Alegeri ilegale la Radio România – un grav atentat la democrație !

Comunicat de presă

Alegeri ilegale la Radio România – un grav atentat la democrație !

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat definitiv demersurile făcute de Sindicatul Unit al Salariaților-Radio România (SUS-Radio România), cu privire la ilegalitățile săvârșite de Comitetul Director al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), prin emiterea dispoziției nr. I.23 din 3 iunie 2014, sub conducerea dictatorială a lui Ovidiu Miculescu, Președinte-Director General.

Prin Decizia ICCJ  nr. 1471/20.04.2017, s-a statuat definitiv, de către instanța supremă:

Respinge recursul declarat de Societatea Română de Radiodifuziune împotriva sentinţei nr. 1595 din 5 iunie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.

Obligă recurenta-pârâtă Societatea Română de Radiodifuziune la plata sumei de 1500 lei, cheltuieli de judecată către intimatul-reclamant Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 aprilie 2017.

Menționăm că, în data de 3 iunie 2014, Parlamentul a declanșat procedura prin care erau desemnați cei 13 membri ai Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, iar în 6 iunie 2014 a avut loc votul pentru desemnarea celor doi reprezentanți ai salariaților în Consiliul de Administrație al Radioului public.

Sindicatul SUS-Radio România s-a prezentat, atunci, cu următorii candidați: Cristian Pîrvulescu, președintele de onoare al Asociației Pro Democrația, Adrian Moise, președintele sindicatului SUS-Radio România și reprezentant ales al salariaților în CA al SRR în perioada 1999-2014, Teodora Stanciu, realizatoare de emisiuni la Radio România Cultural și președinte al Asociației Ziariștilor Independenți din România, Elena Jipescu, coordonator la Radio România Internațional, și Iulia Lev Niculae, regizor tehnic de emisie la Radio București FM.

Conducerea executivă a Radio România a permis, doar în mod selectiv, accesul persoanelor de a candida pentru locurile de reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie, locuri prevăzute de Legea 41. Întregul proces de alegeri a fost viciat nu numai prin îngrădirea accesului la alegeri a candidaților menționați, cât și prin numerotarea buletinelor de vot, astfel că se putea identifica, în mod facil, ce a votat fiecare salariat. Prin aceste acțiuni, Ovidiu Miculescu, în calitate de Director General, a favorizat pe Nicoleta-Viorica Balaci și pe Adrian Doroș (doi membri din conducerea Sindicatului Liber al Lucrătorilor din SRR, agreat de Miculescu) să fie aleși și să facă parte din CA al SRR.

În data de 5 iunie 2015, Curtea de Apel București a hotărât, cităm:

Anulează art. 1-5 din Regulamentul privind desfăşurarea alegerilor de desemnare a candidaţilor pentru reprezentanţii salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, aprobat prin Dispoziţia Comitetului Director al SRR nr. I 23/3.06.2014. Anulează Decizia SRR – Comisia Tehnică nr. 52/5.06.2014 şi Decizia nr. 42/5.06.2014. Anulează Procesul Verbal de stabilire a clasamentului final al alegerilor, înregistrat la SRR sub nr. 112/7.06.2014. Obligă pe pârâtă la plata sumei de 100 lei despăgubiri către fiecare reclamant persoană fizică pentru încălcarea dreptului de acces în funcţii şi demnităţi publice. Obligă pe pârâtă să publice prezenta hotărâre într-un ziar de circulaţie naţională şi pe pagina sa de internet, pe cheltuiala sa. Respinge restul pretenţiilor ca neîntemeiate. Obligă pe pârâtă la plata sumei de 1100 lei cheltuieli de judecată către reclamantul Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România.

După decizia Curții de Apel, conducerea SRR nu a ținut cont de această sentință, mai mult, a depus recurs, deși se știa că nu are nicio șansă. Și aceasta doar pentru a întârzia cât mai mult decizia definitivă și a permite, astfel, celor doi așa-ziși reprezentanți, Nicoleta Viorica Balaci și Adrian Doroș, să facă parte din Consiliul de Administrație al SRR.

