Cine rade la urma, rade mai bine!
Gandirea noastra de a doua zi, mai putin emotionala, privind solutia de respingere a cererii de suspendare a actelor rezultate in procesul alegerilor la SRR, ca fiind lipsita de interes, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, la 01.08.2014, in dosar 3830/2/2014, este urmatoarea:
Respingerea unei actiuni ca fiind „lipsita de interes” are semnificatia ca reclamantul nu are un interes practic de a introduce sau de a mai sustine actiunea sa, in fata unei instante de judecata.
Avand in vedere ca evenimentul constatarii neconstitutionalitatii Hotararii Parlamentului nr. 24/2014, in integralitatea sa (deci si in partea care priveste candidatii rezultati in urma alegerilor din SRR!), a survenit ulterior introducerii actiunii noastre, deci intr-un moment in care dezbaterile in cauza dedusa judecatii erau in plina desfasurare, exista 50% sanse ca judecatorul sa fi respins actiunea in baza considerentului ca intrucat actul final, Hotararea Parlamentului nr. 24/2014, si-a incetat efectele integral, in baza deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei, suspendarea actelor care au stat la baza Hotararii Parlamentului nr. 24/2014 sa nu mai aiba nici o utilitate.
Daca judecatorul a avut aceasta perspectiva (si ne vom lamuri dupa redactarea si comunicarea sentintei), pierzand de fapt am castigat iar procedura alegerilor in SRR trebuie sa fie reluata, intrucat prima procedura a devenit lipsita de finalitate, impotmolindu-se intr-un act neconstitutional (Hotararea Parlamentului nr. 24/2014) si lipsit, pe cale de consecinta, de forta juridica.
In concluzie, sa nu ne grabim sa acuzam justitia de lipsa de profesionalism si sa asteptam redactarea hotararii motivate a instantei, care poate fi una favorabila noua.
In masura in care motivarea sentintei nu va fi ce ne asteptam sa fie, bineinteles ca reclamantii vor face recurs, in corpore.
Cine rade la urma, rade mai bine!
A.V. Moise