Breaking News – SRR funcționează ilegal

Comunicat PNL: SRR funcţionează ilegal
http://www.mediasind.ro
Comunicat de presă – PNL:

PSD blochează de 6 luni numirea unui nou Consiliu de Administrație la Radioul Public.

SRR funcționează ilegal

Solicităm public Birourilor Permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților să respecte decizia Curții Constituționale și puna pe ordinea de zi de urgenta investirea unui nou Consiliu de Administratie al Radioului Public pentru a scoate instituția din ilegalitate.

În momentul de față, Radioul Public funcționează de aproape 6 luni fără Consiliu de Administrație, organism menit să asigure conducerea Societății Române de Radio (SRR), alături de președinte și de colegiul director. Majoritatea parlamentară încalcă în mod grav legea si o decizie a Curtii Constitutionale. Legea 41/ 1994 (republicată și actualizată) prevede în mod clar condițiile în care Consiliul de Administratie, în cauze cu totul speciale, își poate prelungi activitatea. Numai că, în cazul de față, această procedură nu a fost îndeplinită, ceea ce demonstrează că Radioul public funcționează ilegal. Mai mult, nu a existat nicio delegare a comisiilor de specialitate pentru a prelungi mandatul presedintelui-director general al SRR, ceea ce arată că acum SRR este condus complet ilegal!

De asemenea, atribuțiile consiliului de administrație a SRR în ceea ce privește bugetul și fondurile de care dispune SRR, sunt aproape exclusive. În acest sens, lipsa unui consiliu de administrație a SRR blochează practic toată activitatea Radioului public deoarece, conform legii (art. 27), CA al SRR este singurul organism care aprobă bilanțul, investițiile, volumul de credite, relațiile cu alte organisme internaționale, deciziile comitetului director, precum și multe alte activități care fac în acest moment imposibilă funcționarea în condiții bune și de legalitate a SRR. Inclusiv prezentarea de rapoarte în fața Parlamentului trebuie să fie aprobată de CA al SRR. Ori neexistând un CA, practic toată activitatea instituției este pusă sub semnul ilegalității.

În luna iunie, la termen, conform calendarului, Societatea Română de Radiodifuziune trebuia să aibă un nou consiliu de administrație, investit pentru următorii patru ani. PSD nu a respectat algoritmul parlamentar și a numit, pe locurile partidelor de opoziție, reprezentanți proprii, interpretând abuziv și discreționar legislația în vigoare. Opoziția a atacat la Curtea Constituțională această hotărâre a Parlamentului și a avut câștig de cauză, astfel încât, Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului trebuiau să pună imediat în aplicare decizia Curții și să investească un nou consiliu de administrație, respectând cu strictețe algoritmul parlamentar. Însă, PSD a încălcat, iarăși, în mod grav legea și refuză să pună în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Este un fapt fără precedent, un fapt cu consecințe penale, de care reprezentanții PSD se fac direct vinovați. În momentul de față, doar președintele-director general al SRR controlează toată activitatea și poate decide discreționar asupra politicii editoriale.

Așadar, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, SRR a fost scos de sub reglementarea consiliului de administrație prin refuzul majorității parlamentare de a respecta decizia CCR și de a numi un nou consiliu de administrație.

Este un fapt fără precedent în ultimii 25 de ani.

Facem, astfel, pe această cale, și un apel public la populație să privească cu maximă atenție și circumspecție activitatea audiovizualului românesc în ultima perioadă și în prezent.

Instituțiile europene vor fi informate despre acest abuz grav, menit să controleze un domeniu fundamental și sensibil, așa cum este cel al radioului public național.

Disprețul PSD, a majorității parlamentare și a premierului Victor Ponta, față de o decizie a Curții Constituționale și, în fond, față de lege, nu mai are limite.

Ceea ce este mai grav în acest caz este că nici după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale, PSD nu arată ca un partid care a înțeles ceva din votul românilor în chestiuni legate de lege și stat e drept.

Radioul Public, o instituție respectabilă și un etalon al profesionalismului în materia audiovizualului, a fost compromisă de PSD, care a târât instituția în această situație ilegală, în care SRR funcționează fără consiliu de administrație, refuzându-se punerea în aplicare a unei decizii a Curții Constituționale a României.

Federaţia Română a Jurnaliştilor

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s