Maestrul Cornel Udrea, trage un nou semnal de alarma

Minune, mare minune, la concurență cu Arsenie Boca și cu alți producători de minuni: managerul care este la Radio Cluj, Bogdan Roșca, a vorbit!

… la a 4-a ediție a Târgului de Carte „Gaudeamus” de la Oradea. A îndrăznit să vorbească despre cultură – la conferința de presă – într-un limbaj tern, somnifer, neinteresant, plin de locuri comune și lipsă de inteligență. Nesimțirea acestui așa-zis manager derivă din faptul că el a alungat cultura din Radio Cluj, a desființat emisiunile culturale, producțiile radiofonice culturale, a înghețat fonoteca tezaur de literatură și artă, a suprimat 80% din programele de muzică populară, substanța vie, tradițională a acestui post de radio, care și-a construit vocația culturală cu profesioniști, timp de 63 de ani, fiind, pentru milioane de transilvăneni Școala Ardeleană Radio.

Domnule Președinte Director general Georgică Severin: chiar dacă acum îndepliniți o funcție interimară, trebuie să știți, înainte de a începe acest turneu de bun-simț și pe la studiourile teritoriale, că situația acestora este gravă, se află în colaps, din cauza experimentului Miculescu, care a distrus tot ceea ce făcea din aceste radiouri credibilitate, rating și consolidare de sentimente sociale teritoriale.

Da, este un adevăr: transilvănenii, înstăriți intelectual și de la oraș și de la sat, ascultau, cu osebire Radio Cluj, pentru că le satisfăcea doleanțele spirituale, etice și, de aceea, ceea ce se întâmplă acum, aici, este distrugerea inconștientă, masivă, cu o răutate provenită din mediocritatea aflată la decizie, a postului de radio în limba română, numit Radio România Cluj.

Managerul amintit nu este un om ca toți ceilalți: Doamna Anca Bica Bălălău, de la Radio Reșița, se entuziasma, în ultima sâmbătă a anului 2016: „Să cunoaștem un om făcut din praf de stele – Bogdan Roșca, managerul Radio România Cluj”. Trecând peste formularea șchioapă gramatical, să recunoaștem că n-am știut până acum cine se află lângă noi. Dumnealui ne-a făcut praf și pe noi, atunci când ne-a prezentat temelia principiilor sale intelectuale, cele care diferențiază oamenii: „unii care sunt făcuți din praf de stele și ceilalți, care sunt făcuți din pământ”. Iată cum Ecleziastul primește un upercut serios atunci când afirma: „Pământ ești și în pământ te vei întoarce!”.

Este firesc și explicabil faptul că, în această situație, managerul investit astral nu cunoaște limba română, a dovedit-o de multe ori, și aș vrea, dacă se poate, să-i dau o dictare de gradul III, pentru clasa a VII-a, ca să vedeți și Dumneavoastră, domnule Director, cine conduce, cu înțelepciune și bogăție semantică la purtător, cel mai important post regional de radio, aparținând SRR.

Ipochimenul este plagiator al lucrării de licență, nu s-a afirmat cu nimic înainte de a fi manager, în fonotecă nu se află nici un material relevant al acestuia și nici nu este autorul vreunei producții radiofonice de păstrat și nici nu are vreo activitate ziaristică ori prezență notabilă la vreo manifestare culturală în Cluj și în teritoriul arondat.

În baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de ordin public, și al Legii avertizorului de integritate (Legea 571/2004) stau la dispoziția oricui dorește, dar mai ales a Dumneavoastră, domnule Președinte Director General, pentru a vă oferi, cu documente, cu fapte concrete, situația de fapt a acestei instituții media de limbă română, în Transilvania, aflată în pericol și într-o vrie accentuată.

De mai mulți ani încerc să prezint acest pericol, dar nimeni din Consiliul de Administrație, cu atât mai mult fostul director, nu au dat atenție semnalelor și avertismentelor, nu numai ale mele, dar și ale altora, oameni din media.

Cum putem să justificăm ținerea acestui individ într-o funcție plătită cu 189.140  lei (15.762 lei/lună) în 2015, mai mare cu 60% față de 2014, din cauza căruia SRR a fost obligată să plătească peste 100.000 euro în conflictele de muncă ajunse în instanță, tot el fiind motorul principal al plecării din redacția Radio România Cluj a 10 oameni?

Acest om vorbește despre cultură, despre necesitatea lecturii, când, în 2016, în 15 iunie, la Radio Cluj nu s-a pomenit un cuvânt despre Eminescu?

Cornel Udrea

Președinte de Onoare  al Târgului de Carte „Gaudeamus” la Cluj-Napoca (2005 și 2012),

fost angajat la Radio Cluj, ziarist, scriitor

Nota: Toate drepturile de autor ii apartin maestrului Cornel Udrea.

4 gânduri despre “Maestrul Cornel Udrea, trage un nou semnal de alarma

 1. PRAFUL DE STELE a reusit performanta de a face PRAF un post de radio. Audienta Radio Cluj tocmai arata ca PRAFUL s-a ales de radioul condus de aceasta minte sclipitoare. Pe langa angajatii de valoare alungati de pupil, acest geniu al radioului a reusit sa alunge si vreo 30 000 de ascultatori numai in ultimele 3 luni prin angajarea fara concurs a unor prieteni non valori, fara nici o legatura cu microfonul iar incercarile disperare de a-si pastra functia si salariul nesimtit, l-au dus pana acolo incat a ordonat unei slugi sa o aduca invitata saptamanala in emisiune pe sotia liderului clujean de la partidul care mai spera sa il sustina.

