Rezumatul ședinței CA al SRR din 7 aprilie 2021

După votarea celui mai mic buget din ultimii 20 de ani (vezi aici) și pentru a nu lăsa Radioul fără un plan de investiții, în data de 7 aprilie 2021, ora 13.30, a fost convocată o ședință extraordinară de Consiliu, prin sistem online Zoom.

Ordinea de zi a fost următoarea:

A. Proiecte de hotărâri

A1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de investiții al SRR pentru anul 2021.

În Planul de investiții propus se regăsesc atât obiective de investiții care includ etape de proiectare și lucrări de intervenție la construcții și instalații, incluse în capitolul A, cât și cheltuieli de capital pentru mijloace fixe de natura activelor corporale cu valoare individuală mai mare de 2.500 lei, grupate în capitolele B și C, sau active necorporale în capitolul D.

Solicitările primite de la compartimentele SRR au fost centralizate pe obiective prioritare, a căror derulare în cursul anului 2021 este necesară pentru buna funcționare a organizației, valoarea estimată totală fiind de aproximativ 16,9 mil. lei, inclusiv TVA.

Capitolul A, Construcții – lucrări de intervenție

  • Au fost propuse Documentații de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru nouă obiective: sediul vechi Radio Iași, sediul Radio Tg. Mureș pentru reabilitarea împrejmuirii și reabilitarea instalației electrice, sediul Radio Constanța, sediul Radio Craiova, sediul Radio Craiova pentru cablarea electrică, pentru spațiile tehnice de productie România Actualităţi C32-C33-C34, pentru reabilitarea funcțională a cabinelor RRI 11, 18, 21 si 22.
  • Lucrări de compartimentare pentru autorizare ISU la sediul Radio Iași.
  • Proiectare și execuție instalație de utilizare gaze naturale pentru Radio Craiova.
  • Expertiză tehnică clădiri (sediul central și studiouri teritoriale).

Capitolul B, Mașini, echipamente si mijloace de transport

  • Sisteme și echipamente din componența clădirilor și a instalațiilor de utilități.
  • Autoturisme. Sunt prevăzute autovehicule electrice pentru dotarea SRR, autovehicule cu motoare cu combustie internă și un autovehicul necesar pentru utilarea unui car de transmisii pentru producții radio.

Capitolul C, Mobilier, aparatura, birotica, alte active corporale

  • Echipamente IT și de comunicații. Aceste echipamente vor înlocui funcțional echipamente puse în funcțiune în intervalul 2004 – 2009 (calculatoare de birou, laptopuri și stații de lucru pentru emisie, producție complexă și digitalizarea arhivei scrise, servere, echipamente de rețea, echipamente de comunicații, echipamente de codare, modemuri, codecuri AoIP, procesoare FM, plăci de sunet, monitoare), care vor asigura capacitatea de procesare și de transport al datelor și al semnalelor audio previzionată pentru perioada viitoare.
  • Echipamente mobile și portabile. Sunt echipamente necesare pentru creșterea capacității de realizare și transmitere de pe teren a programelor audio și video.
  • Echipamente și mobilier tehnologic. Sunt necesare finalizării în acest an a obiectivelor de retehnologizare a spațiilor tehnice inițiate în anii anteriori – cabinele de emisie și producție RRA, RRI, Radio 3 Net și studiourile Timișoara, Brașov.
  • Pupitre pentru emisie și producție. Sunt pupitre de capacitate mică sau medie solicitate de RRA, RRI, Antena Satelor, Radio 3 Net, Radio Iași și Serviciul Producție.
  • Sisteme de protecție. Sunt sisteme pentru supraveghere video, sisteme de alarmare la incendiu, sisteme de control acces și antiefracție și seifuri pentru bani, solicitate de studiourile teritoriale.
  • Instrumente muzicale.
  • Echipamente de alimentare electrică.

Capitolul D, Alte active fixe

  • În cadrul acestui capitol sunt incluse licențe software instalate pe echipamente de calcul (stații de lucru fixe și echipamente mobile) aflate în utilizarea curentă de realizare a programelor de radio sau administrativă, licențe necesare creșterii capacității de virtualizare a aplicațiilor de tip server și de upgradare a echipamentelor de studiou.

Obiective din Planul de Investiții 2020 incluse în Planul de investiții 2021.

  1. Sunt obiectivele pentru care procedurile de achiziție au fost inițiate în anul 2020 și care vor fi finalizate și plătite în anul 2021, respectiv:
  2. Codecuri AoIP
  3. Mobilier tehnologic pentru cabine de emisie și producție
  4. Echipamente de rețea
  5. Servere
  6. Echipamente de monitorizare FM   
  7. Boiler ACM  
  8. Set de echipamente pentru o platformă destinată transmiterii AoIP a programelor radiofonice.

L-am întrebat pe dl Barabaș câte autoturisme se vor achiziționa, având în vedere poziția de la Cap. B, autoturisme.

Răspunsul a fost că se vor achiziționa 26 de autoturisme din care: 10 electrice pentru ST, 15 clasice pentru corespondenții RRA, 1 autoturism de teren pentru Radio Reșița și un microbuz (8+1 locuri) pentru Antena Satelor.

La solicitarea unor colegi care au locul de muncă la emisie, l-am întrebat dacă are în vedere achiziționarea de nebulizatoare pentru cabinele de emisie și înregistrări unde lucrează salariați în ture și există risc de infectare și mi s-a răspuns că nu se vor achiziționa aceste aparate pentru că ”stropii de substanță pot afecta instalațiile, pupitrele, și se pot deteriora”.

De asemenea, l-am întrebat dacă se pot achiziționa măcar dispozitive UV (ultraviolete) pentru a fi folosite în aceste spații și mi s-a răspuns că din cauza emanațiilor de ozon și a neventilării spațiului respectiv, acestea pot fi nocive pentru cei care lucrează în aceste spații.

În schimb mi s-a spus că aerul care este ventilat în cabinele de emisie și înregistrări este aer proaspăt (nerecirculat!) și că s-au montat filtre suplimentare pentru reținerea germenilor patogeni.

S-a supus la vot Planul de investiții. Vot – unanimitate.

B. Proiecte de decizii

Nu au fost.

C. Informări

C1. Informare privind actualizarea devizului general al obiectivului de investiții: Consolidare și reabilitare imobil str. G-ral Berthelot nr. 71

SRR, care este prin Legea 41/1994 administrator al unei clădiri a statului, are obligația să aibă grijă de ea și pentru că nu există fonduri pentru consolidare și reabilitare, trebuie să o protejeze prin lucrări de reparații la acoperiș, pentru a limita degradarea acesteia.

Ședința s-a terminat cu informarea de către PDG a invitației primite din partea Parlamentului pentru discutarea și votarea Rapoartelor de activitate ale SRR pentru anii 2017-2019, în data de 8 aprilie a.c..

Având în vedere declarațiile politice din presă, privind ”picarea” Rapoartelor de activitate ale SRR și SRTv, se pare că aceasta a fost ultima ședință a Consiliului de Administrație al SRR, mandatat/votat de Parlament, în data de 27 septembrie 2017.

Cu respect,

Adrian Valentin Moise

Un gând despre “Rezumatul ședinței CA al SRR din 7 aprilie 2021

  1. Pingback: Demersuri pentru finanțarea Radio România | SUSROMANIA

Multumesc!