Nu voi vota proiectul de buget al Radioului public!
Odată cu tăierea taxei radio-tv (1 februarie 2017, Dragnea), statul și-a asumat oficial și total susținerea financiară de la buget a celor două instituții publice de media din România.
Acum, referindu-mă efectiv la Radioul public (practic este a doua mea familie), mă întreb:
– Cum poți tu Guvern (MF) să nu susții financiar Radio România și să-i tai resursele necesare de funcționare ?
Ne aducem aminte că în perioada pandemiei, Guvernul a susținut financiar cu 200 de milioane de lei companiile private de presă. În acest timp, instituția strategică a statului român, Radio Romania, cu cea mai mare credibilitate la public, servind exclusiv interesul public, pentru care trebuiau asigurați banii de funcționare în mod obligatoriu, conform legii, a fost subfinanțată.
Cu mari eforturi și sacrificii din partea salariaților, Radio România a reușit să crească în audiență, fără a beneficia de nicio investiție, fără nicio majorare de salarii și plătind din bani proprii costurile cu materialele igienico-sanitare necesare protecției împotriva pandemiei de coronavirus.
Se tot vorbește de misiunea Radioului public, însă fără a avea salariați plătiți la adevarata lor valoare, fără a avea condiții de muncă civilizate și cu o tehnologie rămasă în urmă cu cel puțin 10 ani.
Guvernul a tot menționat că se dorește retehnologizarea și digitalizarea României.
Și Radioul public este tot România și de când tot așteptăm această retehnologizare și digitalizare!
Nu mai spunem că sediul SRR din str. G-ral Berthelot este degradat și probabil că dacă acum s-ar face o expertiza seismică, am avea o mare bulină roșie deasupra intrării principale.
Mediul politic indiferent de cine a fost dominat, a avut reprezentanți în Consiliile de Administrație de-a lungul anilor iar aceștia au cunoscut problemele cu care s-au confruntat în funcționarea instituției. Într-adevar, paradigma s-a schimbat, modul de finanțare, achizițiile și alte aspecte s-au schimbat.
Unele probleme vin din trecut și au ajuns să fie cronice.
Unii s-au crezut supermanageri și au făcut superprofit fentând legea și uitând de cei ce slujesc cu devotament Radio România (reporter, tehnician, operator echipamente radio, realizator, inginer, regizor, economist, redactor, pompier, femeie de serviciu, etc.) .
De aceea, fac un apel la reprezentanții tuturor partidelor care au trecut vremelnic prin istoria instituției să pună umărul în sprijinul Radioului public. Actionați cu toții pentru ca Radioul Public, înființat acum mai bine de 92 de ani, să nu treacă prin momentele tragice asemănătoare anului 1985!
Nu voi vota proiectul de buget trimis de Ministerul de Finanțe, tăiat cu 34,5 milioane de lei față de suma acordată în anul 2020 (buget care a fost la limita supraviețuirii).
În viziunea mea Radioul public ar trebui să arate altfel, aceasta trebuie să fie pentru statul român un pilon important al profesionalismului, echidistanței politice și corectitudinii față de publicul său, stabil economic fără a putea fi influențat, manipulat ori constrâns.
Nu vreau să cunoaștem un nou dictator care, printr-o semnătură ca a lui Nicolae Ceaușescu, să dea afară sute de salariați sau, și mai grav, să închidă Radioul public!
Cu îngrijorare dar și cu speranță, reprezentant al salariaților în CA al SRR,
AV Moise