Bugetul sărăciei la Radio România!

Încă din luna ianuarie a acestui an s-a vehiculat informația că cele două consilii de administrație ale posturilor publice de media, respectiv SRR și SRTV, vor fi demise prin procedura de respingere a Rapoartelor de activitate din 2017, 2018 și 2019. Acesta informație (încă) nu s-a adeverit.

Dar iată că am ajuns spre sfârșitul lunii martie a.c., când a trebuit să discutăm și să aprobăm Bugetul de venituri și cheltuieli al SRR pentru anul 2021.

Așa cum se prefigura, bugetul acordat radioului, este unul insuficient. Este vorba de un buget în care intră doar salariile și plata pentru emisia tuturor posturilor SRR. În rest nimic!

Ce înseamnă asta?

Pentru plata – utilităților (energie electrică, apă, gaz, gunoi), mentenanței sistemului informatic, telefoniei mobile și a internetului, drepturilor de autor către uniunile de gestiune, etc, ca să enumerăm doar câteva – nu au fost alocați bani.

Raportat la bugetul acordat în anul 2020, SRR a primit cu 35 mil. lei mai puțin.

Iar dacă ne raportăm la anul 2019, SRR a primit cu 51 mil. lei mai puțin.

Mai mult, conform Oronanței de urgență a Guvernului nr. 8/18.02.2021, art. 1, în anul 2021, nu se acordă vouchere de vacanță pentru SRR și SRTV.

Art. 1 – Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes național, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă voucherele de vacanță prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Cel mai grav fapt este faptul că reprezentanții Sindicatului Liber al lucrătorilor din SRR (în anul 2018, când încă mai aveau doar dovada de sindicat reprezentativ, nu și numărul de membri de sindicat necesari de 50%+1 ) au fost de acord să fie inserată, la articolul 165 alin. 1 din CCM al SRR,  expresia: …în limita alocațiilor bugetare (dovada este mai jos).

Art 165 alin. 1 CCM

Și dovada că în precedentul CCM al SRR, exista dreptul ca SRR va acorda tuturor salariaților câte un ajutor!

Deci obligația SRR de a acorda acest drept!!!!!

Art 160 alin. 1 CCM SRR 2015-2017

Din acest motiv, propunerea de Buget pentru anul 2021, avizată de Comitetul Director al SRR, a fost să nu se acorde nici o primă prevăzută de art. 165 alin. 1.

Dacă nu știați cine sunt responsabilii pentru faptul că nu veți mai avea aceste ajutoare/prime, ați aflat, simplu: reprezentanții Sindicatul Liber, cei care au ”negociat” acest drept!

În continuare, voi enumera care sunt reducerile propuse și avizate de Comitetul Director al SRR, în ședința din data de 19 martie 2021 (vezi aici):

a1. Față de anul 2020, a fost avizat de CD al SRR o diminuare cu 25% fondului de adaosuri:

a2. Cheltuielile cu prestațiile executate de persoane fizice și PFA au fost diminuate cu aproximativ 950.000 lei.

a3. Cheltuielile cu deplasările, cu materialele, cu promovarea, au fost reduse.

a4. Cheltuielile cu radiocomunicațiile au fost reduse iar suma care a rămas va acoperi transmisiile posturilor SRR doar până la data de 30 septembrie 2021.

Cu alte cuvinte, pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2021, nu există bani pentru acoperirea acestor cheltuieli, ci doar promisiunea unui reprezentant al Ministerului Finanțelor:

”În funcție de necesitățile și solicitările pe care le va avea SRR în anul 2021, vom analiza și la următoarele rectificări vom veni cu sumele necesare funcționării acestei societăți, dacă este cazul!” (Comisiile reunite pentru Cultură, 26 februarie 2021)


Dar să vă prezint cum s-a desfășurat ședința extraordinară de CA, prima ședință de CA, pentru că au fost două ședințe în aceeași zi.

Ședința extraordinară a CA al SRR din 23.03.2021, ora 13, prin Zoom:

Pe ordinea de zi au fost 2 puncte:

A1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Situațiilor financiare ale SRR și a Raportului Administratorilor pentru anul 2020.

S-au prezentat situațiile financiare ale SRR:

S-a propus ca suma de 5.703.007 lei să acopere pierderea contabilă din anul 2019 în cuantum de aproximativ 5.900.000 lei.