  Apreciază

 2. Ha, Ha, Ha,
  Când ateriza într-un Porche la Televiziunea Terra Sat, nu știu dacă ii trecea prin cap Leurei Geonea ce mare vedeta va ajunge! Calcand peste cadavre, peste fotolii, peste birouri etc. Eu am o singura întrebare: știe, oare, Domnul Director General Interimar, Georgica Severin, ca, așa cum a sesizat ActiveWatch: Un director al Radioului public garantează pentru un primar infractor?
  Adică, Directorul Studioului Regional Radio România Reșița, Laura Sgaverdea, a depus în fața instanței un document ce poartă antetul SRR în care-si exprimă sprijinul pentru primarul Reșiței, judecat pentru fapte de corupție și ulterior condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru luare de mită? Adică, se folosește de funcția sa și de prestigiul instiției pentru a sprijini un politician infractor?

  Nu mai întreb de aranjamentele de licitatii pentru pajisti de când era la APIA. Ca de la APIA a ajuns sefa la radio! Noroc ca s-au desfiintat CAP-urile!

  Apreciază

 3. Chiar asa s-a intamplat la Resita? Eu cred ca Georgica Severin prin atitudinea avuta a vrut doar sa disimuleze protejarea managerului profesionist si performant din Caras Severin.

  Apreciază

 4. Succesuri cat cuprinde, pe ramură, în stația sgaverdiană! Pe surse, am aflat că managerul Radio Reșița, extraordinara și plenipotențiala Laura Sgaverdea, a avut două zile fabuloase: procesul cu Sergiu Taban și vizita directorului general interimar Georgica Severin, caruia a încercat să-i arunce praf de stele în ochi, ca sa fiu în ton cu Maestrul Cornel Udrea.
  Marți, s-a judecat o nouă faza a procesului intentat de LS și Radio Reșița împotriva ziaristului Sergiu Taban și a publicatiei on-line Reper24 din Reșița. Ar fi trebuit să fie faza pe institutii și Radioul Regional sa aducă argumente solide, de vreo 30.000 de euro, în favoarea acuzației de defaimare a postului public de către Reper24, care, amintesc pentru necunoscatori, a preluat un articol din Ziua News în care se facea vorbire despre posibila afăciuri între condamnatul Miculescu și pupila acestuia de la Reșița în încercarea de mutare a sediului radioului în… aer liber, adicatelea la un teatru de vara dezafectat. Deși a fost pe scările Judecătoriei, LS nu a intrat în sala de judecată. A trimis doar avocata și… un martor, care sa confirme prejudiciile reclamate de managerița de Reșița. Sursele spun că martorul a vorbit o oră, dar concluzia este asta: paratul Sergiu Taban este unul dintre cei mai buni jurnaliști din Caraș-Severin care a fost obligat sa plece din radio de către reclamanta. Articolele semnate de ST șanț foarte bine documentate și exacte și i-au ridicat martorului indoieli cu privire la probitatea morala și profesională a reclamantei, care l-a adus, ba mai mult, întrebat dacă ar fi posibil ca LS sa deruleze în radio fapte de natura penala, martorul a răspuns: în ziua de azi e posibil orice! Procesul s-a amanat pentru septembrie când Radio Romania, respectiv conducerea SRR trebuie să-și de avizul pe interogatoriul depus la dosar de către parat.
  Întâlnirea lui Georgica Severin cu ,,famglia,, Radio Resita a fost scurta. Noul director general interimar le-a spus resitenilor amortiti de situarea de patru ori consecutiv în fruntea piramidei audienței, ca a ascultat postul, pe drum, de la Craiova la Resita. ,,Rar mi-a fost dat sa ascult un produs jurnalistic mai inept decât cel pe care l-am auzit la RR,,, ar fi spus GS. Negra la fata, LS l-a întrebat dacă, totuși, nu are și o remarca pozitiva la adresa continutului. ,,Ba da! Drumul a fost bun, soare, plăcut, Dunarea în stânga…,, ar fi spus Vizitatorul. ,,Cu toate astea, noi suntem pe primul loc în audiente,,, s-a ratoit managera de top! ,,Doamna, eu nu cred în audiente și prefer sa am 3-4 puncte mai puțin, dar un produs de calitate nu ca acela pe care l-am ascultat la RR,, i-a tăiat-o Vizitatorul. Faptul ca RR emite un produs după chipul și asemanarea manageruklui de top, adică ambalaj gol pe dinauntru, nu este nou. La ultima sa vizita la Resita, condamnatul OM, care nu e totuși prost, le-a spus resitenilor ca se aud bine, au muzica, dar trebuie sa livreze și CARNE! Managera nu a înțeles, dar și-a plătit datoriile către Mona-Lisa!
  Vizitatorul le-a spus ca dorește sa asculte părerea angajatilor. Doi, dintre cei mai zeloși, s-au ridicat și au spus ca RR este singurul loc de munca în care vin cu plăcere și managera nu este doar sefa ci o prietena, sora, mama, bla, bla… Cineva a întrebat dacă va primi un Like pe articolele senzationale, de la GS. Acesta a spus NU! Nemulțumirea unei angajate s-a abatut asupra Agentiei RADOR considerată foarte salba! Vizitatorul i-a spus ca, în opinia sa este chiar ,,bunicica,,!
  Cât despre teatrul de vara, noul sediu visat de managera de pe Barzava, când a auzit care sunt cheluielile pretinse, GS a întrebat-o de ce nu s-a gândit sa construiască o clădire noua, de la zero, pe banii pretinsi.
  Cam asta, pe scurt, spun sursele, despre Resita. Evident, rămân aceleași probleme ca la Cluj: deprofesionalizare, pile, hartuirea angajatilor, desfiintarea identitatii locale a postului, scoaterea din grila a unor emisiuni cu tradiție și despre tradiții etc. Cât despre romanii din Banatul sarbesc, ce sa mai vorbim?

  Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s