Stimați colegi,
Din păcate, pandemia ne-a împiedicat să vă informăm așa cum v-am obișnuit prin filmulețele după fiecare ședință de CA.
În spiritul transparenței, așa cum am promis, vă informăm despre ședința ordinară a Consiliului de Administrație al SRR, din data de 27 august 2020, ce a avut loc prin sistem videoconferință.
Ordinea de zi a fost următoarea:
A. Proiecte de hotărâri
- Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Planului de Investiţii al SRR pentru anul 2020
- Proiect de hotărâre privind încheierea unui Acord de colaborare între SRR și ABU pentru participarea la un proiect anual de coproducție radiofonică.
B. Decizii: –
C. INFORMĂRI
1. Raportul de activitate al consilierului de etică.
2. Solicitare informații din partea Sindicatului Salariaților din Radio Romania.
D. ANALIZĂ – PROPUNERI ALE MEMBRILOR CA / DIVERSE
1. Propunerea domnului Adrian Moise de redenumire a studioului de emisie „Antena Satelor” în „Antena Satelor – Gheorghe Verman”.
E. MONITORIZĂRI
1. Raport de monitorizare privind echilibrul politic în emisiunile de ştiri pentru luna iunie 2020.
Înainte de votarea ordinii de zi am solicitat trecerea punctului D1, de la analiză, la punctul A3 (proiecte de hotărâri).
Votul a fost: unanimitate.
Înainte de a trece la discutarea fiecărui punct de pe ordinea de zi, PDG a prezentat situația privind demersul pe care la făcut SRR către Guvernul României, privind suma de bani necesară acoperirii cheltuielilor cu plata lunii decembrie 2020 către SNR.
Deși s-au făcut numeroase demersuri din partea SRR și s-au primit răspunsuri pozitive că vom avea asigurată plata către SNR, urmare unui raport despre o falsă situație a SRR (din punctul meu de vedere cu date care nu au legătură cu realitatea!), Guvernul a retras propunerea de rectificare bugetară pentru SRR.
În concluzie, am ajuns în situația de anul trecut în care SRR era nevoită să facă acte adiționale la contractul cu SNR, lună de lună.
Pe surse (99% sigure!), am aflat la prima mână, că la scrierea acelui raport au conlucrat două doamne, amândouă din Radio, chiar daca raportul a fost asumat și semnat de altcineva.
- A1) Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Planului de Investiţii al SRR pentru anul 2020.
Urmare a Notei de fundamentare semnată de Managerul RRA și Administratorul Șef, privind completarea necesarului de geamuri termopan pentru cabinele T32, T33, T34, T35, T43 și T47 (9 ferestre), s-a solicitat completarea capitolului respectiv cu suma de 45.000 Lei ( fără TVA).
Să nu uităm că la solicitarea colegilor care lucrează la Camera Știrilor de la etajul 3 din Clădirea SRR, Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România a solicitat conducerii SRR rezolvarea acestei probleme (vezi aici).
Vot: unanimitate.
- A2) Proiect de hotărâre privind încheierea unui Acord de colaborare între SRR și ABU pentru participarea la un proiect anual de coproducție radiofonică.
În Nota de fundamentare transmisă de Serviciul Relații Internaționale se menționează că:
”Vă informăm că Uniunea Radiodifuzorilor din Asia – Pacific (ABU) şi-a manifestat interesul pentru participarea SRR la un proiect anual de coproducţie radiofonică privind drepturile omului, dedicat în acest an dreptului la sănătate.”
În Protocolul de colaborare ABU precizează:
- Campania radio ”Drepturile omului la sănătate” derulată de ABU este o inițiativă comună a ABU și MBC Korea pentru a sensibiliza audiența în legătură cu drepturile la sănătate în regiunea Asia –Pacific.
- ABU dispune de abilitățile necesare și experiența și se angajează să ofere suport, coordonare și planificare Membrului participant.
- Membrul participant dorește să participe la Campania 2020 Drepturile Omului la Sănătate (numită în continuare CAMPANIE) prin producerea de până la cinci clipuri audio de 60 de secunde legate de drepturile omului la sănătate din țara respectivă (numit în continuare Clip).
Având în vedere că Protocolul dintre SRR și ABU nu presupun costuri din partea SRR (doar cedarea unor drepturi de autor pentru partea de gingle) ci reprezintă chiar o formă de promovare a SRR și a României în zona Asia, prin intermediul Radio România Cultural, Consiliul de Administrație a votat pentru.
