PROTEST: FRJ MediaSind condamnă decizia conducerii Radioului Public de a limita dreptul salariaţilor de a-şi alege reprezentanţii în Consiliul de Administraţie

FRJ MediaSind condamnă decizia conducerii Radioului Public de a limita dreptul salariaţilor de a-şi alege reprezentanţii în Consiliul de Administraţie
postat pe site-ul http://www.mediasind.ro

Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind protestează faţă de Dispoziţia  Comitetului Director al Societăţii Române de Radiodifuziune – SRR nr. I.23 din 3 iunie 2014  semnată de Ovidiu Miculescu, Preşedinte – Director general, de a  interzice accesul persoanelor din afara instituţiei de a candida pentru locurile prevăzute de lege în Consiliul de Administraţie, ca reprezentanţi ai salariaţilor. Această decizie este un atentat la principiile democratice, fiind ilegala si discriminatorie.

Ea limitează controlul public asupra Radioului Naţional,  afectând credibilitatea instituţiei publice de presă.   

Dispozitia contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTV şi SRR care prevede dreptul salariaţilor de a-şi alege doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie, fără nicio restricţie.

Prin modificările aduse, Comitetul Director își atribuie rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Potrivit art 20 alin 2 din Legea nr. 41/1994,  singurele persoane care nu pot face parte din CA sunt membrii Parlamentului şi ai Guvernului.

Dispoziţia este discriminatorie deoarece impune criterii de selecție doar reprezentanților angajaţilor din cele două instituții publice. Clasa politică nu a fost afectată în niciun fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA. 

Realitatea a demonstrat că reprezentanții salariaților aleși din afara instituției au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcționat independent de interesele politice și au apărat interesele instituţiei. Ei au acționat, totodată, și ca garanți ai transparenței, prezentând în public activitatea CA și semnalând riscurile de derapaje, inclusiv ilegalităţi şi incompatibilităţi ale conducerii instituţiei. În prezent, în urma acestor avertizări publice, mai mulţi  membri ai conducerii Radioului Public au fost depistaţi de Agentia Nationala de Integritate ca incompatibili, iar în atenţia  DNA se află mai multe dosare în cercetare. Inclusiv preşedintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a fost declarat incompatibil de ANI şi de Curtea de Apel a Muncipiului Bucureşti, acestuia fiindu-i interzis să mai ocupe timp de trei ani o funcţie publică. 

Adevarul este că această schimbare intempestivă a Regulamentului a fost făcută cu scopul de a limita accesul liderului Sindicatului Unit al Salariaţilor – Radio România, Adrian Moise, care a fost concediat ilegal în urma dezvăluirilor privind actele de corupţie ale administraţiei Miculescu. Această acţiune de încălcare flagrantă a legii pentru atingerea unor interese meschine, împiedică şi participarea la alegeri a celuilalt candidat propus de Sindicatul SUS Radio România, , preşedintele Pro Democraţia, o importantă voce a societăţii civile româneşti.

Întrucât această decizie contravine flagrant Constituţiei României şi Legii nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, fiind discriminatorie şi ilegală, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind solicită conducerii Radioului Public sa modifice în regim de urgenţă prevederile adoptate.

FRJ MediaSind solicită  Comisiilor de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă ale Senatului și Camerei Deputaților să dispună măsurile care se impun pentru restabilirea legalității şi sancţionarea persoanelor vinovate.

Bucureşti, 4 iunie 2014   

Un gând despre “PROTEST: FRJ MediaSind condamnă decizia conducerii Radioului Public de a limita dreptul salariaţilor de a-şi alege reprezentanţii în Consiliul de Administraţie

  1. Domnule Moise, va admiram cutezanta, dar putregaiul coruptiei a patruns adanc si in SRR, ca in toate institutiile care functioneaza pe bani publici. Viata a demonstrat, in cei 25 de ani de la revolutie, ca toti politicienii si pseudocapitalistii s-au imbogatit din furatul banilor publici nationali sau europeni. Toata lumea stie ca acesti indivizi si-au platit, din banii furati de la noi, functii in toate structurile de conducere ale statului, nu pentru a face ceva bun, ci ptr. a fura si batjocuri tara si poporul. S-au infratit prin organizatii oculte, pe principiul ” FRATIE PTR. HOTIE”. Totul este stricat.
    Cineva spunea ca ultima solutie ar fi inca o revolutie. II dam dreptate. Sa ne amintim – cum a scapat Singapore de corupti….

    Apreciază

Multumesc!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s