Astăzi, 1 noiembrie 2022, se împlinesc 94 de ani de la difuzarea în eter a primei emisiuni a Societății de Difuziune Radioelectrică din România, cu anunțul:”– Alo, alo, aici Radio București!”
Deși ar trebui să fie un moment de bucurie pentru toți salariații Societății Române de Radiodifuziune, din păcate nu este!
Este un moment trist!
În acest moment, Federația Sindicatelor din SRR a transmis către dl Răzvan Ioan Dincă – Președintele-Director General al SRR următoarea solicitare:
În atenția,
domnului Răzvan Ioan Dincă – Președinte-Director General al SRR
Subscrisa, FEDERATIA SINDICATELOR DIN SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE (FSSRR), persoană juridică cu personalitate legal dobândită conform sentinței civile nr. 12/20.02.1998, pronunțată în dosarul nr. 2/S/1998 a Tribunalului București Secția a IV-a Civilă, prin reprezentant legal, Adrian Valentin Moise – președinte,
Domnule Președinte,
Societatea Română de Radiodifuziune este organizată şi funcţionează potrivit Legii nr. 41/1994, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune ca serviciu public autonom de interes naţional care îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului.
Finanțarea Societății Române de Radiodifuziune, începând cu 1 februarie 2017, dată de la care a fost eliminată taxa radio (8 bani/zi), este asigurată în prezent cu peste 97% din resurse bugetare de la stat, prin Ministerul de Finanțe. Acestă decizie și-a dovedit în timp efectele negative (începând cu anul 2017).
În anul 2016 – an de referință, când taxa radio-tv era în vigoare – SRR a avut o alocare de 430,2 mil. lei, iar în perioada 2017 – 2022 (post eliminare taxă radio-tv), alocările realizate de la Bugetul de Stat către SRR, au fost descrescătoare, astfel:
-
2017 – 418,7 mil. lei;
-
2018 – 398,8 mil. lei;
-
2019 – 400,4 mil. lei;
-
2020 – 395,5 mil. lei;
-
2021 – 365,5 mil. lei (an atipic, având în vedere pandemia!)
-
2022 – 370 mil. lei (conf. Legii Bugetului pentru anul 2022).
Având în vedere inflația galopantă, creșterea prețului la gaze, energie electrică, încălzire și combustibili cât și influența acestora asupra tuturor produselor de strictă necesitate și nu numai, puterea de cumpărare a salariaților din Radioul public a scăzut drastic ajungând-se la situația în care majoritatea acestora să nu mai poată face față cheltuielilor.
Această nesiguranță financiară a salariaților va conduce pe termen scurt și mediu, la deteriorarea stării de sănătate a acestora, va afecta viața în cadrul fiecărei familii, precum și activitatea profesională de la SRR.
În calitate dumneavoastra de Președinte-Director General al SRR, aveți datoria să indexați salariile cel puțin cu rata inflației!
Menționăm expres că această indexare nu reprezintă o majorare a salariilor, această indexare nu ajută la eliminarea discrepanțelor salariale, ci înseamnă eliminarea prabușirii financiare a celor care susțin zi de zi Radio România, adică salariații de execuție!
În vederea rezolvării acestei situaţii grave, vă adresez rugămintea salariaților din toate studiourile regionale și din București, să sprijiniți indexarea cu un procent minim de 20% a salariilor personalului de execuție și cu procent simbolic de 1% pentru personalul de conducere.
Vă solicităm să fiți solidar, empatic și responsabil față de cei care susțin activitatea Radioului public, cei care zi și noapte au susținut neîntrerupt activitatea acestuia, fie că a fost vorba de pandemie, cutremure, inundații, incendii ori alte evenimente cu impact major în viața publică sau cum este acum, războiul de la granița României.
În acest sens, salariații SRR vă solicită:
-
să aprobați indexarea salariilor personalului de execuție cu min. 20% și cu 1% pentru personalul de conducere, începând cu data de 1 noiembrie 2022,
-
să depuneți o cerere la Guvern privind suplimentarea bugetului alocat SRR (rectificarea bugetară va avea loc în luna noiembrie 2022), cu suma necesară acoperirii tuturor cheltuielilor de funcționare normală a instituției cât și pentru o creștere reală a salariilor cu cel puțin 15%, după acoperirea inflației.
Cu deosebit respect,
Adrian Valentin Moise,
Președinte – Federația Sindicatelor din SRR
Poate faceti o solicitare si despre concursul intern de la RRA, un concurs neanuntat si castigat cu greu de Oana Rusu. Noi, ca angajati RRA nu am stiut de el si astfel nu am avut sansa sa participam.
ApreciazăApreciază