Bugetul Radio România, din ce în ce mai mic. ”Mulțumim, Liviu Dragnea!”

Din anul 1928, Radioul public, această instituție, pentru că nu este o fabrică sau o întreprindere, a fost gândită să fie în primul rând, un mijloc de informare și apoi acela de a face educație, de a culturaliza ascultătorii, de a le oferi divertisment de calitate și pentru a le prezenta viața politică, economică, socială, culturală, așa cum este ea, fără distorsiuni, manipulări sau cenzură.

Radioul public a trecut prin multe, a fost parte și a consemnat istoria interbelică, pe cea a razboiului, venirea la putere a comuniștilor, alungarea Regelui Mihai din țară, instaurarea comunismului, dar și pe cea de după data de 22 decembrie 1989, a Revoluției, venirea minerilor în București, căderea atâtor Guverne, intrarea în NATO, aderarea la UE, precum și pe cea recentă, Incendiul de la Clubul Colectiv (30 oct 2015), demisia Guvernului Ponta (4 noiembrie 29015), venirea la putere a lui Liviu Dragnea, Ordonanța 13/2017, demiterea lui Ovidiu Miculescu (26 aprilie 2017), investirea Guvernului Dăncilă, încarcerarea lui Liviu Dragnea (27 mai 2019), căderea Guvernului Dăncilă, realegerea în funcția de Președinte al României a lui K.W. Iohannis, numirea Guvernului Orban, adoptarea Bugetului de venituri și cheltuieli al României pentru anul 2020, promulgarea BVC de către Iohannis,…

Din 1 februarie 2017, de când Dragnea a hotărât ca taxa Radio și Tv să fie eliminate, pe lângă cele 100 de taxe (sumă rotundă!!!), Radioul public i-a mers din ce în ce mai prost!

Deși Radioului i-au fost promiși bani (Liviu Dragnea) pentru buna funcționare și dezvoltare (480 mil. lei), din anul 2018, ei au fost din ce în ce mai puțini.

Pentru anul 2020, Ministerul Finanțelor, sub presiunea deficitului bugetar moștenit de la Guvernul PSD, a stabilit o alocație de 377 mil. lei, cu mult sub nevoile de funcționare și de dezvoltare normală a SRR.

Având în vedere acest aspect, Consiliul de Administrație al SRR, a fost nevoit să împartă ”sărăcia”, încercând să nu diminueze drepturile salariaților și să asigure funcționarea normală (dacă se poate spune așa!), a tuturor posturilor de Radio ce emis sub sigla Radio România, în intern dar și pe extern.

În data de 21 ianuarie a.c., Președintele-Director General al SRR, a invitat toți membrii CA la o ședință informală în care să discutăm, să analizăm și să propunem cele mai bune soluții pentru ieșirea din acest impas financiar.

După mai multe ore de discuții, aș putea spune constructive, s-a ajuns la soluția că se pot majora anumite capitole dacă se vor tăia de la un capitol, anume, cheltuiala cu semnalul radio (SNR).

A rămas ca singura sursă de unde se poate tăia este de la cheltuiala cu SNR.

Astfel, se vor tăia ultimele două luni de cheltuială cu SNR (așa cum a fost și în anul 2019!!!) și vom face demersuri ale întregului CA pentru obținerea acestor bani la rectificarea bugetară din vară.

Având în vedere aceste aspecte, Gabi și cu mine am propus următoarele amendamente:

Solicitare catre CA al SRR amendamente BVC 2020

1.+2. Propunerile noastre privind acordarea pentru toți salariații SRR a voucherelor de vacanță precum și a primelor de Paște, Crăciun și ziua Radioului, în cuantum net de 2230 lei (salariul minim pe SRR), a fost votat în unanimitate de Consiliul de Administrație.

Pentru punctul 3. din solicitare, urmează să se facă o analiză foarte serioasă, cu o evaluare care să țină cont de aportul fiecărui salariat, de vechimea în SRR, de inechitățile din cadrul compartimentului dar și în raport cu alți colegi cu posturi/funcții similare din SRR, de timpul scurs de la ultima negociere individuală, de evaluarea anuală, etc. și în funcție de situația și disponibilitățile financiare să se facă aceste majorări individuale. 

Pentru punctele 4, 5 și 6, având în vedere faptul că BVC pentru anul 2020, vizează cifre concrete, solicitarea noastră o vom reitera pentru a se transpune în realitate, cât mai curând posibil și cu sprijinul nemijlocit al colegilor din CA al SRR.

În plus, peste cele scrise în solicitarea noastră, am mai propus majorarea cu 200.000 lei a fondului de ajutoare sociale. Acestea nu se vor mai acorda dacă ești prieten cu cei din conducerea sindicatului, încă la ”putere” în Comisia Paritară, ci toate documentele vor fi analizate din punct de vedere medical de un cadru medical, adică pe bune! Cei care au probleme și se încadrează în reglementările privind bolile cronice sau acute, accidente, etc, vor fi susținuți  financiar din bugetul SRR.

În legătură cu punctul 7., în maxim 2 săptămâni, se va concepe un draft de memoriu pe care îl vom discuta și aproba în următoarea ședință de CA, în prima jumătate a lunii februarie 2020.

Doamne ajută!

AV Moise

Un gând despre “Bugetul Radio România, din ce în ce mai mic. ”Mulțumim, Liviu Dragnea!”

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s