunzând îngrijorării legitime a societății civile, privind  viitorul acestor instituții, inițiatorii legii, adoptând o retorică populist-electorală, dau asigurări că finanțarea lor va fi realizată prin alocări bugetare de la Guvern, ceea ce va determina, de fapt, o creștere a dependenței Radioului și Televiziunii publice față de factorul politic. 

De fapt,  eliminarea taxei Radio-Tv şi susţinerea acesteia prin  bugetul de stat nu va degreva populaţia  de plata unei taxe, deoarece  echivalentul ei va fi suportat tot de cetăţeni,  Guvernul fiind obligat să majoreze alte taxe pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare ale celor două instituţii.

Federația FAIR-MediaSind atrage atenţia că desființarea taxei Radio-Tv este un atac brutal la adresa democrației în România, care va conduce la transformarea Radioului și Televiziunii publice în simple instrumente de propagandă politică.

Facem un apel la responsabilitate și cerem inițiatorilor să elimine din textul proiectului de lege paragraful referitor la taxa Radio-Tv. Solicităm, de asemenea, tuturor parlamentarilor din cadrul Camerei Deputaţilor să voteze împotriva acestui proiect de lege în forma actuală, proiect adoptat deja de Senat în şedinţa din data de 17 octombrie 2016.

Federația FAIR-MediaSind reiterează cererea, susținută de întreaga societate, de depolitizare urgentă a celor două instituții publice de media, care trebuie să servească interesul public și nu pe cel al unor lideri de partid.

Federaţia FAIR-MediaSind va solicita sprijinul organizaţiilor la care este afiliată – Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Union Global Union, Federaţia Internaţională a Muzicienilor şi Federaţia Internaţională a  Actorilor pentru a stopa un astfel de demers extrem de periculos pentru democraţia din România.

Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind                 Bucureşti, 20 octombrie 2016

Citiți și comunicatul ActiveWatch (vezi aici).

SUS-RADIO ROMÂNIA

Președinte,

AV Moise

Un gând despre “Comunicat: Desfiinţarea taxei Radio-Tv va transforma Radioul şi Televiziunea în instrumente de propagandă politică!

 1. Nu există cenzură la Radio România! (sau ce naşte din pisică șoareci mănâncă)
  În încercarea disperată de a-şi intimida colegii care pe bună dreptate sunt revoltaţi și comentează împotriva celor aflate din documentele prezentate pe acest blog „specialiştii” care manevrează fără număr și discreţionar toate resursele printre care și grupul FB, se pare ca au trecut la identificarea adreselor IP asociate conturilor de FB prin momeala click pe hashtag. Asta n-ar fi o mare inginerie, o face orice puști care are un pc cu internet. Un pic mai complicat și destul de dubios este modul în care ar fi exploatate bugurile de securitate ale platformei wordpress pe care se află şi acest blog și aflarea adreselor IP ale celor care au comentat la articolele „neplăcute”. Pe înțelesul tuturor: cei care au accesat unele hashtaguri din postările grupului și simultan au postat commenturi pe susromania probabil ca au fost „identificați”. Nu știu ce ar mai putea să-i mâne în luptă, suntem obişnuiţi de vreo 4 ani cu stilul asta de management performant, vom vedea în zilele următoare, cert este că ar trebui întrebate instituţiile statului cât mai este de legal acest gen de intimidare prin „supraveghere” care se practica în perioada de glorie profesională a celui care pe atunci era colaborator al securităţii.
  Pentru cei care încă mai au dubii cu privire la timpul și spațiul în care se află:
  1. Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile.
  2. Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
  3. Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi ingrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale. Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţa şi de respect reciproc.
  4. Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. CENZURA DE ORICE FEL ESTE INTERZISĂ!!!
  5. Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit. Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.
  6. Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.
  7. Sindicatele, patronatele şi asociaţiile profesionale se constituie şi îşi desfăşoară activitatea potrivit statutelor lor, în condiţiile legii. Ele contribuie la apărarea drepturilor şi la promovarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale membrilor lor.
  („Drepturile omului şi protejarea lor prin lege”, Constituţia României)

  Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s