Despre CCM – partea I

Stimati colegi,

In primul rand vreau sa va urez sa aveti multi ani cu sanatate si impliniri pe masura gandurilor voastre.

Multi salariati mi-ati semnalat ca ati avut (aveti) multe asteptari si ca sunteti suparati in ceea ce priveste ”negocierea noului CCM”.

Pentru ca SRR este o institutie publica, finantata din bani publici (Bugetul statului 99%) si pentru ca exista un interes public privind buna functionare a acestui serviciu, la solicitarea salariatilor din Radio, as vrea sa lamurim mai multe aspecte.

I.) Noul CCM al SRR, valabil din data de 16 decembrie 2018, a fost negociat intre reprezentantii Angajatorului SRR si reprezentantii Sindicatului Liber al lucratorilor din SRR (SLLSRR).

Din partea Angajatorului au fost urmatorii reprezentanti, desemnati direct de PDG:

  1. Constantin Burloiu – copresedinte (Dir. Tehnic),
  2. Elena Borcea – membru (Dir. Economic),
  3. Mariana Milan – membru (Sef Serv. Juridic)
  4. Florin Brusten – membru (Secretar general al Dep. Studiouri Regionale)
  5. Bogdan Negulescu – membru (Dir. Management Organizational)
  6. Eduard Nicolau – membru (Dir. Resurse Umane)

Din partea SLLSRR au fost urmatorii reprezentanti:

  1. Marius Pentelescu – copresedinte (un fel de presedinte interimar, salariat la Radio Timisoara)
  2. Nicoleta Lupascu – membru (salariata la Radio IASI),
  3. Florina Constantin – membru (salariata la Dir. Formatii Muzicale),
  4. Marian Barbu – membru (salariat la Radio Craiova, zis si ”eu sunt trei”),
  5. Mihai Maiorescu – membru (salariat la Radio Tg. Mures),
  6. Alin Pop – membru (salariat la Radio Cluj).

Chiar daca SLLSRR mai are doar 400 de membri si in instanta ei trebuie sa-si demonstreze legalitatea, in momentul in care au inceput negocierile acesta era singura formatiune sindicala care avea o hotarare de sindicat reprezentativ care ii permitea negocierea CCM, desi contestat in instanta (vezi aici).

Precizez ca nici Moise nici Basarabescu nu au facut parte din aceste negocieri, sub nicio forma. Rezultatele acestor asa zise negocieri le-am aflat doar dupa finalizarea acestora, ca si voi.

Salariatii SRR sunt impartiti in mai multe sindicate ori foarte multi nu sunt sindicalizati (adica neinscrisi in sindicat), aproximativ 950.

Din pacate, chiar daca am facut numeroase apeluri catre salariatii din Radio (vezi aici) de a lua atitudine si de a se inscrie intr-o singura organizatie, acestia nu si-au urmarit propriul interes si au lasat ca in continuare SLLSRR sa negocieze in numele lor iar ca rezultat, sa le piarda in continuare din drepturi.

In data de 23 septembrie 2018, SUS-Radio Romania, a facut un apel (vezi aici) la toate sindicatele ce activeaza in SRR.

In data de 28 septembrie 2018, a avut loc intalnirea intre reprezentantii sindicatelor si unde s-a hotarat (vezi aici):

Urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanții Blocului Național Sindical și cu președintele Costin Dumitru, s-a luat decizia ca Federația Sindicatelor din SRR să se afilieze la BNS și să obțină sprijinul confederației pentru obținerea reprezentativității la nivel de sector Mass Media și Cultură și negocierea noului CCM la nivel de SRR.

Totusi, acest demers, in conditiile lipsei unei hotarari judecatoresti nu a dat dreptul FSSRR sa negocieze noul CCM, in numele vostru.

Concluzia intalnirii:

  1. Așteptăm ca și celelalte sindicate care au membri în SRR să răspundă într-un fel apelului, fie că resping ideea unificării mișcării sindicale din Radio, fie că sunt de acord cu ea.
  2. Așteptăm ca salariații care nu sunt membri de sindicat din SRR să-și asume resposabilitatea de a se implica în activitatea unui sindicat deoarece legea este foarte clară: doar sindicatul sau organizația sindicală reprezentativă poate negocia Contractul Colectiv de Muncă.

Din pacate, foarte multi salariati din Radio nu au raspuns apelului si au ramas in afara miscarii sindicale, fara sa se implice.

Negocierile noului CCM survin dupa ce in CCM din trecut (negociat de catre acelasi SLLSRR condus in acel moment de catre Nicoleta Viorica Balaci,) s-au pierdut o serie de drepturi (programul de 6 ore la regizorii tehnici, schimbarea brutala a unor functii, numarul de zile suplimentare la CO, majorarea salariului minim din SRR cu 40%, decontarea biletelor de odihna si tratament, etc).

Intr-adevar pe masura ce timpul a trecut, salariatii nu numai ca nu au mai beneficit de drepturile prevazute in trecut dimpotriva, nu au mai obtinut nimic.

Cei care vreti sa consultati noul CCM la nivel de SRR, o puteti face accesand portal.srr.ro, unde introduceti user-ul si parola personala.

Daca nu aveti inca user si parola, solicitati in scris conducerii, sa va puna la dispozitie.

Pentru cei care nu aveti acces la calculator legat la internet, solicitati conducerii directe, sefului dvs, sa va puna la dispozitie un CCM, pe suport hartie si care ar trebui sa se afle la secretariatul oricarui compartiment din SRR, fie ca este la Timisoara, Iasi, Constanta, Resita, Craiova, Cluj sau la sediul Central din Bucuresti.

Cu stima,

AV Moise

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s