Managerul Laura Sgaverdea, regizorul de la Radio Reșița

La ședința organizată anul trecut de PDG cu salariații și membri ai Consiliului de Administrație al SRR, am aflat câteva din problemele cu care se confruntă salariații de la Radio Reșița.

Factorul determinant era Laura Sgaverdea – manager la Radio Reșița.

Salariații au început să facă publice problemele cu care se confruntau și au trimis la București plângeri și memorii.

După cum știți, singurul sindicat care a avut și are curajul și determinarea de a divulga fapte grave, ilegale, dar și să acționeze în apărarea drepturilor și libertăților membrilor săi a fost și este Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România, adică SUS-Radio România.

Având în vedere notorietatea de care se bucură SUS-Radio România, salariații de la Radio Reșița au considerat că sindicatul nostru a demonstrat în timp că este incoruptibil și au decis să se înscrie, devenind membrii cu drepturi depline.

La solicitarea noilor membri de sindicat de a avea o întâlnire cu conducerea SUS-Radio România, s-a deplasat la Reșița o parte din conducere, inclusiv reprezentantul salariaților în CA al SRR, Adrian Moise.

Întâlnirea a avut loc într-un spațiu deschis, după orele de program și a ținut aproape 6 ore.

Au venit aproape toți membrii de sindicat.

Se putea lesne observa câte o lacrimă în colțul ochilor, un tremur al vocii dar și o determinare în a spune tot ce au pe suflet în legătură cu situația din ultimii ani de muncă, devenită o povară.

Pe rând, fiecare salariat ne-a declarat că s-a confruntat în decursul anilor cu un comportament abuziv asupra lor de către managerul Laura Sgaverdea.

Intenționat, aceasta, în mod repetitiv, având ca scop dominația sa ca șef, a început să facă presiuni.

Fiecare salariat, într-un context privat, fără a avea martor, pe un ton prietenos la început, dupa care vocea și tonul deveneau din ce în ce mai amenințătoare și impunătoare, managerul Laura Sgaverdea inducea ideea de stăpan pe viața subordonaților și a familiilor acestora, ca și cum vorbea unor argați, slugi la stăpân.

În unanimitate ne-au spus că acest comportament, a cauzat în timp majorității salariaților traume psihice, vulnerabilizand astfel personalul angajat al Radio Reșița, neștiind că fiecare în parte este o victima.

Se ajunsese la un dezechilibru al relațiilor între colegi, fiecare dintre aceștia crezând că numai lor li se întâmplă, se ascundea unul față de celalalt și chiar se prefăceau  că există armonie la locul de muncă, că sunt o echipă iar managerul le este, culmea, chiar cel mai bun prieten.

Din cauza terorii psihice la care au fost supuși, de teamă să nu fie dați afară de la Radio, izolați de către ceilalți ori să fie excluși de la diverse acțiuni/ evenimente, salariații începuseră să joace un rol de falsă fericire, de falsă multumire, al unei false echipe unite condusă de un ”super” și performant  manager pe care oricine și l-ar fi dorit.

Într-un abuz continuu, ei au fost obligați psihic să-și afirme credința și iubirea față de  managerul lor, și să facă public acest lucru, chiar dacă în sufletul lor, erau măcinați și torturați de o durere nespusă.

Frica le era strecurata zilnic! Picătura cu picătură, ceas de ceas, zi de zi! Picătura chinezească se instalase în viața lor!

Expresia următoare este elocventă:

Dacă nu faci ………, tu si barbatul tău (nevasta ta), veți fi dați afară de la locul vostru de muncă și voi aranja ca nicăieri în Caraș Severin să nu mai fiți angajați și să deveniți muritori de foame!

Ca o metaforă putem spune că managerul Laura Sgaverdea are veleități regizorale native. Păcat însă că piesa este una psiho dramatică iar personajele sunt chiar salariații care își trăiesc propria viață, la Radio și nu la Teatrul MIC!

Declarațiile salariaților de la Radio Reșița sunt foarte dure și pe alocuri șocante, doamna Sgaverdea recurgând la tehnici ce ne sunt cunoscute nouă, celor de la București, tehnici folosite și de către fostul președinte Ovidiu Miculescu.

Să nu uităm că între aceștia a existat o relație apropiată, probabil că stilul dictatorial de lucru dar și cel regizoral i-au apropiat, nu numai interesul personal. Să ne aducem aminte cum Ovidiu Miculescu a devenit cetățean de onoare a Reșiței (vezi aici).

Managerul unui post public regional de radio ar fi trebuit să realizeze o coeziune și o stabilitate în rândul oamenilor, nicidecum o dezbinare.

SUS-Radio România este solidar cu noii săi membri și va face orice demers pentru eliminarea bullyingului și abuzului de la Radio Reșița și de oriunde vom avea sesizari că se întâmplă astfel de fenomene.

SUS-Radio România

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s