Update.Reacția lui Liviu Dragnea la sesizarea CRR de către Președintele Iohannis. Alocuțiunea lui Iohannis de la dezbaterea privind eliminarea taxei radio și tv

liviu-dragneaLiviu Dragnea

Înainte să recurgă la astfel de metode privitoare la legea prin care am eliminat cele #102taxe, Klaus Iohannis ar fi trebuit să meargă la una din cozile la care românii stau doar pentru a plăti una din aceste taxe.

Ar fi înţeles de ce această lege este bună şi necesară. Klaus Iohannis nu trăieşte printre români şi nu înţelege că oamenii pierd zeci de ore în fiecare an pentru a plăti aceste taxe nefiscale. Preşedintele îi umileşte pe români, iar motivaţiile pentru care trimite legea la CCR sunt exclusiv politice.

Vreau să vă asigur că, și de acum înainte, vom face tot ce este legal pentru a pune această lege în aplicare. Doar aşa românii vor face parte din #clasademijloc#IohannisvezicespunRomanii.

Această reacție a apărut pe pagina personală de facebook a președintelui PSD, Liviu Dragnea, imediat ce Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește neconstituționalitatea legii de eliminare a celor 102 taxe, inclusiv taxa radio și tv (vezi aici).

Acest material de updatează.

”Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, și concluziile dezbaterii „Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune?”

10 noiembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat joi, 10 noiembrie a.c., la Biblioteca Națională a României din București, la dezbaterea „Eliminarea taxei radio-tv – sprijin sau amenințare a misiunii societăților publice de radio și televiziune?”.

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii, cât și a concluziilor dezbaterii:

„Mulțumesc pentru invitație! Mulțumesc organizatorilor! Vă mulțumesc dumneavoastră, participanților, că v-ați arătat deschiși pentru acest dialog!

Această dezbatere este foarte atipică, nu prin conținut, ci prin temporizare. Și o să explic imediat de ce fac această afirmație. La mijlocul lui octombrie, a existat o inițiativă legislativă care a fost depusă la Parlament și cred că această inițiativă ar fi avut poate un impact foarte pozitiv, dacă s-ar fi respectat câteva condiții minimale. Este vorba, evident, de o inițiativă care a propus eliminarea unor taxe, lucru care, în esență, n-ar fi rău. Și pot să spun foarte deschis că de eliminarea unor taxe am scris și eu în programul meu electoral anul trecut. Sunt și eu, ca și mulți români, de părere că avem, pur și simplu, prea multe taxe și trebuie să reducem din ele în așa fel încât situația să devină mai ușor de înțeles, mai ușor de aplicat. Să eliminăm anumită birocrație. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, fiindcă nu mi s-au adresat, eu bănuiesc că din cauza unui puseu de autosuficiență, au intrat în procedură de urgență cu această inițiativă și, în cred că nici două săptămâni, au trecut inițiativa prin ambele Camere și a primit și vot final.

Important de știut că, în esență, Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv. Cu multe amendamente, dar, sub linie, pozitiv. Dacă n-ar fi fost, printre, cele două taxe, taxa care se plătește pentru televiziunea publică și taxa pentru radioul public, probabil aș fi promulgat legea pur și simplu, chit că ar fi meritat și celelalte taxe o abordare mai publică, o discuție asupra felului în care se înlocuiesc ele și multe alte lucruri. Dar, având în vedere că Guvernul a dat aviz pozitiv, probabil aș fi considerat că știu ei ce fac și lucrurile ar fi fost lămurite.

Doar că printre aceste taxe, s-au găsit cele două menționate. Și, în această situație, mi s-a părut că întreg demersul are o problemă majoră. S-a eliminat fără discuție publică finanțarea de bază pentru televiziunea publică și pentru radioul public, fără a pune altceva în loc. Acea afirmație, care s-a vehiculat că în continuare televiziunea publică și radioul public vor trăi foarte bine cu bani de la bugetul de stat, este o chestiune care, după părerea mea, se poate tehnic și contabil realiza ușor, dar nu sunt foarte convins că asta ne dorim. Și pentru că nu sunt foarte convins, am fost foarte bucuros să particip la această dezbatere.