Sindicatul Unit al Salariaților-Radio România, prin Adrian Moise, și Federația Română a Jurnaliștilor „MediaSind” au solicitat Curții de Conturi, în anul 2015, după decizia Curții de Apel, să demareze procedurile pentru recuperarea, de la cei vinovați, a cheltuielilor făcute în urma alegerilor ilegale din SRR şi a sumelor achitate ca indemnizații celor doi membri desemnați ilegal în CA.

Este de reținut faptul că Adrian Moise, Președinte al SUS-Radio România, a sesizat Agenția Națională de Integritate (ANI), Direcția Națională Anticorupție (DNA), Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF) despre numeroase fapte ilegale și abuzive ale conducerii Radio România, multe dintre acestea fiind confirmate de instituțiile amintite, cât și de instanțele de judecată.

Având în vedere:

Sindicatul Unit al Salariaților-Radio România, solicită Parlamentului demiterea de urgență a lui Ovidiu Miculescu, a Nicoletei Viorica Balaci și a lui Adrian Doroș din fruntea SRR, precum și recuperarea prejudiciilor produse instituției, prin prezența ilegală a celor doi în Consiliul de Administrație al SRR.

Citiți și reacția FIJ din 2014.

Departament Comunicare,

Sindicatul Unit al Salariatilor – Radio România

Tel: +40.0742.068.701

E-mail: susradioromania0@gmail.com

Site: https://susromania.wordpress.com/

7 gânduri despre “Alegeri ilegale la Radio România – un grav atentat la democrație !

  1. Pingback: Fapte, nu vorbe ! | SUSROMANIA

  2. Pingback: Quod erat demonstrandum: Alegeri ilegale la Radio România – un grav atentat la democrație! (varianta pe larg) | SUSROMANIA

  3. Vaz ca „marii oameni de radio” joacă geamparale prin Thailanda…Na, ca sunt specialisti in promovarea culturii la radio! Dar unde sunt bufnitele si sobolanii din Berthelot? Intr-o vacanta prelungita. Insa in Romanica…Sa nu te oftici? Sa te tii dizidente si infierari tovarasesti la adresa genialilor profitori…pardon!, conducatori vizionari si performanti. Oare ce functii de succes / sinecuri deosebite li s-au rezervat dupa Ziua Internationala a Muncii?

    Apreciază

  4. HRISTOS A INVIAT! Bravo Adrian! Multi au dansat pe mese in Radio datorita tie, ai dovedit ca esti consecvent si vertical intr-o institutie stramba. In acelasi timp sa stii ca multi urmaresc sa-ti foloseasca realizarile facute doar de tine. Unii au fost alaturi de tine cu gandul, altii nici atat, unii s-au dezis de tine, iar acum toti incep sa-ti recunoasca valoarea ca om si lider de sindicat. Din pacate totul a fost o piesa de teatru tragica pusa in scena de catre un cameraman si nu de un regizor. S-a cunoscut lipsa profesionalismului. Taxa radio, sporul de weekend, sporul de intrare in direct, acordul redactional, sporul de conditii grele, programul de 6 ore pentru regizori, biletele de odihna si tratatment, etc, sunt pierdute. Pentru toate aceste neajunsuri murmuram trei nume (si nu sunt Sfanta Treime) MICULESCU, BALACI, DOROS. Adrian fii puternic si demasca-i pe impostori! In tine am incredere!

    Apreciază

  5. Daca asa stau lucrurile se pune problema catorva perechi de catuse si catorva multe mii de lei.
    Vai de noi…si cand te uiti cine ne-a umilit atatia ani…

    Apreciază

    • Daca ne-am lasat umiliti asta am vrut, asta am avut. Acum ce facem? Ne plecam iarasi cocoasa?
      Fricosi si lasi! Am asteptat sa lupte altii, noi ne-am pastrat locul caldut si acum ii laudam pe cei care si-au pierdut painea pentru a schimba ceva in institutia noastra. Ne-am pus in locul lor? Nu. Ii ocoleam, erau „lenesii, bolnavii psihic,etc”. Imi vine greata cand ii aud acum pe „ne facem pres”

      Apreciază

  6. Ma bucur mult, Adrian, pentru aceasta decizie finala si sa speram ca vom indrepta cumva, pe viitor, aceste grave derapaje si altele asemenea care nu au ocolit institutia noastra in ultimii ani. Succes in continuatre!

    Apreciază

Multumesc!