Da. Ați citit corect.
Începând din 7 noiembrie 2016, Ovidiu Miculescu, încă Președinte-Director General al SRR, a semnat ordinul 1055 ( ce sună foarte pretențios ! ):
”Procedură privind semnalarea neregularităților în SRR”
Dar ce mai însemnă și asta ?
Dacă ar fi să vedem ce însemnă acest titlu pompos, ar trebui să începem cu definirea cuvântului ”procedură”, care, conform DEX-ului, reprezintă ”totalitatea actelor și a formelor îndeplinite în cadrul activității desfășurate (în SRR)”.
”Semnalare” (a semnala) conform Dex-ului înseamnă ”a aduce ceva la cunoștință prin semne sau printr-un semnal de avertizare, a atrage atenția cuiva asupra unui lucru, a avertiza; a scoate în evidență, a releva, a menționa”.
Dar acum vine cuvântul magic.
”Neregularităților” (neregularitate) conform DEX înseamnă ”abatere de la normă, de la forma obișnuită; deviere. (Concr.) Lucru neregulat sau parte neregulată a unui lucru.”
Deci am putea să-l traducem sub următoarea formă:
Abatere de la normă (de la lege, regulament, etc), de la forma obișnuită a actelor și a formelor îndeplinite în cadrul activității desfășurate în SRR sesizată/avertizată de un salariat (cu bună credință).

Simbolul avertizorului
Acum să vedem ce spune Legea 571/2004 (vezi aici) privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice şi din alte unități care semnalează încălcări ale legii, mai concret art. 1:
”Prezenta lege reglementează unele măsuri privind protecția persoanelor care au reclamat ori au sesizat încălcări ale legii în cadrul autorităților publice, instituțiilor publice şi al altor unități, săvârşite de către persoane cu funcții de conducere sau de execuție din autoritățile, instituțiile publice şi din celelalte unități bugetare prevăzute la art. 2.”
Păi nu cumva înseamnă același lucru ?
Dar de ce să dai un ordin când legea prevalează în fața unui act administrativ, fie el emis și de un președinte-director general al SRR ?
Răspunsul îl găsim la art. 5.5. alin. 5) lit. a), b), c) și d) din Ordinul 1055/2016, care spune către cine poți face sesizarea:
a) șeful ierarhic sau șeful șefului ierahic (dacă șeful este și el implicat în neregularitatea sesizată),
b) președintele Consiliului de Onoare din SRR,
c) consilierul pe probleme de etică din SRR,
d) președintele-director general al SRR.
Și mai este un articol foarte important, art. 5.5 alin. 6) :
”În cazul în care avertizorul nu primește, în plan intern, niciun răspuns, în termen de maximum 30 de zile, sau nicio soluționare în maximum 60 de zile, se poate adresa organelor externe prevăzute de lege.”
Eu opinez că totul s-ar traduce cam așa:
1. Mai întâi veniți la noi să ”vă spovediți” iar noi #(a) sau #(b) sau #(c) sau #(d), vom avea grijă să acoperim sau să albim ”neregularitatea”. Verificăm ce probe/dovezi aveți ca apoi să vi le înlăturăm pe rând și astfel o să avem noi ”grijă” de voi (la evaluarea anuală, la acordarea de prime, la ajutoare sociale, la promovare, etc).
2. Iar dacă vreți să ieșiți în afara stadionului (Radioului) cu protestul, noi (#a sau #b sau #c sau #d) vom fi pregătiți să vă închidem ușa și vouă, dar și celor care ar îndrăzni să cerceteze echipa (cazul).
3. Dar există o singură excepție. Dacă există un personaj ”negativ” (nenorocos din punct de vedere al conducerii), atunci sesizarea făcută împotriva lui va pica mănușă celor care doresc să scape de el. Atunci să vezi vânătoare de vrăjitoare! În fapt, vânătoarea a debutat în decembrie 2012 iar acum se desăvârșesc instrumentele/uneltele necesare.
Concluzie !
Domnule Miculescu, un ordin intern nu poate înlătura și nici înlocui prevederile unei Legi. Punct.
– Și cum rămâne cu răspunsul (vezi aici) doamnei Mariana Milan – Șefa Serviciului Juridic, domnule Ovidiu Miculescu, că Legea 571/2004 nu se aplică Radioului public ?
Apropos! Dna Camelia Teodosiu, ce înseamnă ”maximumizarea rezultatelor…”, că nu am găsit în DEX ? Poate ne explicați și nouă să înțelegem.
Parcă suntem în filmul SF 1984, scris de George Orwell în anul 1948.
Vorba unor jurnaliști care au asistat la cercetarea avertizorilor Alexandru Rusu și Cătălin Gomboș: ”parcă suntem în romanul Procesul de Franz Kafka” (nu-i așa dna Bivolaru ?).
Nu-i așa că Radioul public s-a transformat și parcă a devenit Kafkian cu influențe Orwelliene ?
Cei care doriți puteți accesa aici ordinul-pdg-1055-din-7-noiembrie-2016 semnat de Ovidiu Miculescu.
Chiar vă rog să-l citiți cu atenție și să faceți comparație cu Legea 571/2004 (vezi aici).
P.S. Stimati colegi, vă rog să nu uitați că taxa radio nu va pica acum. Și asta nu i se ”datorează” lui Miculescu, cu toate ”frământările” și demersurile lui, interne, internaționale, globale, cosmice, interplanetare și intergalaxiale! Problema taxei se va pune din martie 2017 încolo de către cei care vor deține puterea în noul Parlament ! Bineînțeles că va depinde și de noi cum ne vom comporta față de public !
Știre fierbinte! Consiliul de Administrație a votat astăzi neremunerarea membrilor din Comitetul Director al SRR și din toate Comitetele Directoare Teritoriale. Vom reveni cu informații mâine.
SUS-Radio România
Președinte
AV Moise
Hopa! Trebuie să le găsim rapid posturi de șefi. Dobritoiu si Ciugulea cap de listă.
ApreciazăApreciază