Drepturi castigate! Aștept mandatul vostru!

Asa cum v-am informat in legătura cu faptul ca dl. Ovidiu Miculescu- președintele director general al SRR a refuzat sa acorde salariaților din Radio, drepturi prevăzute in Contractul Colectiv de Munca la nivel Mass-Media si pentru care Sindicatul Unit al Salariaților – Radio Romania a făcut deja demersurile pentru a acționa in judecată SRR, va informez ca data limita pana la care se mai strâng mandate de reprezentare in instanța este 29 Noiembrie 2013.

Acțiunea o vom depune in prima decada a lunii Decembrie 2013.

Va dau mai jos acțiunea unei colege de la Tg. Mures care a câștigat in instanța drepturile prevăzute in CCM la nivel Mass- Media.

Cuvântul Liber din Tg. Mureş obligat de instanţă să plătească drepturile din CCM Mass-Media!

În urma acţionării în instanţă a angajatorului, SC Cuvântul Liber SRL din Târgu Mureş, jurnalista Oana Letiţia Bota , membră a FRJ MediaSind, a reuşit să câştige în instanţă drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media.

Curtea de Apel Tg. Mureş a obligat SC. Cuvântul Liber SRL să-i plătească jurnalistei „diferenţele de drepturi salariale pentru perioada 11.12. 2009 – 20.10.2010, rezultate între drepturile salariale efectiv primite şi drepturile salariale cuvenite, calculate în funcţie de salariul minim brut de 1500 lei, la care se adaugă sporul de fidelitate de 25% şi sporul de vechime de 10%.”

De asemenea, publicaţia Cuvântul Liber a mai fost fost obligată la:

– plata în favoarea reclamantei a dobânzii legale calculată asupra diferenţei de drepturi salariale, începând cu data de 11. 12. 2012 şi până la data plăţii integrale a debitului;

– virarea tuturor contribuţiilor de asigurări sociale datorate asupra drepturilor neacordate;

– înscrierea în carnetul de muncă al reclamantei a drepturilor salariale mai sus menţionate, aferente perioadei 11.12. 2009 şi 29.112. 2010;

– plata cheltuielilor de judecată.

Instanţa a hotărât că redactorului Oana Letiţia Bota îi sunt aplicabile prevederile Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media, sporurile de vechime, de fidelitate, coeficientul 2 pentru studiile superioare, salariul minim pe ramură (plus 25% faţă de salariul minim pe economie), etc.

„Inaplicabilitatea Contractului Colectiv de Muncă la Nivelul Ramurii Mass-Media invocată de către recurenta SC Cuvântul Liber SRL. se va respinge ca nefondată” – se arată în motivarea instanţei de judecată.

Sentinţa este definitivă şi irevocabilă.

Pentru curajul de a-şi cere drepturile în instanţă, jurnalista fost supusă de către conducerea publicaţiei la tot felul de abuzuri, mergându-se până la retragerea dreptului de semnătură, caz care face obiectul unui nou dosar.

Din fericire, există din ce în ce mai mulţi jurnalişti curajoşi care au înţeles că nu trebuie să mai tolereze abuzurile unor persoane „certate” cu legea şi cu bunul simţ. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care unii angajatori au început să atace în instanţă Contractul Colectiv de Muncă şi clauza de conţtiinţă a jurnaliştilor (vezi cazul administraţiei Miculescu).

Pe această cale, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind face un apel la toţi jurnaliştii să-şi cunoască drepturile negociate din CCM Mass-Media (vezi aici contractul şi actele adiţionale) şi să-i acţioneze în justiţie pe angajatorii care se comportă ca nişte stăpâni de sclavi.

Departament Comunicare FRJ MediaSind

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s