Imediat după ce legea a fost votată în Parlament, am primit solicitări de întâlniri și am început să primesc scrisori foarte multe. Am avut imediat solicitări de la cei doi directori generali, doamna director-general al televiziunii publice și domnul director-general al radioului public. Nu-i văd acum în sală. Probabil nu au fost invitați, nu știu de ce. [intervenție din sală] Ok… Sigur, foarte importantă și bine că s-au dus…

Am aflat cu foarte mare surprindere că nici televiziunea publică, nici radioul public nu au fost consultați în acest demers legislativ care îi privește. Mi se pare o abordare ciudată, fiindcă nu este vorba de două SRL. Este totuși vorba de televiziunea publică a României și radioul public al României. Am primit scrisori de la EBU, de la alte organizații și organisme internaționale, sindicate, asociații de specialitate, și așa mai departe, toți solicitându-mi să nu promulg această lege. Și atunci, mi s-a părut o idee foarte bună să particip la această dezbatere, pentru a afla de la dumneavoastră opinii în legătură cu această chestiune.

De ce am spus inițial că este o dezbatere atipică? Această dezbatere, sau acest tip de dezbatere, în mod normal și natural, ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota această inițiativă în Parlament și nu după. Dacă Parlamentul a considerat că le știe pe toate, că nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le știu pe toate și am venit bucuros la o dezbatere publică. Sper că în această rundă să veniți cu motive, motivații serioase, cu argumente puternice pentru a mă ajuta pe mine în a-mi forma o opinie fundamentată.

Cred că este foarte important să discutăm acum, ca să veniți în ajutorul meu asupra oportunității de a păstra sau nu taxa. Sigur, în măsura în care pot eu să fac acest lucru. Știți foarte bine că Președintele nu poate să ridice un veto împotriva unei legi. Pot să trimit legea înapoi în Parlament argumentat. Eventual, pot să trimit, și am făcut-o în unele ocazii, legea la un control de constituționalitate, la Curtea Constituțională, dar, în definitiv, Parlamentul trebuie să decidă dacă legea rămâne în picioare sau se fac anumite modificări. Dar, pentru a avea argumente puternice și pentru a cunoaște și opinia publică despre ce este vorba aici, e foarte bine că există această discuție și, în consecință, vă mulțumesc!”

Concluzii în urma dezbaterii

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „În primul rând, vreau să vă mulțumesc tuturor pentru opiniile și părerile foarte pertinente și bine argumentate.

Prima concluzie este că a fost o oră și jumătate extrem de bine investită din partea și m-ați ajutat foarte mult. Cred că, prin asta, ați ajutat și fenomenul radio public și televiziunea publică. Pe data de 15 este termenul limită la care trebuie să decid ce fac cu legea care mi-a fost trimisă de Parlament și la momentul respectiv voi anunța, sigur, public care este decizia mea.

Este, poate, o nuanță care merită luată în considerare în continuare, fiindcă sper să mai existe altfel de discuții. Apropo de taxă, multă lume, nu de aici, din spațiul public, are impresia că este o chestiune tehnică. Doar că nu este. Întrebarea „taxă, da sau nu?” se poate traduce „televiziune și radio public sau televiziune și radio de stat?”. Această diferență este fundamentală și ține efectiv de felul în care vrem să construim România. Vrem o televiziune de stat și un radio de stat sau vrem o televiziune publică și un radio public, al publicului?

În această discuție de astăzi, am observat, și recunosc că mi-a plăcut, foarte multe accente care au dus discuția mult dincolo de întrebarea „public sau stat”, „taxă sau buget”, și anume care sunt probleme acestor două instituții publice, cum trebuie abordate soluțiile, în ce direcție trebuie căutate soluțiile și cred că am ajuns într-un moment în care și cei avizați, dar și societatea românească sunt dispuși la o dezbatere publică pe fondul problemei.

Fondul problemei: cum trebuie construit cadrul legal și managerial pentru a avea o televiziune publică performantă și un radio public performant și sustenabil. Nu cunosc pe nimeni care nu-și dorește o televiziune publică bună. Toate lumea dorește, în fond, să existe o televiziune care poate să vină, cum bine s-a spus, și cu emisiuni educative interesante, cu emisiuni culturale interesante, dar și cu dezbatere politică fără a fi părtinitoare, și multe alte lucruri. Eu m-aș bucura foarte mult dacă astfel de discuții s-ar purta în continuare și s-ar constitui într-un impuls public pentru noul Parlament, pentru a se apleca asupra acestor două instituții și pentru a găsi un cadru mult mai bun decât cel actual. Eu vă mulțumesc tuturor!”

AV Moise

 

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s