Raportul FIJ confirmă diversiunea montată de administraţia Miculescu pentru a discredita Congresul Mondial al Jurnaliştilor

nicoleta_balaci_2012Cerasela Radulescu 1Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a transmis punctul oficial de vedere privind incidentele de la Congresul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, ce a avut loc la Dublin Irlanda, în perioada 4-7 iunie 2013, în care au fost implicate trimisele conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune, Nicoleta Balaci şi Cerasela Rădulescu. Prin comportamentul lor, aceste persoane au produs grave prejudicii de imagine atât organizaţiilor de media naţionale şi internaţionale, Radioului Public, dar şi României.

În Raportul transmis de organizatorul Congresului Mondial al Jurnaliştilor, Seamus Dooley, secretar irlandez al Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor din Irlanda, se prezintă detaliat ceea ce s-a întâmplat cu cele două trimise pe bani publici de administraţia condusă de Ovidiu Miculescu. Redăm mai jos câteva fragmente lămuritoare din acest document:

„(…) Acestea au aplicat pentru obţinerea acreditărilor la Andrew Kennedy, de la Biroul de Presă al FIJ, care a informat biroul de presă irlandez cu privire la cererea lor de acreditare pe 25 mai, 2013. (…)

 

UNJ (Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Irlanda) a fost direct răspunzătoare de politica de acreditare, iar acest lucru a fost comunicat solicitantelor de catre D-na Helen Taylor pe data de 31 mai, 2013.

Această uniune acordă acreditări lucrătorilor media, cu condiţia ca aceştia să prezinte un card de presă valabil, eliberat de către un membru afiliat FIJ, iar această politică a fost aplicată la Congresul FIJ, din 2013. Andrew Kennedy a comunicat foarte clar solicitantelor faptul că trebuie să prezinte un card de presă valid.

 

În prima zi oficială a Congresului, le-am rugat pe Cerasela Rădulescu şi pe Nicoleta Balaci să părăsească o sesiune privată a Congresului Mondial. Ele participaseră, de fapt, atât la conferinţa premergătoare Congresului de la Castelul din Dublin, cât şi la ceremonia oficială de deschidere din ziua precedentă, deoarece scrisorile de acreditare nu fuseseră verificate în vederea sesiunii premergătoare Congresului.

Împreună cu un coleg, le-am invitat pe ambele jurnaliste să ne întâlnim în biroul secretariatului FIJ, unde au fost rugate să prezinte un card valid de presă. Nu au putut face acest lucru şi au recunoscut faptul că nu sunt membre de sindicat.

În baza faptului că acestea nu au întrunit criteriile clar stipulate, le-au fost retrase acreditările.

 

În cadrul discuţiilor noastre, ele şi-au exprimat puncte de vedere tranşante, în termeni peiorativi, la adresa delegatului român la Congres.

Acestea au confirmat faptul că solicitaseră de la biroul de înregistrare adresele de email ale tuturor delegaţilor pentru a-şi putea pune în circulaţie propriile vederi asupra mişcării sindicale din România, şi nu în scop jurnalistic.

 

A reieşit, astfel, faptul că ele nu au fost prezente în postura de jurnalişti independenţi care să mediatizeze evenimentul într-o manieră imparţială şi obiectivă.

În afara cadrului oficial, acestea s-au comportat într-o manieră inacceptabilă faţă de delegaţi şi faţă de personalul de la Castelul din Dublin. Au adoptat o atitudine brutală şi grosolană faţă de Secretarul General al sindicatului gazdă, Uniunea Naţională a Jurnaliştilor. Nici măcar eu, în calitatea mea de Secretar Irlandez al al  UNJ şi de organizator principal n-am putut părăsi centrul de conferinţe fără să fiu ţinta tonului ridicat. La un moment dat, în încercarea mea de a ieşi din centrul de printare, am fost încolţit de către cele două jurnaliste, care au pretins că vor să-mi ia un interviu în direct, în timp ce încercam să răspund întrebărilor unui delegat.

 

Ele au ameninţat că vor intra în greva foamei  înainte de a căuta să­ obţină accesul la o recepţie privată cu vin dintr-o altă locaţie a Castelului din Dublin, the Coach House, recepţie găzduită de către o altă organizaţie, Confederaţia Europeană a Sindicatelor (European Trade Union Confederation –ETUC).

 

Acest fapt a condus la adoptarea de măsuri suplimentare de securitate în ziua următoare.

Mulţi delegaţi FIJ au considerat comportamentul celor două jurnaliste faţă de delegaţi ca fiind unul inacceptabil.

Membrii personalului angajat de către Biroul Lucrărilor Publice, care administrează Castelul din Dublin, au considerat  că dreptul lor de a fi trataţi cu respect a fost subminat.

La solicitarea mea, accesul în incinta Castelului din Dublin nu a fost restricţionat de către Biroul Lucrărilor Publice, acest acces fiind, însă, ţinta abuzurilor Ceraselei Rădulescu şi ale Nicoletei Balaci.

Drept urmare, colegul meu din FIJ, Andrew Kennedy a primit o scrisoare de scuze din partea unui reprezentant al Radioului Public din Romania: (…)

 

În aceste condiţii, mă declar dezamăgit de răstălmăcirea evenimentelor în anumite secţiuni ale presei  româneşti.

Prioritatea noastră a constat în a ne asigura că acreditările media se acordă solicitanţilor eligibili.

La întrunirile cu reprezentanţii NUJ, doamnele Radulescu şi Balaci au căutat să se angajeze în dezbateri privitoare la legitimitatea prezenţei delegatului român la Congresul Mondial din 2013. Aceasta nu a constituit subiect pe ordinea de zi  a  NUJ şi  nu  a avut  nimic  de-a face  cu  acreditările media.

Este regretabil  faptul că obiectivele sindicatului gazdă au fost denaturate şi că s-au pierdut atâta timp şi energie pe această temă. (…) Cu sinceritate, Seamus Dooley, Irish Secretary.”

Având în vedere aceste dovezi, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind a transmis opiniei publice şi instituţiilor abilitate ale statului un comunicat de presă prin care se  demonstrează faptul  că cele două persoane au fost trimise special de administraţia Miculescu la Dublin pentru a crea diversiuni şi pentru a discredita Congresul mondial al jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind.

În sprijinul celor afirmate, vă prezentăm şi versiunea completă a Raportului organizatorului Congresului FIJ.

Letter Romanian Journalists

Departament Comunicare FRJ MediaSind

București, 8 iulie 2013

Multumesc!