Caz fără precedent în Uniunea Europeană: Administraţia Radioului Public recunoaşte că a sechestrat documentele Sindicatului Unit al Salariatilor–Radio Romania!

Într-o scrisoare adresată în data de 17 mai a.c. preşedintelui Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Jim Boumelha, fostului preşedinte al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Arne Konig şi preşedintelui Federaţiei Române a Jurnaliştilor, Cristi Godinac, Societatea Română de Radiodifuziune, prin Departamentul de Comunicare,  precizează  următoarele:

 “Documentele și bunurile proprietate ale sindicatului condus de domnul Adrian Moise sunt depozitate în condiții bune, în conformitate cu legislația în vigoare și a normelor interne, domnul  Adrian Moise având acces liber la ele în orice moment, un drept pe care nu vrea să și-l exercite.”
 
De asemenea, în acelaşi document se mai arată:  ”urmare a rezilierii contractului său individual de muncă, domnul Adrian Moise a avut obligația legală de a preda toate documentele legate de locul de muncă, dar el a plecat din sediul radioului public fără a se conforma acestei obligații. Ca urmare, un comitet a fost numit și a făcut inventarul documentelor în biroul domnului Moise și le-a depozitat în conformitate cu legislația.” 
 
Administraţia SRR omite să spună însă că acea comisie nu a sechestrat documentele din biroul angajatului Adrian Moise, camera 624, ci din sediul Sindicatului Unit al Salariatilor – Radio România, camera 805, asa cum se poate observa și din fotografia publicată, faptă anchetată și de reprezentanții Sectiei 3 de Poliţie !
 
În aceste condiţii, scrisoarea conducerii SRR  reprezintă o recunoaştere a încălcării de către aceasta a Constituţiei României, Convenţiilor OIM, directivelor europene din domeniul relaţiilor de muncă şi, nu în ultimul rând, a prevederilor Codului Penal, art. 246, abuz în serviciu, art.220, tulburare de posesie şi art. 208-209 furt calificat. Menţionăm că în virtutea legii, pentru a evacua sediul unei persoane fizice/juridice, respectiv al unei organizaţii sindicale, precum și obiectele/materialele de inventar şi documentele acesteia,  este necesară ohotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă şi prezenţa unui executor judecătoresc care să pună în aplicare o eventuală asemenea decizie a instanței de judecată, procedură pe care conducerea SRR nu a vrut să o respecte.
 
Având în vedere aceste probe indubitabile privind încălcarea legislaţiei naţionale şi internaţionale, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să ia act de autodenunţul conducerii SRR şi să aplice legea pentru ca toate persoanele vinovate de hărţuirea liderului sindical, de spargerea sediului Sindicatului Unit al Salariatilor –Radio Romania şi de sechestrarea documentelor organizaţiei sindicale să suporte rigorile legii.
 În acest sens, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind va depune la Parchet toate probele care demonstrează abuzurile din SRR asupra organizaţiei sindicale şi a liderului acestuia. 
 În consecință, Comitetul  Executiv al FRJ MediaSind solicită Parlamentului demiterea Preşedintelui-Director general al SRR, Ovidiu Miculescu,  şi crearea unei comisii de anchetă pentru sancţionarea tuturor persoanelor  implicate în ilegalităţile din radioul public, instituţie plătită din banii cetăţenilor.
 
Menționăm ca din data de 22 aprilie 2013 Sindicatul Unit al Salariaților – Radio România nu poate să-și desfășoare activitatea sindicală, inclusiv cea economică, din cauza sechestrării documentelor și a ștampilei organizației de către conducerea radioului public.
Comitetul Executiv al FRJ MediaSind                                                                                                                               București, 20 mai 2013
Sediul SUS SRR  22 04 2013 cam 805

Multumesc!