S-a supus aprobării acoperirea pierderii din anul 2019 cu rezultatul financiar al anului 2020, în cuantum de 5.703.007 lei.

Vot CA al SRR: unanimitate.

A2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli al SRR pentru anul 2021.

În urma prezentării BVC al SRR pentru anul 2021, avizat de CD al SRR, au fost propuse 2 amendamente:

Primul amendament (propus de dl.Manyura): majorarea fondului pentru colaboratori cu suma de 1 milion de lei.

Al doilea amendament (propus de dna.Țoghină): acordarea unui ajutor de Paște pentru salariații SRR în cuantum de aproximativ 175 lei.

S-a supus la vot primul amendament.

Vot: 5 voturi pentru și 7 abțineri. Amendamentul a căzut.

S-a supus la vot al doilea amendament.

Vot: 4 voturi pentru, 1 vot împotrivă și 7 abțineri.

Și acest amendament a căzut.

În final, s-a supus la vot Proiectul de Venituri și Cheltuieli al SRR pentru anul 2021.

Vot CA al SRR pentru buget: 6 voturi pentru, 3 voturi împotivă și 3 abțineri.

Având în vedere că erau necesare 7 voturi pentru a fi adoptat BVC al SRR pentru anul 2021 și pentru că dna Borcea ne-a informat la începutul ședinței că a doua zi SRR trebuie să transmită la Ministerul Finanțelor propunerea de trimestrializare, la final, dl Președinte a anunțat că este absolut necesar să facem o altă ședință extraordinară de CA.

S-a propus ca aceasta să se țină după 30 de minute de la încheierea primei ședințe.

După închidere, secretariatul a transmis convocarea celei de-a doua ședințe pentru ora 16, prin Zoom.


Pentru ședința a doua a CA al SRR din data de 23.03.2021, ora 16, s-a prezentat ordinea de zi care cuprindea un singur punct:

A1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli al SRR pentru anul 2021. (a lipsit dl. Demeter)

Au fost propuse două amendamente:

Primul amendament (propus de dl. Manyura): majorarea fondului pentru colaboratori cu suma de 250.000 lei.

Al doilea amendament (propus de Moise): acordarea unui ajutor de Paște pentru salariații SRR în cuantum de 150 lei.

S-a supus la vot primul amendament.

Vot CA al SRR: 8 voturi pentru și 3 abțineri. Amendamentul a fost admis.

S-a supus la vot al doilea amendament.

Vot CA al SRR: 4 voturi pentru (dl. Manyura, Moise, dna. Țoghină și dl. RF Alexandru), 1 vot împotrivă și 6 abțineri.

Din păcate, acest amendament a căzut.

În final, s-a supus la vot Proiectul de Venituri și Cheltuieli al SRR pentru anul 2021.

Vot CA al SRR pentru buget: 9 voturi pentru, 1 voturi împotivă (Moise) și 1 abținere (dna. Țoghină).


Astfel s-a decis adoptarea celui mai mic buget din ultimii 25 de ani. De fapt, așa cum am zis și în ședința de CA al SRR:

”Suntem obligați să împărțim sărăcia!”.


Personal aș fi dorit ca și alți membri ai CA al SRR să nu voteze acest buget, asta ca un semn de protest față de modul în care Parlamentul și Guvernul nu înțelege efortul pe care l-au făcut și îl fac salariații SRR pentru ca instituția să-și îndeplinească misiunea publică față de ascultători.

Așa cum am mai spus într-un articol anterior, personal nu puteam vota pentru un buget care nu poate asigura funcționarea normală a Radioului public.

Radioul public a fost, este și va trebui să fie unul dintre pilonii importanți ai democrației.

Îmi doresc ca SRR să redevină o instituție a profesionalismului, echidistanței politice și corectitudinii față de publicul său, stabilă din punct de vedere economic, fără influențe politice, manipulări ori constrângeri.

Cu speranță,

AV Moise

3 gânduri despre “Bugetul sărăciei la Radio România!

  1. Pingback: Demersuri pentru finanțarea Radio România | SUSROMANIA

  2. Pingback: În mod just! | SUSROMANIA

  3. Pingback: Rezumatul ședinței extraordinare a CA al SRR din 7 aprilie 2021 | SUSROMANIA

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s