Stimați colegi,
În ședința ordinară a Consiliului de Administrație al SRR ce a avut loc în data de 18 februarie 2021, prin sistem Zoom, s-au dezbătut următoarele puncte, astfel:
A. PROIECTE DE HOTĂRÂRI – nu au fost!
B. PROIECTE DE DECIZII – nu au fost!
C. INFORMĂRI
C.1. Raport privind participarea dlui Georgică Severin, Preşedinte Director General, la ședința Comitetului Director al COPEAM (a prezentat Dan Șanta).
Participarea PDG s-a făcut prin Zoom, nefiind cheltuieli efectuate în acest sens. Conferința anuală va fi la Sofia (Bulgaria) tot prin sistemul Zoom.
L-am întrebat pe dl Dan Șanta cât achită SRR contribuție la organizația COPEAM. Răspunsul a fost: aproximativ 3500 euro/an.
C.2. Informare privind campania de vaccinare la nivelul SRR si situatia salariatilor confirmati cu COVID-19 la data de 15.02.2021 (a prezentat Bogdan Negulescu).
De la începutul pandemiei și până la data de 15 februarie 2021, situația la SRR se prezintă astfel:
- Au fost 121 cazuri de infectare cu SARSCOV-2 din care: 95 de cazuri la sediul central și 26 de cazuri la studiourile teritoriale.
- S-au vindecat 113 salariați, 7 erau pozitivi și un coleg a decedat.
- Au fost înregistrați pe platformă un număr de 1213 salariați SRR dintre care 200 au reușit să-și facă programare pentru a fi vaccinați.
Am întrebat de materialele igienico-sanitare pentru cei care lucrează în emisie, cabine de înregistrări, pe teren, etc și dl Negulescu a răspuns că ”se acordă în urma solicitărilor venite de la șefii de structuri”.
Așa că salariații care nu mai au materiale igienico-sanitare și de protecție să solicite șefilor de structuri. Aceștia sunt obligați să le pună la dispoziție!
Propuneri de completare a ordinii de zi:
- Propunerea domnului Adrian Moise privind adăugarea punctului C3: Informare privind situația economico-financiară a Societății Române de Radiodifuziune;
- Propunerea doamnei Maria Țoghină privind adăugarea punctului C4: Informare privind stadiul elaborării Raportului anual al Societății Române de Radiodifuziune pentru anul 2020;
- Solicitarea domnului Gabriel Basarabescu privind pașii făcuți de SRR pentru accesarea fondurilor europene (D2).
C3: Informare privind situația economico-financiară a Societății Române de Radiodifuziune (a prezentat dna Elena Borcea);
Dna Borcea a prezentat o imagine preliminară a situației financiare la 31 decembrie 2020, astfel:
- Din sursele bugetare angajate și ținând cont că cei 10 milioane de lei au venit la rectificarea de la finalul lunii noiembrie, SRR a reușit un grad de acoperire de 99,8% a veniturilor.
- Se speră ca SRR să acopere deficitul creat în anul 2019 urmare a faptului că Ministerul Finanțelor ne-au luat din cont aproximativ 5,7 milioane de lei, pentru care SRR a contestat în instanță.
C4: Informare privind stadiul elaborării Raportului anual al Societății Române de Radiodifuziune pentru anul 2020 ( a prezentat dna Maria Țoghină).
Având în vedere că Legea 41/1994 prevede că Raportul de activitate se depune la Parlament în fiecare an la data de 15 aprilie și ținând cont de ultimele informații publice vizând o picare a Raportului SRR pentru anul 2019, s-au făcut eforturi din partea colectivului care lucrează la adunarea tuturor rapoartelor colectivelor din Radio ca acesta să fie gata în cel mai scurt timp pentru a putea fi luat în dezbaterea Consiliului de Administrație și pentru a fi trimis cât mai repede în Parlament.
D. ANALIZĂ – PROPUNERI ALE MEMBRILOR CA/DIVERSE
D1: Fonduri bugetare alocate SRR prin Proiectul de Buget 2021 (a prezentat dna Elena Borcea)
Despre discuțiile și negocierile purtate de SRR cu reprezentanții Ministerului Finanțelor privind Bugetul pentru SRR în anul 2021, dna Borcea ne-a spus:
- Suma solicitată de către SRR pentru anul 2021 a fost de 415 mil. lei, în care erau incluse și investițiile, absolut necesare pentru modernizarea emisiei.
- După discuții cu cei de la MF, suma acordată a fost de 342,5 milioane de lei.
- SRR a comunicat MF că această sumă nu acoperă nici măcar cele două mari categorii de cheltuieli adică, salariile și transmisia pentru toate posturile de radio ale SRR.
Urmează discuțiile din Parlament, Comisiile pentru Cultură și Comisiile pentru buget – finanțe. Din păcate, sansele sunt foarte mici, aproape zero!
Am solicitat dnei Borcea să prezinte mai multe variante de buget în cazul în care suma acordată de MF va rămâne la fel.
Am atras atenția asupra faptului că anul acesta sunt câteva acțiuni foarte importante la care SRR va participa și în acest moment nu avem soluții pentru a le finanța, cum ar fi: Olimpiada din Japonia, Festivalul George Enescu (o mare parte din bani sunt prevăzuți la Ministerul Culturii), etc.
Pentru primele două luni ale anului 2021, conform reglementărilor legale neavând buget aprobat, funcționăm cu 1/12 din bugetul anului 2020.
Sunt de acoperit cheltuieli cu funcționarea și plata utilităților, cu materialele și consumabilele, cu plata telefoniei mobile, inclusiv cu majorarea a circa 260 de salarii ale celor care au salariul mai mic decât salariul minim pe economie raportat la indicele din grila de salarizare.
D2. Prezentarea situației privind pașii făcuți de SRR de accesare a fondurilor europene urmează ca dna Mariana Milan să prezinte o situație în acest sens în următoarele zile.
Urmează ca în funcție de finalizarea Raportului de activitate al SRR pentru anul 2020, PDG să convoace o ședință extraordinară pentru a-l lua în dezbatere.
Adrian Valentin Moise
Gabriel Basarabescu
Pingback: Ședință extraordinară a CA al SRR – 9 martie 2021 | SUSROMANIA