Sesizare din partea a doi avertizori de integritate către Președintele și Consiliul de Administrație al Radioului public

Redăm mai jos textul sesizării:

În atenția,

 • Domnului Ioan Răzvan Dincă – Președinte-Director General al Societății Române de Radiodifuziune;
 • Membrilor Consiliului de Administrație al SRR;
 • Membrilor Comitetului Director al SRR;
 • Organizațiilor sindicale și profesionale din SRR și a Federațiilor și Confederațiilor la care sunt afiliate acestea;
 • Reprezentanților Mass-Media.

Subsemnații Niculae Lev Iulia și Ferenczy Attila Ștefan, salariații ai SRR, cu bună credință, în calitatea noastră de reprezentanți ai salariaților aleși pentru negocierea și derularea Contractului Colectiv de Muncă 2022-2024 din Societatea Română de Radiodifuziune dar luând în considerare și prevederile Legii nr. 571 din 14 decembrie 2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii, considerăm că este de datoria noastră să vă aducem la cunoștință următoarele:

Printre salariații instituției au apărut suspiciuni de fraudă în cazul concursului de angajare pentru ocuparea unui post de realizator la Agenția de presă RADOR, concurs anunțat public în data de 5 august, desfășurat în 17 august și al cărui rezultat a fost afișat public în data de 19 august, conform documentelor atașate prezentei.

În mod surprinzător, bibliografia solicitată pentru ocuparea acestui post este aproape inexistentă, constând doar în două componente:

a) Radio România. Manual de agenție, editura CH Beck, București 2007 și

b) un link către o pagină a site-ului oralhistory.md, ce poartă titulatura de Institutul de istorie orală din Moldova. Pagina respectivă conține un text de 1209 cuvinte (mai puțin de trei pagini format A4), în 16 puncte, intitulat Metodologia istoriei orale.

Într-un mod inexplicabil, unicului participant și câștigător cu punctaj maxim al concursului desfășurat în data de 17 august nu i s-au cerut și nici indicat ca bibliografie necesară nici Legea 41/1994, nici Legea audiovizualului 504/2002, cu completările ulterioare, nici Statutul jurnalistului de radio din SRR, nici Misiunea, Viziunea, Valorile și Principiile Radio România, cu atât mai puțin Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, pentru a enumera doar primele și cele mai importante solicitări de bibliografie întâlnite în concursurile organizate de SRR pentru angajarea personalului de specialitate, menționat chiar de Legea 41/1994.

Stimate domnule Președinte-Director General,

Cunoașterea acestei legi (Legea 41/1994) a fost solicitată în SRR chiar și pentru ocuparea prin concurs a postului de operator echipamente radio, ca și pentru ocuparea unor posturi din corpul tehnico-administrativ.

Subliniem că atribuțiile generale ale postului de realizator la Agenția de presă RADOR, comportă printre altele:

 • realizează materiale de specialitate pentru fluxurile și site-ul RADOR;
 • poate realiza, la cerere, materiale pentru orice canal Radio România;
 • realizează la cerere emisiuni radio de specialitate;

În aceste condiții, câștigătorului concursului respectiv nu i s-a solicitat probă de lucru și nu i s-a indicat nici măcar cea mai des întâlnită bibliografie pentru posturi cu atribuții similare, scoase la concurs de SRR: Manual de jurnalism – coord. Mihai Coman (Editura Polirom 2001).

În plus, la condițiile specifice de participare la concurs, câștigătorului nu i s-a solicitat nici vechime, respectiv experiență precedentă în domeniul respectiv.

Pentru exemplificare și relevanța argumentului, alăturăm prezentei un anunț de concurs pentru un post de realizator la Radio România Internațional. Pentru concizie menționăm că solicitările SRR în ceea ce privește vechimea și experiența candidaților pentru astfel de posturi variază între 3 și 20 de ani în domeniul vizat.

Stimate domnule Președinte-Director General, având în vedere cele de mai sus, vă solicităm respectuos să dispuneți:

 • investigarea modului în care s-a stabilit o astfel de bibliografie și au fost stabilite condiții de susţinere a concursului atât de lacunare;
 • modul și corectitudinea desfășurării concursului;
 • verificarea  existenței unui grad de rudenie  de gradul I sau II sau a existenței unei relații matrimoniale între câștigătorul concursului menționat și oricare angajat al SRR aflat în funcție de conducere sau în poziția de lider sindical;
 • stabilirea clară dacă vechimea şi experiența candidatului au caracter obligatoriu pentru astfel de posturi, pentru funcția pentru care s-a dat concurs în domeniul precizat şi altele similare din SRR;
 • în cazul confirmării suspiciunilor menționate, anularea concursului și reluarea acestuia în condiții de corectitudine cel puțin comparabile cu a celorlalte concursuri desfășurate în SRR, cu respectarea deplină a prevederilor legale;
 • stabilirea pe viitor a unei bibliografii minime obligatorii în funcție de categoria în care se încadrează postul scos la concurs;
 • informarea salariaților SRR cu privire la rezultatele investigației solicitate și a măsurilor dispuse;

Domnule Președinte-Director General, vă solicităm ca în virtutea prerogativelor funcției dumneavoastră să dispuneți verificarea temeinică și adoptarea cu celeritate a tuturor măsurilor ce se impun în cazul în care cele semnalate se confirmă.

În cazul în care se constată că faptele au conotație penală vă solicităm sesizarea organelor de anchetă competente (DNA, Parchet, Poliție).

Onorați lideri sindicali,

Având în vedere limitările stabilite de Codul muncii în privința atribuțiilor și îndatoririlor reprezentanților salariaților, vă solicităm în calitatea noastră de salariați ai SRR să formulați puncte de vedere și să efectuați demersurile sindicale specifice astfel încât toate angajările să fie în deplină conformitate cu legea, să fie respectat și asigurat principiul etic și juridic al echității în cadrul concursurilor de angajare și să nu mai fie nici permisă, nici posibilă pe viitor o dublă măsură în privința unor angajări în cadrul SRR.

În speranța lămuririi depline a celor semnalate, vă mulțumim pentru disponibilitate.

Niculae Iulia Lev – avertizor de integritate,  reprezentant al salariaților ales pentru negocierea și derularea Contractului Colectiv de Muncă 2022-2024 din Societatea Română de Radiodifuziune

Ferenczy Attila Ștefan – avertizor de integritate, reprezentant al salariaților ales pentru negocierea și derularea Contractului Colectiv de Muncă 2022-2024 din Societatea Română de Radiodifuziune”

Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România și Federația Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune au fost sesizate oficial de către cei doi avertizori de integritate și așteaptă ca Președintele-Director General al SRR să constituie (dacă nu a făcut-o până acum!) o Comisie de anchetă pentru a verifica cele precizate de cei doi salariați ai Radioului public și să facă publice rezultatele anchetei.

Comitetul Executiv al SUS-Radio România

Președintele FSSRR

Multumesc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s