Unificarea mișcării sindicale la Radio România

INFORMAREÎn sfârșit, după 10 ani de la lansarea primului apel către toate sindicatele, în primul rând către cele membre ale Federației Sindicatelor din SRR (FSSRR) și apoi către toate entitățile sindicale care activau la Radio în 2011, s-a hotărât și s-a demarat procedura de unificare a mișcării sindicale la Radio România.

Aducere la cunoștință!

În primul rând, informăm pe toți colegii din SRR, din teritoriu dar și din București, membri sau nemembri de sindicat, că în data de 22 iulie 2021, a avut loc o întâlnire a conducerii SRR, reprezentantă de dl Liviu Popescu – director general interimar (DGI) și reprezentanții sindicatelor ce compun FSSRR (Radio Constanța, Radio Iași, Radio Cluj, Radio Târgu Mureș, Radio Timișoara, Radio Reșița, Radio Craiova și din București, Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România).

Din cauza perioadei cu foarte multe concedii de odihnă doar unii colegi din teritoriu s-au putut deplasa la București, ceilalți au participat prin sistem online (Zoom).

Dl Liviu Popescu ne-a făcut o prezentare a situației în care se află SRR. Acesta a precizat că este numit pe o perioadă de 60 de zile, cu atribuții limitate, perioadă care expiră în 22 august, fiind în imposibilitatea prelungirii actualelor contracte individuale cu delegație, plecarea la pensie și pensie anticipată a unor salariați, insuficienta finanțare din partea Bugetului de Stat, etc).

De asemenea, dl Popescu ne-a prezentat viziunea pe care o are privind politica editorială a SRR, a realitații actuale și ce dorește să facă în acest sens în viitor precum și despre politica de personal (având în vedere situația salariilor, pregătirea profesională, managementul carierei, evaluarea salariaților, etc).

Profund interesati de viitorul tuturor, liderii reprezentanți au pus întrebări dar dl Popescu a răspuns că deocamdată este într-o situație de interimat și până nu va avea o conducere numită de Parlament (Consiliu de Administrație și PDG sau Consiliu de Administrație, Președinte și Director General), nu are cum să ia măsuri de natură a pune în aplicare viziunea sa asupra remodelării SRR.

Înainte de a începe întâlnirea cu DGI, a fost o discuție cu toți cei prezenți din partea sindicatelor din teritoriu, inclusiv din București, și subsemnatul, privind necesitatea unificării urgente a mișcării sindicale din SRR, într-un singur sindicat care să obțină reprezentativitatea la nivel de instituție, sindicat ce va putea negocia următorul CCM la nivel SRR.

Foarte important !

  1. Vă reamintim că în acest moment Contractul Colectiv de Muncă la nivel de SRR este prelungit prin efectul legii, pentru perioada în care mai există ”starea de alertă” și încă 90 de zile după expirarea acesteia.
  2. Conform deciziei definitive a Tribunalului București, Sindicatul Liber al lucrătorilor din SRR a pierdut reprezentativitatea și dreptul de a mai negocia CCM la nivel de SRR (citiți aici).

Ce trebuie făcut !

  1. Sindicatele din teritoriu vor trebui să convoace fiecare o adunare generală a membrilor săi și să voteze dizolvarea prin absorbție a entității sindicale și formarea grupei sindicale, conform exemplului, SUS-Radio România Constanța (Iași, Cluj, Tg. Mureș, Timișoara, Reșița, Craiova, Brașov) și semnarea cererilor de intrare în SUS-Radio România (le puteți descărca de aici).
  2. Transmiterea cererilor de înscriere în SUS-Radio România, mai întâi prin email și apoi prin poștă, se vor trimite cererile semnate în original.
  3. După atingerea numărului de 50% + 1 din numărul de salariați ai SRR, se va proceda la obținerea în instanță a reprezentativității la nivel de unitate a SUS-Radio România.
  4. După obținerea reprezentativității SUS-Radio România, se vor organiza alegeri pentru desemnarea organelor de conducere (președinte, vicepreședinți (președinților grupelor sindicale), secretar general, secretari generali adjuncți, precum și a delegaților care vor deveni membri ai Comisiei Paritare ce vor negocia noul CCM la nivel de SRR.

Este în interesul fiecărui salariat, membru de sindicat sau nesindicalist, de a-și menține, apăra și obține drepturi prin intermediul unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de SRR.

Legea este foarte clară: numai sindicatul reprezentativ (să dețină 50% +1 din numărul de salariați ai SRR) poate negocia un nou CCM la nivel de SRR!

Dacă SUS-Radio România nu va obține reprezentativitatea la nivel de unitate, atunci salariații vor putea ajunge în situația extremă de a nu a mai avea un Contract Colectiv de Muncă la nivel de SRR și astfel drepturile (care au mai rămas după ce alții le-au cedat pentru avantaje personale!!!) să se piardă!!!

Salariații SRR vor ajunge ca să se raporteze doar la drepturile pe care le au toți salariații din România fără Contract Colectiv de Muncă, adică cele din Codul Muncii, baza drepturilor salariaților, cu mult și sub drepturile de acum al celor din SRR, ceea ce ar fi foarte grav!

Despre acest aspect o să vă relatez mai pe larg și cu dovezi într-un viitor articol.

Nu uitați!

  1. Este dreptul vostru, este interesul vostru!
  2. Nu-l ignorați și nu lăsați ca alții să vă hotărască soarta!
  3. Este aproape ceasul al XII-lea!

Pentru gurile rele!

Și pentru a închide gurile rele, care de atât stat (a se citi ”nu mai fac nimic pentru Radio”) nu au ce face, vă spun că eu l-am lăsat în locul meu pe domnul Dan Manolache (căruia îi mulțumesc și pe această cale pentru eforturile făcute în perioada 2017-2019) și care a ieșit între timp, la pensie, iar acum postul de președinte este vacant, până la alegerile ce vor fi organizate după obținerea reprezentativității SUS-Radio România.

Eu am rămas un simplu membru de sindicat dar care ajut 100% pe cei care conduc interimar organizația și sper să obțineți reprezentativitatea, păstrându-vă drepturile, și de ce nu, recâștigând drepturile pierdute de cei care au fost la ”putere” în perioada 2012-2020.

Cu speranță și optimism,

Adrian Valentin Moise

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s