Mergi la vot pe 11 aprilie 2022!

De ce trebuie să mergi la vot luni 11 aprilie 2022 ?

Pentru drepturile tale !

Motto: ”Când ceva depinde de tine, nu lăsa pe alții să hotărască în numele tău!”

Când ?

Luni, 11 aprilie 2022, între orele 15 – 22, va avea loc Adunarea Generală a salariaților din SRR pentru votarea reprezentanților salariaților care vor participa la negociere, semnarea, înregistrarea și monitorizarea noului CCM la nivel de SRR.

Unde ?

Salariații care locuiesc în București vor vota la sediul central al SRR în sala de concerte Mihail Jora iar colegii din studiourile teritoriale vor vota la fiecare studiou teritorial în parte, inclusiv corespondenții interni din țară.

Corespondenți externi ce se află în acest moment în țara de unde transmit, vor vota prin email sau fax, cu menționarea faptului că sunt corespondenți în străinătate.

Dacă exista salariați care sunt în concediu de odihnă, concediu medical, concediu fără plată, delegație sau deplasare, aceștia pot vota la cel mai apropiat studiou teritorial sau chiar la sediul SRR din București.

De ce ?

Pentru că după abrogarea stării de alertă, CCM la nivel de SRR expiră în 90 de zile, adică în data de 6 iunie 2022, si  este nevoie de negocierea unui nou CCM la nivel de SRR.

Care este situația actuală în acest moment la nivel de SRR din punct de vedere sindical ?

Legea prevede următoarele situații în ceea ce privește dreptul de a negocia un nou CCM la nivel de unitate :

1. Dacă există un sindicat reprezentativ ( care are 50% + 1 din numărul de salariați, prin prezentarea unei sentințe judecătorești de reprezentativitate, rămasă definitivă), atunci la negociere vine sindicatul reprezentativ.

-> NU ESTE CAZUL LA SRR (Sindicatul Liber al lucrătorilor din SRR a pierdut reprezentativitatea în instanță) dovada este aici.

2. Dacă nu există un sindicat care să dețină ca membri 50% + 1 din numărul de salariați ai SRR, dar există o federație la nivel de sector Cultură și Mass-Media care are afiliat cel puțin un sindicat din SRR, atunci sindicatul mandatează federația să negocieze în numele sindicatului cu reprezentanții Angajatorului (SRR), împreună cu reprezentanții salariaților (aleși în cadrul Adunării Generale a salariaților din SRR).

-> Poate fi cazul la SRR (federația împreună cu reprezentanții votați ai salariaților).

3. Dacă nu există nici o federație reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media, atunci la negocieri pot perticipa doar reprezentanții aleși ai salariaților, în urma votului salariaților din cadrul Adunării Generale a salariaților.

-> Atunci este SINGURA SOLUȚIE la SRR !

Extras din Legea Dialogului Social, art. 135:

Art. 135. – (1) În unităţile în care nu există sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de muncă se face după cum urmează:

a) dacă există un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor;

b) dacă există un sindicat neafiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu există niciun sindicat, negocierea se face numai de către reprezentanţii angajaţilor.

În acest moment s-au înscris 11 salariați care vor să candideze pentru cele 8 locuri de reprezentanți ai salariaților ce vor negocia noul CCM la nivel de SRR. Vezi lista de mai jos!

Având în vedere că la data de 24 martie 2022, Angajatorul a precizat că sunt 1892 de salariați cu CIM, înseamnă că salariații care candidează trebuie să obțină cel puțin jumătate plus unu din numărul total de salariați din SRR, adică 946 + 1 = 947 de voturi.

De aceea, este necesar ca toți salariații indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat, personal de execuție sau de conducere, să vină și să-și exprime votul.

Consecințe negative pentru toți salariații SRR!

În caz contrar, dacă până la data de 6 iunie 2022 nu se obține validarea acestor reprezentanți ai salariaților prin vot, CCM al SRR nu va mai produce efecte și salariații rămân doar cu drepturile prevăzute în contractele individuale de muncă și cu drepturile minime prevăzute în Codul muncii.

Vă recomand !

Nu vă luați după cei care vă amăgesc și vă mint că mai au ”puțin” și reușesc să strângă numărul necesar de 947 de salariați membrii de sindicat și obțin astfel reprezentativitatea la nivel de unitate. Aceștia sunt de fapt cei care au pierdut drepturile din CCM al SRR! Acum vor să vină pe un ”cal alb” și vă promit ”marea cu sarea”!

Chiar dacă ar obține astăzi numărul minim de 947 de membri de sindicat, procedura prevăzută de lege pentru a obține reprezentativitatea este de durată (sesizarea ITM, depunerea cererii la Judecătoria de unde aparține sindicatul, acordarea termenului de judecată, judecarea propriu-zisă, pronunțare sentinței, pot fi contestații civile și/sau penale, Apel, acordare termen de judecată la Tribunalul București, judecarea apelului, pronunțarea sentinței, rămânerea definitivă a acesteia, etc) și pentru care este necesar un termen minim ce variază între 6 luni și 15 luni, din acest moment !

Nu vă lasați manipulați !

Veniți la vot !

Este vorba de dreptul fiecărui salariat !

Nu mai lăsați pe alții să vă hotărască viitorul vostru!

Din cei 11 candidati, alegeți 8 dintre cei care credeți că vă pot reprezenta la negocierea noului CCM al SRR.

Este în interesul vostru să votați !

Cu respect,

Adrian Valentin Moise

Președinte al Federației Sindicatelor din SRR (1998-prezent) și

fost reprezentant al salariaților în CA al SRR (1999-2014, 2017-2021)

Multumesc!