Situație gravă, fără precedent, la Radioul public!

Stimați colegi,

Ziua de 29 octombrie 2021, va rămâne scrisă cu negru în istoria de 93 de ani a Radioului public din România.

Societatea Română de Radiodifuziune a rămas din data de 29.10.2021, ora 0.00, fără conducere și fără drept de a face plăți către orice terț, inclusiv pentru achitarea drepturilor salariale ale angajaților.

Cum s-a ajuns aici ?

Miercuri, 27 octombrie 2021, deși se știa de o lună că va expira mandatul directorului general interimar, în Parlament s-a adoptat un amendament (vezi aici) la OUG 89/2021 (care avea ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor), ce a fost atacat la Curtea Constituțională de către PSD, considerând că prevederile acestuia sunt neconstituționale.

Astăzi, 29 octombrie 2021, la ora 16, a fost convocată o ședință a birourilor permanente reunite din Camera Deputaților și Senat, care au aprobat demararea procedurilor pentru desemnarea membrilor consiliilor de administraţie ale Societăţii Române de Televiziune (SRTV) şi Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) (vezi aici).

Această decizie trebuia luata încă de acum 5 luni, eliminând acest interimat, care a adus atingere bunei funcționari a instituției noastre (salariaților care aveau CIM pe durată determinată nu li s-au mai prelungit contractul; în bugetul SRR pentru anul 2021 nu s-au mai putut face transferuri de bani de la un capitol la altul; nu s-au mai achiziționat diverse materiale și echipamente, etc).

Prin faptul că acum nu mai există conducere la SRR, afectează profund pe toți salariații și bineînțeles, instituția. Există riscul ca în data de 12 noiembrie a.c., salariații să nu-și primească drepturile salariale cuvenite. SRR poate intra în incapacitate de plată prin faptul că Directorul General Interimar care era ordonatorul principal de credite, nu mai există, și astfel nu se vor mai putea face de niciun fel plăți.

În același timp, nu se mai pot lua decizii care să pregătească alegerile pentru desemnarea celor doi reprezentanți ai salariaților în CA al SRR.

Având în vedere aceste aspecte foarte grave, urmează să transmit un protest către Parlament, Președinte și Guvernul României.

Cu respect,

Adrian Valentin Moise

2 gânduri despre “Situație gravă, fără precedent, la Radioul public!

  1. Pingback: APEL LA SOLIDARITATE ! | SUSROMANIA

  2. Este profund regretabil si scandalos modul in care de la Maria Toghina si pana azi toti neavenitii, ca sa nu credeti ca Toghina ar fi fost competenta, au lucrat pompieristic si neprofesionist in functiile de conducere ale SRR si SRTV. Trebuie sa raspunda penal dar „iesmanii” n-o sa-i ia la intrebari, pentru ca stau precum capusele pe gazda, pana-l epuizeaza. Singurii care mai lupta pentru ca drepturile salariale sa nu le fie calcate in picioare sunt membri Sindicatului Sus Romania, dar si ei vor obosi. Va sustin!

    Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s