Ce se întâmplă cu Consiliul de Administrație al Radioului public

Dacă acum două săptămâni salariații din Radioul public erau anunțați că Parlamentul a declanșat procedura privind desemnarea reprezentanților in CA al SRR din partea partidelor politice din Parlament (8 persoane), Președinție (1 persoana), Guvern (1 persoana), Grupul minorităților naționale (1 persoana) și doi reprezentanți ai salariaților aleși prin vot secret. Deci 13 persoane care vor deveni titulari și 13 persoane care vor fi supleanții celor numiți in CA.

Ce s-a întâmplat între timp?

Guvernul Grindeanu a fost lovit razant de o moțiune de cenzură, prima de acest fel din istoria modernă a României (PSD și-a aplicat un fel de „hara-kiri” sau „seppuku” propriului Guvern), iar Dragnea a ieșit victorios, scoțând din joben pe Tudose.

Prioritatea „zero” a lui Dragnea este clar că a devenit numirea Guvernului Tudose. 

Radioul public ar fi trebuit sa primească ieri votul pentru noul CA al SRR, conform adresei primita de la Parlament în data de 13 Iunie 2017.

Așa că există teoretic, câteva variante:

1. După votul din Parlament și jurământul în fața presedintelui Iohannis, Guvernul va fi investit.

Dacă acest fapt se va întâmpla astăzi sau mâine, există posibilitatea ca vineri propunerile de membri in CA al SRR sa fie audiați, votați și să se depună jurământul acestora in plenul Parlamentului.

2. După votul din Parlament și jurământul în fața presedintelui Iohannis, Guvernul va fi investit dar se va termina sesiunea parlamentara și se intra de la 1 Iulie în vacanță parlamentară până la 1 Septembrie 2017.

Există varianta unei sesiunii extraordinare convocată de Biroul permanent al Parlamentului pentru una sau două zile, săptămâna viitoare, astfel s-ar rezolva audierea în Comisiile pentru Cultură și Media și votarea noului CA al SRR, în plen.

3. După votul din Parlament și jurământul în fața presedintelui Iohannis, Guvernul va fi investit, se va termina sesiunea parlamentara și nu va fi convocată o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului, până la 1 Septembrie 2017.

Dezavantaje pentru SRR:

– Radioul public va avea în continuare pe Georgică Severin ca director general interimar dar nu va putea aproba achizițiile publice prevăzute în PAP (Planul de achiziții publice) și in PI (Planul de investiții), aprobat deja de fostul CA al SRR.

– Conform procedurilor stabilite de legea achizițiilor publice, de normele interne ale SRR, există neșansa să nu putem finaliza până la 31 Decembrie 2017 achizițiile publice, cu valori de peste 100.000 €, pierzând astfel banii alocați de la bugetul de stat.

– Nu se poate acorda participarea la profit a salariaților pentru că legea Codul fiscal prevede expres aprobarea acestuia numai de către Consiliul de Administrație.

– Nu se pot face angajări în locurile de muncă unde salariații au ieșit la pensie sau au plecat cu acordul părților.

Vă reamintesc că la 31 mai 2017, conform răspunsului primit de la SRR, mai erau 2053 salariați cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată și determinată.

– Angajările în această perioadă sunt limitate la perioada mandatului directorului general interimar, conform legii 41/1994.

Mă limitez la aceste câteva considerente, pe care eu le consider importante pentru bunul mers al Radioului public, așteptând decizia factorilor politici.

Pe curând,

AV Moise

7 gânduri despre “Ce se întâmplă cu Consiliul de Administrație al Radioului public

  1. Pingback: Radioul public între decizia lui Dragnea și a CCR-ului | SUSROMANIA

  2. Ati putea clarifica OFICIAL (adica cu documente, nu cu raspunsuri de la HR-Negulescu) daca FURDUI MARIUS a fost angajat LEGAL, mai precis daca avea documetele OBLIGATORII LA ANGAJARE. E vorba de mult vehiculatul zvon cum ca nu ar avea studii supereioare ceea ce ar face ILEGALA angajarea lui ca director SRR.

    De asemenea, care e situatia celebrissimei CERASELA RADULESCU care continua sa suga seva SRR de la Cluj. Cum e posibil asa ceva, o fiiinta ca ea sa fie angajata???

    Apreciază

    • Bai Moise, lasi special comentariile astea? Hai sa vedem ca Google a fost amendata pe motoarele de cautare. Sa vedem daca te mai indexeaza la cautari. Mi-e scarba de tine si de boii care scriu pe jegul asta de blog. N-ati muncit niciodata, nenorocitilor! Niste parveniti care stau si sug bani negri ! Nu o sa ajungi in CA!

      Apreciază

  3. As vrea sa pun in discutie punctul 4 de la dezavantaje, respecitv: ” Nu se pot face angajări în locurile de muncă unde salariații au ieșit la pensie sau au plecat cu acordul părților.”
    Domnule Director general, cum este posibil ca cel putin doi pensionari/pensionabili (Constantin Puscas si Gheorghe Bleau) sa ramana in functii/sa fie contractati dupa varsta de pensionare, in conditiile in care Radioul public are MARE nevoie de resuscitare organizatorica, inclusiv prin schimbarea unor personaje care s-au legat cu lanturi (de aur) de birouri si fotolii manageriale? Perpetuarea unei astfel de practici nu poate sa conduca decat la speculatii la fel de MARI. Poate reflectati…

    Apreciază

Multumesc!