- A3) Propunerea domnului Adrian Moise de redenumire a studioului de emisie „Antena Satelor” în „Antena Satelor – Gheorghe Verman”.
Această propunere a venit în urma decesului celui care a fost Gheorghe Verman – fost reprezentant al salariaților în primul Consiliu de Administrație al SRR de după Revoluția din 1989, fost Director General Adjunct al SRR, inițiatorul și fondatorul Departamentului Studiouri Locale și Regionale (DSTL) precum și al postului de radio Antena Satelor, realizator de emisiuni la Radio (Iarba verde de acasă, Coloana Infinitului și De toate pentru toți sătenii) și la Televiziunea Română (Viața Satului).
Din partea Consiliului de Administrație al SRR am depus o coroană de flori și mi s-a părut firesc (așa cum au mai fost denumite și alte studiouri de emisie după numele unor figuri proeminente ale SRR) să propun ca postul de radio Antena Satelor să se numească ”Antena Satelor – Gheorghe Verman”.
Am cerut acordul lui Bogdan Verman (fiul) și al d-nei. Stănescu Verman (soție) pentru propunerea mea. Au răspuns pozitiv și s-au bucurat că numele lui Nea Gigi va rămâne aproape de Radioul public.
Am făcut un draft de Notă de fundamentare pe care i-am trimis-o lui Valentin Marin – managerul postului Antena Satelor, pentru a o înainta către Consiliul de Administrație al SRR.
După ce a citit draftul, Valentin Marin mi-a spus că nu dl. Verman este cel care a fost inițiatorul postului Antena Satelor și că nu ar fi oportun.
Am început să mă documentez și să sun persoane care au lucrat și lucrează la Antena Satelor.
Am găsit o bună documentare la Rador a colegului Răzvan Moceanu (vezi aici), preluată de mai multe site-uri de știri.
După mai multe discuții și mesaje cu Valentin Marin, mi-am dat seama că sunt câteva personaje din redacția AS care nu acceptă faptul că dacă nu era Gheorghe Verman nu ar fi existat nici postul Antena Satelor.
Hotărât și determinat să rezolv, am refăcut draftul cu propunerea ca măcar studioul de emisie al Antenei Satului să se numească ”Antena Satelor – Gheorghe Verman”.
PDG, a trimis solicitarea mea la managerul Valentin Marin pentru un punct de vedere (vezi aici).
Deși majoritatea membrilor CA erau de acord să voteze această propunere, în intervenția lui Valentin Marin din ședința CA, acesta a spus că nu este oportună propunerea, susținând ce a semnat cu bară, Clara Iancu – redactor șef.
Pentru a nu se crea o situație tensionată am rugat-o pe Ruxandra Săraru să relateze care era situația de la începutul anilor 1990, din Radio.
Așa s-a ajuns la propunerea ca studioul de emisie 37 să poarte numele Gheorghe Verman iar postul de radio Antena Satelor a pierdut ocazia să poarte numele celui care și-a dedicat viața satului și tăranului român.
Urmează ca în ședința ordinară din luna septembrie 2020, să fie pregătite documentele pentru a fi votată această propunere.
- C1) Raportul de activitate al consilierului de etică.
S-a amânat discutarea acestui Raport deoarece era în concediu de odihnă consilierul de etică – dl Șilcov Nicolae.
- C2) Solicitare informații din partea Sindicatului Salariaților din Radio Romania.
Mai nou, de când a învățat să scrie cereri în temeiul Legii 544, doamna Balaci confundă conducerea executivă a SRR, cu CA al SRR. Cu regret constatăm că doamna nu cunoaște legile chiar dacă a fost membră a unui Consiliu de administrație destul de mult timp.
Dar, sperăm, din greșeli se învață! Nu-i așa?
SSRR va primi din partea conducerii executive răspunsurile la întrebările din cererea nesemnată.
- E1) Raport de monitorizare privind echilibrul politic în emisiunile de ştiri pentru luna iunie 2020.
Este raportul care se depune la fiecare ședință a CA al SRR. Este un documente informativ care reflectă modul în care SRR își respectă misiunea de post public și echidistanța politică în toate emisiunile pe care le realizează, toate posturile Radio România.
P.S. Următoarea ședință de CA va fi în 24 septembrie 2020.
Gabi Basarabescu și Adrian Valentin Moise
Reprezentați ai salariaților în CA al SRR