Cornel Udrea este un efervescent. Nu poți să-l oprești și nici să-l încetinești. Este un creator.
autor Lali
Vă prezentăm 2 articole pe care le-am primit și pe care le publicăm, în continuare:
Cronica unei izbânzi manageriale
(consemnări SF)
Iată, s-a dus şi cea de-a XVII-a ediţie a Târgului de Carte „Gaudeamus” la Cluj-Napoca, având ca şi gazdă Radio România Cluj, iar amfitrion competent pe managerul Bogdan Roşca, binecunoscută personalitate a radioului public cultural, în ultimele două decenii, nume de notorietate în presa clujeană şi nu numai.
În prima zi, la deschiderea festivă, desfăşurată într-un spaţiu desenat de studenţi ai UAD, secţia design, cu complicitatea imaginaţiei altor specialişti, din domeniul horticulturii, a avut loc un moment semnificativ, ce a oglindit înaltul nivel de spiritualitate activă a managerului amintit. Acesta, cu o aplicaţie specială asupra organismului viu al retoricii, a încântat asistenţa cu efervescenţă semnatică, cu un belşug benefic de metafore, dar şi cu ştiinţa punerii în ecuaţie a monologului, a unor citate din Blaga, Ţuţea, Goethe şi Lulu.
Refuzând manierismul etichetei, adoptat de ceilalţi oficiali, primarul, subprefectul, preşedintele de onoare al Târgului, managerul nostru a fost lejer la guler, uşor în exprimare şi argumente, cu o gimnastică unică a verbului la purtător, aşezându-şi, în chip măiastru, neologismul în fluenţa discursului său termic. Aceasta a fost lovitura decisivă pe care Bogdan Roşca a dat-o detractorilor săi, celor care-i contestă calităţile, nişte sosii ale unor personaje de fabulă, invidioşi pe calităţile sale, pe salariul său meritat, dar şi pe felul în care păstoreşte turma redacţională, supusă, adesea lenevoasă şi pe care el o mână cu înţelepciune spre marea performanţă radiofonică, oglindită şi în ultimele măsurători de audienţă, făcute şi trimise, de la Bucureşti, fiindcă se ştie că acolo e soarele şi mă-sa acestuia, venită în vizită, până în octombrie anul acesta.
Restul e fabricat în China.
Cornel UDREA,
ziarist, scriitor, de două ori Preşedinte de Onoare al Târgului de Carte „Gaudeamus”
P.S.: Din păcate lucrurile n-au stat deloc bine, managerul nostru, la deschidere, n-a scos o vorbuliţă, spaţiul de ceremonii a fost anost, norocul Instituţiei că a vorbit, din partea acesteia, liber, cu eleganţă semantică şi verb bogat, doamna Oana Cristea, suplinindu-l, eficace, pe cel care ar fi fost obligat, în calitatea sa de gazdă, să ţină discursul inaugural. După ce s-a foit pe nişte resorturi nebănuite, pediatrice, de colo-acolo, şi-a găsit un loc, credea el ocrotitor, lângă domnul primar Boc.
La Oradea, la conferinţa de presă premergătoare deschiderii Târgului de Carte „Gaudeamus”, Bogdan Roşca a vorbit încetişor şi şoptit despre virtuţile cititului şi nevoia (mare) de carte. Organele prezente s-au umezit corespunzător. Evident, de emoţie în faţa marilor adevăruri rostite de manageru’. Acesta nu l-a adus cu el pe singurul scriitor din Radio Cluj, la un târg de carte, pentru că l-a lăsat să păzească fonoteca, ca nu cumva vreo emisiune literară sau culturală să scape pe post.
Ultimul din dreapta: un zâmbet inteligent, o promisiune pentru viitor
Și al doilea articol semnat Cornel Udrea:
Il Bugiardo
„Am speranţa că Asociaţia pe care o reprezentaţi nu se transforma în portavocea unor colegi a căror expertiză în domeniul radioului este egala cu zero şi servesc unor interese distructive sau care preiau ideile emise în spaţiul public de persoane care au lucrat în această instituţie într-o perioadă în care realitatea pieţei media regionale şi naţionale era cu totul alta.”
Citatul acesta, în care nu am intervenit, cu corecturile necesare, face parte din răspunsurile pe care Bogdan Roşca le-a dat celor de la APPC, profesionişti ai presei şi este semnificativ pentru aroganţa sa malignă, pentru lipsa de respect faţă de Asociaţie, de breaslă, oglindind şi incultura gramaticală a numitului, în textul de răspuns existând 40 de defecţiuni de acest fel.
- Cine sunt acei colegi a căror expertiză în domeniul radioului este egala cu zero? Cum poţi să suporţi asemenea nulităţi lângă tine, cunoscut fiind ca un intransigent exemplar? Dacă le dai şi ăstora un şut dorsal, rămâi exact cum ţi-ai dorit: la putere, să te dai huţa (nu) în leagănul acesteia, pe muzică de Bizet, care-ţi va alina dorurile reprimate.
- Din ce Neanderthal al radiofoniei venim noi, Bogdane, să-ţi deranjăm prostraţia neoconfucianistă? Ai dreptate! Pe vremea noastră, „în care realitatea pieţei media regionale şi naţionale era cu totul alta”, radioul avea lămpi de piatră, transmitea rar şi intermitent câte-un „itt Rádio Koloszvár”, iar redactorii nu plagiau, fiindcă era a naibii de greu să ciocăneşti pietre de licenţă noi. Ţi-a povestit cineva că am fost de faţă când l-au prins pe Popov furând radioul din dulapul lui Graham Bell? Ai găsit undeva arhiva ce ţi-am solicitat-o, la vedere, unde există un pasaj în care primul director, Ludovic Raţiu, în 1954, ne certa, fiindcă uitasem acasă secera şi ciocanul?
Nimic din toate acestea, mincinos mic şi permanent: noi nu venim din altă realitate, fiindcă am fost colegi cu tine până în 2012, când ne-am luat halubele, intuind negura intelectuală ce-o aducea numirea ta, cu cântec, în funcţia de manager. Deci, ştim şi noi ce sunt acelea calculatoarele, telefoanele mobile, google-ul, internetul, n-am venit din perioada filmului mut, ca să te deranjăm pe tine, în marea operă a deculturalizării programelor radiofonice româneşti la Radio Cluj.
După plecarea noastră din Radio Cluj, pensionare şi lehămiţeală, a crescut cumva audienţa? Aţi realizat evenimente culturale gen „Acusticon”, de referinţă? Nu! Audienţa e subunitară, oboseala oamenilor din ce în ce mai mare, sănătatea lor periclitată, epuizaţi de improvizaţii, de idei venite din insomnii nefericite, orele suplimentare nu sunt plătite, noroc cu liderii sindicali, care pun batista pe ţambal, ori de câte ori este vorba de un conflict de muncă. Situaţia corespondenţilor teritoriali, exodul angajaţilor, toate acestea sunt „realizări” ale unui manager care ştie că felul în care îţi gospodăreşti trecutul dă semnul apartenenţei la viitor.
Cornel Udrea
PS Avem si transmisiuni de pe malul marii, că doar s-a deschis sezonul.
AV Moise